Görüş Bildir
Haberler
KCK Basın: Reddi Hakim Talebi Reddedildi

KCK Basın: Reddi Hakim Talebi Reddedildi

adem kara
13.01.2014 - 13:15 Son Güncelleme: 13.01.2014 - 16:20
İçeriğin Devamı Aşağıda

KCK Basın: Reddi Hakim Talebi Reddedildi

15- Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 19’u tutuklu 46 Kürt basını çalışanının yargılandığı KCK basın davasının 30. duruşmasında avukatların reddi hakim talebi reddedildi.

bianet’e bilgi veren avukat Ramazan Demir “Bu mahkemelerle yargılama yapılamayacağını söyleyerek yargılamanın durdurulmasını talep ettik. Ancak mahkeme talebimizi reddetti. Biz de reddi hakim talebinde bulunduk” dedi.

Silivri’deki duruşmayı Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , BDP Grup Başkan Vekili Adil Zozani , Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Mustafa Balbay ve Veli Ağababa , Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Uğur Güç , Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP) ve Avrupa Gazeteci Federasyonu (EFJ) Başkan Yardımcısı, Rusya Gazeteciler Sendikası Yöneticisi Nedezda Azhgikhina da izledi.

Duruşma öncesinde basın açıklaması yapan Demirtaş da yargılamanın durdurulması gerektiğini belirterek şunları söylemişti:

“Bu özel yetkili mahkemelerin artık hiçbir meşruiyetinin, hiçbir güvenirliliğinin kalmadığını Başbakanın ağzından duymaya başladık. Başbakan Türkiye'de bazı yargıçların, savcıların paralel devlete çalıştıklarını, çete olduklarını kendi ağzıyla ifade etti.

“Hangi mahkemeler çete mahkemesidir, hangi yargıçlar, hangi savcılar bu çetenin paralel devletin üyesidir, hangileri değil, bunları bilelim. Kim tarafından yargılanıyoruz, bizi yargılayanlar arkadaşlarımızı yargılayanlar kimlerdir bunları bilelim. Adalet Bakanlığı aylık liste yayınlasın. Özel Yetkili Mahkeme tabelası asınca bunlar mahkeme olmuş olmuyor.

'Bu mahkemelerin adalet dağıtmadığı, dağıtmayacağı bilinen bir gerçektir. Şimdi biz artık Başbakan'ın gereğini yapmasını bekliyoruz. Madem bu konuda itirafta bulundu artık gereğini yapması lazım. Paralel Devleti deşifre edecek mi? Tasfiye edecek mi? Belgesiyle, bilgisiyle ortaya koyması lazım.”

Davaya yarın devam edilecek. 

Bianet

Kaynak: http://www.bianet.org/bianet/insan-ha...

'KCK' Basın Davası'nda duruşma yarına ertelendi

19’u tutuklu olmak üzere 46 basın emekçisinin yargılandığı KCK basın davasında 9. duruşma Silivri 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sanık avukatlarının 'Yargılamadan çekilme ve tutukluların tahliyesi' talepleri reddedilirken duruşma yarına ertelendi. Davayı CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, TGS Genel Başkanı Uğur Güç ve TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar da takip etti.

Duruşmanın başında Avukat Ercan Kanar, 'Adeta bir fetret döneminden geçiyoruz. Siyasette filler tepişirken çimenler eziliyor.  Yargılamalar hukuksuzdur. İddianameler derme çatma gizli tanık belgeleriyle hazırlanmıştır. Mahkemeyi durdurup tahliye kararı vermenizi istiyoruz. Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili tartışmalarla bu mahkemeler geçersiz hale geldi. Tarihi bir karar verin yargılamayı durdurun. 12 Eylül sonrası dahi tutuklu gazeteci sayısı 30'u aşmıyordu. Bizim sizin şahsınızla bir sorunumuz yok. Sorun bu hukuki mekanizmayla' dedi.

Duruşma öncesi gazetemize, mahkeme heyetine böylesi bir çağrı yapacaklarını açıklayan Sinan Zincir de Kanar'la benzer açıklamalarda bulunarak yargıyla birlikte yürüyen paralel devlet tartışmalarını gerekçe göstererek mahkeme heyetinin yargılamadan el çekmesini ve tahliye kararı vermesini talep etti. Söz alan diğer avukatlar da aynı talepleri dile getirdi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı Kazım Kahyaoğlu, iddia makamı savcı İsmail Işık'a mütalaasını sordu. Savcı, yargının durdurulmasının usul ve yasaya uygun olmadığı gerekçesiyle reddi yönünde görüş bildirdi. Mahkeme Başkanı Kahyaoğlu, 12'ye 5 kala yeniden bir araya gelineceğini ve ara kararın açıklanacağını söyledi.

Aradan sonra karar açıklandı. Mahkeme başkanı yargılamanın durdurulması talebinin reddine karar verdi. Mahkeme bu kararını 6352 sayılı yasanın 2. maddesine dayandırdı. ÖYM’lerin kaldırılmasını düzenleyen bu yasanın 2. maddesi değişmediği için mahkeme devam edecek. 

Tutukluların tahliye edilmesi talebinin de daha sonra yapılacak yargılama aşamasında belirlenmesine oy birliği ile karar verildi. Mahkeme, duruşmanın devamına krar verirken, Avukat Sinan Zincir buna itiraz etti. Duruşma yarına ertelendi.

Evrensel

Kaynak: http://www.evrensel.net/haber/76235/k...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0