Görüş Bildir
Haberler
ketojenik diyet nedir?

ketojenik diyet nedir?

02.12.2019 - 15:07

https://www.ketoyemek.com/

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ketojenik diyet yeni bulunmuş bir diyet türü değildir. Özünde; çok düşük karbonhidratlı, gerektiği kadar protein ve yüksek yağlı beslenme türüdür. İnsanlar yüzyıllarca bu beslenme türü ile neslimizi bugünlere getirmişlerdir.

 Ketojenik Diyet aslında son yüz yıllarda unuttuğumuz daha doğrusu unutturulan beslenme şeklidir. Bu beslenme şeklini yaşam tarzı haline getirirseniz; kilo vereceğim diye deli taylar gibi koşmak zorunda olmadığınız, her daim tok ve bitmek bilmeyen bir enerjiye sahip olduğunuzu göreceksiniz…

Koşu bandında veya sahillerde tay gibi koşturmak için karbonhidrata ihtiyacınız yoktur. Yağlar ve Protein tay gibi koşmanız için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Ayrıca Ketojenik diyet ile bağışıklık sisteminiz de güçlenecektir. Tansiyon ve Tip 2 şeker gibi hastalıkları ketojenik yaşam şekli ile yok edebilmeniz mümkün. Cinsel fonksiyonlarınız ve uykunuz düzelecektir. Üstelik bu diyetin bilinen ciddi sayılacak bir yan etkisi de kesinlikle yoktur.

Diğer diyet türlerinde bulunan karbonhidrat makrosu bu diyette olmadığı için acıkma hissi hiç yaşamayacaksınız. Unutmayın ki karbonhidrat tüketiminde insülin direnciniz yükseleceği için, vücut yağ depolama isteği duyacacaktır. Ayrıca çok çabuk acıkmanızın temel sebebi insülin direncinin artmasıdır. Ketojenik diyette ise karbonhidrat maksimum 20-40 gr arası tüketildiği için insülin direnci dengede kalır. Öğle yemeğinden önce saat 11 de, öğle yemeğinden sonra saat 15-16 da, akşam yemeğini yedikten sonra gece yatmadan önce vs. acıkma hissi yaşamazsınız. Günde yiyeceğiniz 2 ana öğün sizi tok tutacak ve hiç açlık hissi yaşamayacaksınız. Unutmayın normal diyette insanları acıktıran aslında yetersiz beslenmeleri değil; karbonhidrat tüketimi ile insülin direncinin yükselmesidir. 

Yağları dünyanın nasıl düşman olarak görmeye başladığını ve toplumsal yağ fobisinin nasıl meydana geldiği konusu önemli çünkü karbonhidrat meselesini bilmeden ve yağların aslında düşmanımız değil bizlerin asıl dostu olduğunu anlamadan ketojenik diyette başarıya ulaşmanız mümkün değildir.

Unutmayın ki; ketojenik diyet sadece düşük karbonhidrat tüketeceğimiz bir diyet türü değildir. Aynı zamanda yüksek yağ tüketeceğimiz bir diyettir. 

Ketojenik diyette neler yenir?

Et ürünleri

Balık ürünleri

Yumurta

Sağlıklı yağlar (zeytinyağı, tereyağı, hindistancevizi yağı vb.)

Kuruyemişler (fındık, badem, kabak çekirdeği, keten tohumu vb.)

Peynir çeşitleri ve krema

Avakado

Düşük karbonhidratlı sebzeler

Ketojenik diyet listesi bu ürünlerden içermelidir.

Ketojenik diyette neler yenmez?

Şekerli yiyecek ve içecekler

Nişastalar ve tahıllar

kök sebzeler ve yumrular(havuç, turp, patates vb.)

Baklagiller (nohut, fasulye, mercimek vb.)

Tüm meyveler

Ketozis’e girdikten sonra baklagilleri yavaş yavaş ketojenik diyet listesine ekleyebiliriz.

Ketojenik Diyet Türleri

Standart ketojenik diyet (SKD): Bu diyet türünde karbonhidrat en düşük seviyede tutulur. Gereksinim kadar protein ve yüksek yağlı bir diyettir. Genelde% 70-75 yağ, % 20-25 protein ve yanlızca % 5 karbonhidrat içerir (1).

Döngüsel ketojenik diyet (CKD): Bu diyet türünde, 5 gün düşük karbonhidrat ve 2 gün daha yüksek karbonhidrat tüketimi yapılır. 

Hedefli ketojenik diyet (TKD): Bu diyet, antrenmanlara karbonhidrat eklemenize izin verir. Genellikle ağır sporlar ile ilgilenen kişiler tercih eder. Spor aktivitelerinin olduğu günlerde karbonhidrat tüketimini artırılabilinir.

Yüksek protein içeren ketojenik diyet: Bu, standart ketojenik diyete benzerdir, ancak daha fazla protein içerir. Bu oran genellikle% 60-65 yağ,% 30-35 protein ve% 5 karbonhidrattır.

Temel olarak hepsini deneyebilirsiniz ama benim deneyimlerim ve araştırmalarım doğrultusunda önereceğim ketojenik diyet türü kesinlikle standart ketojenik diyettir. Döngüsel veya hedefe yönelik ketojenik diyetler ilerleyen dönemlerde tercih edebileceğiniz diyet yöntemleridir. 

Bu makaledeki bilgilerin büyük çoğunluğu standart ketojenik diyet (SKD) için geçerlidir ama aynı kuralların çoğu diğer diyet türlerinde de kullanılır.

Ketojenik Diyetin Faydaları

Ketojenik diyet esasında sara gibi nörolojik hastalıkların tedavisi için ortaya çıkmıştır.

Yapılan çalışmalar bu diyetin insan sağlığına çok daha farklı yönlerden faydalı olduğunu göstermiştir.

Bunlar belirlenmiş etkiler ve muhtemel olması çok yüksek etkilerdir;

Belirlenmiş kesin etkileri

Obeziteye etkisi: Karbonhidratı neredeyse sıfırladığımızdan dolayı yağ sentezinde azalma yağ yakımında ise ciddi derecede artış olacaktır. Bununla birlikte karaciğer yağlanmasında ise gerileme görünecektir. Yağ ağırlıklı beslenmeniz sizi tok tutacak ve iştahınızda düşüş olmasından dolayı bel çevresinde azalmalar olacaktır.

Diyabete etkisi: Gıdalar ile gelecek olan glikoz azalacağı için kan şekerinin kontrolü daha iyi olur. Bu diyeti yaparak insülünün direncini kırar hatta insüline ihtiyacı azaltır.

Epilepsi (sara) tedavisine etkisi: Araştırmalara göre keto diyetin sara hastası çocuklarda sara nöbetlerinin azalmasının  sağlanabileceğini göstermiştir.

Kardiyolojik etkisi: Ketojenik beslenme vücut yağları, HDL düzeyleri, kan şekeri ve tansiyon gibi risk faktörlerini iyileştirebilir.

Yüksek olasılıklı muhtemel etkileri

Kanser tedavisine etkisi: Keto diyet çeşitli kanser türlerini ve tümör büyümesini tedavi etmek için kullanılmaktadır.

Tip 3 diyabet (Alzheimer) hastalığının tedavisine etkisi: Keto diyet Alzheimer belirtilerini azaltabilir ve alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir.

Sivilce tedavisine etkisi: İnsülin direncinin düşük olması ve şeker ile işlenmiş gıdalar tüketimini azaltmak sivilcelerin iyileşmesine yardımcı olabilir.

Ketojenik beslenme ve keto diyet, metabolik, nörolojik veya insülin ile ilişkili hastalıklar olmak üzere daha birçok hastalığın tedavisinde etkisi olan bir diyet türüdür.

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Ve Zararları

Keto diyeti sağlıklı insanlar için güvenli bir diyet türü olmasına rağmen, diyetin başlangıcında vücut diyete uyum sağlarken bir takım yan etkiler ortaya çıkabilir.

Bu yan etki genellikle keto grip olarak adlandırılır ve birkaç gün içerisinde geçer.

Keto grip, düşük enerji, artan açlık hissi, uyku düzensizliği, mide bulantıları, sindirim sistemi rahatsızlığı ve egzersizlerde performansın düşmesi gibi etkiler gösterir.

Bunu minimum seviyeye indirmek için, ilk hafta döngüsel ketojenik diyet denenip sonrasında standart ketojenik diyeti deneyebilirsiniz. Bu şekilde vücuda karbonhidrat alımını tümden kesmek yerine ketojenik diyete vücudunuzu alıştırıp sonrasında daha fazla yağ yakmayı hedefleyebilirsiniz.

Keto diyeti türünde vücudunuzun su ve mineral dengesi değişebilir, bu sebeple yemeklerinizde fazladan tuz kullanarak veya mineral takviyeleri alarak vücudunuzda su ve minareli dengeleyebilirsiniz. Günde en az 1 adet sade soda tüketerek bu dengeyi sağlayabilirsiniz.

Bir diğer alternatifte başlangıçta, kalori hesabı yapmadan doyana kadar yemek yiyebilirsiniz. Zaten ketojenik diyet, kalori hesabı yapmadan da uygulayıp kilo verebileceğiniz bir diyet türüdür.

Kimler Ketojenik Diyet Yapabilir?

Keto diyeti kilo sorunu yaşayanlar, Tip 2 şeker hastalığı olanlar, sara hastalığı bulunanlar için tercih edilen bir diyet türüdür.

Kas geliştirmek isteyen vücut geliştiriciler için pek uygun olmayabilir ama definasyon dönemlerinde en tercih edilen diyettir.

Keto diyeti diğer diyetler gibi sabırlı ve istikrarlı olarak uygulandığında kesin sonuçlar verir.

Ayrıca keto diyeti kilo vermenin yanı sıra sağlığa da bir çok faydası olduğu bilinmektedir

.Ketojenik Diyet Yapanların Alabileceği Takviyeler

Ek gıda kullanımının hiç bir mecburiyeti yoktur ama bazı urumlarda alınmasında fayda vardır.

MCT yağı: Kahvelere veya yoğurda ekleyerek tüketebilirsiniz. MCT yağı, enerjinizi ve keton seviyenizi artırmaya yardımcı olur.

Mineraller: Keto diyeti başlangıcında yemeklere tuz ve diğer mineralleri ekleyebilirsiniz.

Kafein: Kafein enerji sağlanması, yağ yakımı ve performans arttırması için kullanılabilinir. Günde alacağınız 13-14 mg kafein yağ yakımında ciddi rol oynar.

Protein tozu: Günlük almanız gereken protein ihtiyacınızı besinlerden karşılayamama durumunda ihtiyacınız doğrultusunda protein tozu kullanabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın