Görüş Bildir
Haberler
Kendi Sonumuzu Getirdiğimiz Plastik Atık Problemine Artık Dur Diyen 13 Ülke ve Yöntemleri

Kendi Sonumuzu Getirdiğimiz Plastik Atık Problemine Artık Dur Diyen 13 Ülke ve Yöntemleri

Durum sandığımızdan daha önemli!

Kaynak: https://www.readersdigest.ca/culture/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lüksemburg:

1. Lüksemburg:

Lüksemburg hükümeti, 2004 yılından beri tek kullanımlık plastik poşetler yerine kâr amacı gütmeyen bir atık yöntemi olan Valorlux torbalarını kullanıyor. 85 perakendeci, girişimin ilk dokuz yıllık süreçte plastik tüketiminde yüzde 85'lik bir düşüşle sonuçlanan Öko-Tut çantalarını kullandı. Bu da, 920 milyon tek kullanımlık plastik poşetin kullanımını önledi.

2. Guatemala:

2. Guatemala:

Guatemala'da bulunan bir köy, ülkede tek kullanımlık plastik poşetlere karşı önlem alma konusunda ön sıralarda yer alıyor. San Pedro La Laguna, Guatemala'da tek kullanımlık plastiklere karşı ilk belediye kanunu olan 2016'da plastik torbalara, pipetlere ve konteynerlere karşı sıfır tolerans politikası oluşturdu. Hükümet, halktan tüm plastik poşetleri topladı ve yerine el yapımı kauçuk sepetlerin yanında, çok kullanımlık ve biyobozunur torbalar gibi alternatifler uygulamaya başladı. İnsanlar ekmek ve et gibi ürünleri paketlemek için hoja del maxán adı verilen geniş yaprakları tercih ederek atalarının kullandığı yöntemlere geri dönüş yaptılar. San Pedro La Laguna, Antigua da dahil olmak üzere tek kullanımlık plastik yasağını uygulama konusunda Guatemala'daki diğer belediyeleri de etkileyerek örnek oldu.

3. Kosta Rika:

3. Kosta Rika:

Kosta Rika; 2021 yılına kadar plastik poşet, şişe ve çatal bıçak gibi ürünleri ortadan kaldıran ilk ülke olmayı hedefliyor. Visit Costa Rika'ya göre, amaç tek kullanımlık plastiğin yerini geri dönüşümlü malzemelerle değiştirmek... Seçenekler arasında ise; manyok bitkisi kökünden elde edilen torbalar, şeker kamışından yapılan kutular ve ahşap karıştırıcılar yer alıyor. Sağlık Bakanı María Esther Anchía, Kosta Rika'nın her gün 1,5 milyon plastik şişeden kurtulduklarını dile getiriyor. Ülkenin yüksek çevre bilinci de Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında ödüle layık görüldü.

4. Meksika:

4. Meksika:

Aşağı Kaliforniya isimli Meksika eyaleti, tek kullanımlık plastikleri kullanımını azaltmak için kısıtlayıcı bir yasa çıkardı. Bölgede kullanılan alternatif malzemeler arasında; doğal elyaf ve avokado çekirdeği gibi biyobozunur maddeler yer alıyor. Bu doğrultuda kullanılan her ürün ise yüzde 100 geri dönüşümlü...Cero Basura Yucatán, plastik kullanımını değiştirme amacıyla atölyeler düzenliyor ve sıfır atık marketleri açıyor.

5. Dominika:

5. Dominika:

Karayipler'de bulunan adada biyolojik olarak çözünmeyen plastiklerin kullanımı yasaklandı. CREAD (Dominika için İklim Dirençli Uygulama Ajansı), adalarda tamamen veya kısmen geri dönüştürülebilen bitki bazlı ürünler getirerek plastik kullanımının azalmasına yardımcı oluyor. Ülkede; şişe, yiyecek kabı, tabak, bardak, kapak ve çatal bıçak gibi plastik ürünler biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmış ürünlerle değiştirilmeye çalışılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Jamaika:

6. Jamaika:

Jamaika, bu yıl tek kullanımlık plastik poşet ve pipet ithalatını yasakladı. Jamaika Turist Kuruluna göre hükümet, çevre dostu malzeme üreten yerel şirketlerle çalışıyor. Orada yaşayanlar ise; yeniden kullanılabilir torbalara, pipetlere ve kutulara geçiş yaptı. Plastik kullanımını önlemek için alınan bir diğer önlem ise; meyve suyu ve diğer içeceklerin üstünde bulunan plastik pipelerin 1 Haziran 2021 tarihinden itibaren yasaklanması olacak.

7. Antigua and Barbuda:

7. Antigua and Barbuda:

Antigua ve Barduda da 2016 yılında plastik poşet kullanımı yasakladı. Hükümet, vatandaşların plastik yerine geçen ürünlerle ilgili maddi yükü hafifletmek için şeker kamışı, bambu ve kâğıt gibi alternatif vergisiz ürünler sundu. Geri dönüşümlü malzemeden yapılan kağıt torbaların yanı sıra yerel terziler tarafından yapılan geri dönüşümlü alışveriş torbaları ücretsiz olarak süpermarketlere dağıtıldı. Plastik kullanımını değiştirme girişimi ilk yılında atık depolama alanlarındaki plastikte %15,1'lik bir düşüşe neden oldu.

8. Hindistan:

8. Hindistan:

Plastik poşet, birçok ülkede yasaklanmasına rağmen Hindistan'da kullanılmaya devam ediliyor. Dünyanın ikinci en büyük ülkesi olan Hindistan'da 2020 yılına kadar tek kullanımlık plastik yerine jüt kullanılması planlanıyor. Bunun yanında ise birçok tedarikçi plastik yerine çevre dostu alternatifler uyguluyor. Kerala eyaletinde ise, thali yemeğinin plastik tabak yerine muz yapraklarında servis edilmesi ve çatal bıçak yerine ellerle yenmesi eski bir gelenek...Doğaları gereği plastik ürün kullanmıyor da diyebiliriz.

9. Bali Adası:

9. Bali Adası:

Endonezya; dünya üzerinde okyanusta bulunan plastik atıkların ikinci en büyük sorumlusu olmasına rağmen Bali, 2018 yılından beri plastik kullanımını önlemek için bir girişimde bulundu. Endonezya hükümeti ise, 2025 yılına kadar plastik deniz atıklarını %70 oranında azaltmayı planlıyor. Avani Eco yerel şirketi, Endonezya'da popülerlik kazanan 'Ben Plastik Değilim' çantaları üretiyor. Bu çantalar ise, manyoktan yapılıyor ve zehirli olmadığı, aynı zamanda suda da çözünebildiği iddia ediliyor.

10. Tayland:

10. Tayland:

Tayland'da Rimping marketinin, plastik ambalaj yerine muz yaprağı kullanması internette viral olmuştu. Ürünler yapraklarla sarılarak bambularla sabitlenmişti. Aslında muz yapraklarının bu amaçla kullanılması Taylan'da sık sık karşılaşılan bir durum. Plastik ise ülkede yaygın şekilde kullanılıyor ancak umarız ki Rimping; diğer satıcılar için, plastik yerine yaprak gibi maddeler uygulayacakları bir örnek olur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Ruanda:

11. Ruanda:

Plastik poşet yasağı konusunda en büyük yere sahip olan Afrika'da 25 ülkede yasak var. Ruanda ise tek kullanımlık poşetlerin yasaklanmasının öncüsü...Ülkede 10 yıl önce sıfır tolerans politikası uygulandı ve şu anda dünyadaki en temiz yerlerinden biri olarak biliniyor. Plastik kullanımının bırakılması, yanmadan dolayı salınan zehirli maddeleri de önemli derecede azaltıyor. Ülkede plastik poşet yerine kullanılan maddeler ise kağıt ve pamuktan yapılıyor.

12. Fas:

12. Fas:

Fas, ABD'den sonra dünyanın en büyük ikinci plastik torba tüketicisiydi. Bununla mücadele etmek için ise, siyah plastik torbaları yasaklandı ve bir yılda 420 ton daha az plastik poşet kullanıldı. Halk da bu yasaktan sonra plastik poşetlerini geri dönüşümlü kumaş ve kağıt torbalarla değiştirmeyi tercih ettiler.

13. Yeni Zelanda:

13. Yeni Zelanda:

Yeni Zelanda'da tek kullanımlık plastik poşetler, 2019 temmuz ayından itibaren yasaklandı. Yasaktan önce ise, işletmeler ve insanlar bu durum hakkında bir şeyler yapmayı akıllarına koymuştu. Yeni Zelanda'daki Zero Waste Facebook grubu, plastiğe karşı kullanılabilecek alternatiflerin paylaşıldığı 30 bin takipçiye sahip...Hepimizin yakından bildiği uluslararası markalar da bu konuyla ilgili 2025 yılına kadar %100 oranında geri dönüştürebilinir ambalaj kullanıma geçecekleri konusunda bir bildiri imzaladı.

Bu konuyla ilgili sizin de düşüncelerinizi alabilir miyiz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
80
13
4
3
3
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sultan Çelen

Off! Bizim ülkemizde neden böyle gelişmeler yok? Ne zaman oluşturulacak çevre bilinci? Yok mu çevre bilinci olan bir politikacı çıksın meydana. Pardon! Biz... Devamını Gör

Eren Akbaş

11 milyon fidan: Hold my water

Bütün dünyanın gözünü para bürümeyip iş baştan sıkı tutulsaydı bunlar olmazdı. Plastik poşetlerin doğada çözünmediği keşfedildiği an halk tekrar kullanılabil... Devamını Gör