Görüş Bildir
Haberler
Kerry: 'ABD, Donbass'taki Barış Sürecinde Garantör Olmaya Hazır'

Kerry: 'ABD, Donbass'taki Barış Sürecinde Garantör Olmaya Hazır'

Caner
05.02.2015 - 22:24
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ukrayna'da temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin, Donbass'taki barış sürecinde garantör ülke olmaya hazır olduğunu söyledi.

John Kerry, Ukrayna temasları çerçevesinde Başbakan Arseniy Yatsenük ile görüştü. Görüşme akabinde Başbakan Yatsenük ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, demokratik yollarla barışçıl bir çözüm yolunu tercih ettiklerini ifade etti.

Tarafları barışın sağlanması yönünde çaba harcamaya çağıran Kerry, Rusya'dan silahlı güçlerini Ukrayna'dan çekmesini ve bütün rehineleri serbest bırakmasını beklentisini dile getirdi.

Minsk'teki anlaşmaya sadık kalınmasını gerektiğine vurgu yapan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, çatışmaların devam etmesini ne Ukrayna'nın, ne ABD'nin, ne de AB'nin istemediğini vurguladı.

'IMF'NİN KREDİ VERECEĞİNE İNANIYORUM'

John Kerry, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Ukraynalı yetkililerin gerekli şartların sağladığında kredi vereceğini öngördüklerini belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ukrayna'ya silah yardımı dahil çeşitli seçenekler üzerinde durduğuna dikkat çeken Kerry, Obama'nın, sorunu diplomasi yoluyla çözülmesini istediğini aktardı. Obama'nın kararını Münih Konferansı sonrasında açıklaması bekleniyor.

Ukrayna'daki iktisadi reformların hayata geçirilmesi için IMF'nin ek 1 milyar dolar daha kredi vermesi için çalışacaklarını kaydeden Kerry, hükümetin aldığı reform kararlarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ayrıca Kerry, ABD'nin Donbass'daki çatışmalardan etkilenenlere verilmek üzere ivedilikle BM Mülteciler Yüksek Komiserliği üzerinden 16,5 milyon dolar yardım tahsis edileceğini bildirdi.

YATSENÜK: BARIŞIN TEK ŞARTI UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ

Rusya'nın işgali durdurmak ve kalıcı barışın sağlanması için ABD, AB ve Ukrayna arasında birliğin önemine vurgu yapan Başbakan Yatsenük, ülkesindeki reformlara ABD'nin verdiği teknik ve mali destek için Kerry'e teşekkür etti.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin tartışılmaz olduğunu kaydeden Yatsenük, IMF ile kredi müzakereleri tamamlayıp Ukrayna'da reformları başarılı bir şekilde hayata geçireceklerini söyledi.

YUNUS ERDOĞDU | KİEV

Cihan

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0