Görüş Bildir
Haberler
Ve Kıbrıs'ta Müzakereler Yeniden Başladı

Ve Kıbrıs'ta Müzakereler Yeniden Başladı

Deniz Gök
11.05.2015 - 22:23 Son Güncelleme: 15.05.2015 - 15:58

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis / Fotoğraf: AA

İçeriğin Devamı Aşağıda

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta bugün müzakerelere yeniden başladı. Türk tarafı müzakerelerin yeniden başlaması nedeniyle, Rum yönetimine yönelik bir iyi niyet jesti yaparak, sınır kapılarında uygulanan ayrı bir belgeyle vize verilmesi işlemini kaldırdı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi'nde bir araya geldi.

Yaklaşık dört saat süren görüşmede, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim'in yanı sıra Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Kıbrıslı Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu.

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, tarafların liderler tarafından yürütülecek müzakere süreci üzerinde karara vardığını açıkladı. Tarafların bundan sonraki süreçte birleşik Kıbrıs için çaba göstereceklerini söyleyen Eide, görüşmenin çok olumlu bir ortamda geçtiğini kaydetti.

Ayda iki görüşme

Akıncı ve Anastasiadis'in müzakere süreci kapsamında ayda iki kez görüşeceklerine dair görüş birliğine vardığını söyleyen Eide, bir sonraki toplantının 28 Mayıs'ta yapılacağını bildirdi. Eide, Rum ve Türk tarafının müzakerecilerinin ise daha sık görüşeceğini açıkladı.

Güven artırıcı önlemler

Eide, görüşmede her iki liderin iki toplumun faydasına olacak bir dizi güven artırıcı önlem için çalışmaya karar verdiğini de belirterek, 'Bu çerçevede, Rum lider Nikos Anastasiadis adanın kuzeyindeki 28 mayın tarlasının haritalarını açıklayacak. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise Rum tarafından KKTC'ye geçişte sınırda vize formlarının yarından itibaren kalkacağını ilan etti' dedi.

Amacın iki toplumun kültür olarak yakınlaşmasını sağlamak olduğunu kaydeden Eide, görüşmede her iki liderin de kayıp şahıslar konusunun önemine işaret ettiğini, bu konuda birlikte çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Eide, liderlerin 23 Mayıs'ta sosyal içerikli bir yemekte bir araya geleceğini sözlerine ekledi.

Rum tarafı müzakerelerden çekilmişti

Kıbrıs Rum yönetimi Ada'da tek taraflı ilân ettiği Münhasır Ekonomik Bölge'ye Türkiye'nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 Ekim 2014'te müzakerelerden çekilmişti. Türk bandıralı sismolojik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa, 20 Ekim sabahı KKTC ile Türkiye’nin yaptığı anlaşma çerçevesinde Münhasır Ekonomik Bölge’ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı.

Ada'nın garantör devletlerinden Türkiye, Kıbrıs sorununun alt başlığı haline gelen doğalgaz konusunda Kıbrıs Rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı çıkıyor, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarından Ada'nın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor.

AA ve DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0