Görüş Bildir
Haberler
Kerry: 'Kıbrıslı Liderleri Desteklemeye Kararlıyız'

Kerry: 'Kıbrıslı Liderleri Desteklemeye Kararlıyız'

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kıbrıs’ta bir çözüm olacağı yönündeki inancının her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi ve çözümün uygulanmasında gerekli tüm teknik ve maddi desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kıbrıs'ta temaslarda bulunan Kerry, liderlerle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, 28 yıldan fazla Kıbrıs'taki sorunu yakından takip ettiğini belirterek, her iki liderle de birçok kez çözüme teşvik edici telefon görüşmeleri yaptığını ifade etti.

Kerry geçtiğimiz ayların, çözüm atmosferinin iyi yönde değişmeye başladığını gösterdiğini belirtti.

'Çözüm ulaşılabilir bir noktada'

Bakan Kerry, Ada'nın uzun yıllar boyu süren bölünmüşlüğünün sona erdirilmesi konusunda her zamankinden daha umutlu olduğunu, çözümün ulaşılabilecek bir noktada olduğunu kaydetti.

Anastasiadis ve Akıncı'nın çözüm için gösterdikleri çabadan etkilendiğini, liderlerin, çözüm yolundaki zorluklarını yaşadıklarını belirten Kerry, bu çabaların Amerika'nın desteğini de hak ettiğini söyledi.

'Kıbrıs bir model haline gelebilir'

Kıbrıs'ta bulunacak bir çözümün tüm bölgeyi ayağa kaldıracağını, Ada'nın tümüne ekonomik gelişme ve kalkınmayı getireceğini, yatırım için çekim noktası haline dönüştüreceğini, Ada'nın bölgesel bir enerji ve ticaret üssü haline geleceğini kaydeden Kerry, dünyanın diğer çözümsüz kalan noktalarında bir model haline geleceğini söyledi.

Kerry, Ada etrafında hangi yöne bakılırsa bakılsın, dünyanın Akdeniz'de barış, uyum ve refah dolu bir bölgeye ne kadar ihtiyacı olduğunun görüleceğini belirterek, bu yüzden uluslararası toplumun Ada'da bir çözümü destekleme sorumluluğu olduğunu vurguladı.

'Çözüme desteğimiz sürecek'

Kıbrıslıların bu yükü tek başına omuzlarında taşıyamayacağını, Amerika'nın her zaman Ada'da BM destekli, Kıbrıslılar tarafından yönetilen, iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyona ulaştıracak bir sürecini destekleyeceğini ifade etti.

Kerry, çözümün uygulanmasında gerekli tüm teknik ve maddi desteği vermeye de hazır olduklarını kaydederek, 'Geçmişte iki toplumun yaşadıklarını çok iyi anlıyorum ve bunları bir kenara atmanın zorluklarını biliyorum, Kıbrıs'ta geçmişin gölgesinde ve trajik bölünmüşlüğü yaşamış her yaştan insanla görüştüm, tamam geçmişe bir saygı duymalıyız ama geçmişin mahkumu olmadan odak noktamızın gelecek olması lazım' şeklinde konuştu.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0