Görüş Bildir
Haberler
Kazakistan'daki FETÖ Okulları: 'Türkiye'nin Talebine Karşılık Vereceğiz'

Kazakistan'daki FETÖ Okulları: 'Türkiye'nin Talebine Karşılık Vereceğiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev ile görüşmesi sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında 15 Temmuz'daki darbe girişiminin Gülen örgütünün gizli planlarını ifşa etiğini belirtti, örgütün faaliyet gösterdiği diğer ülkeleri de uyardı. Erdoğan, 'FETÖ sadece Türkiye'ye değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkelere de tehdit niteliğini taşıyor' dedi. Nazarbayev ise ülkesindeki Gülen okullarıyla ilgili gerekenin yapılacağı sözü verdi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'i Ankara'da ağırladı. İki liderin görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi. 

Erdoğan, ziyaretin bilhassa 15 Temmuz darbe teşebbüsünün hemen ardından gerçekleşiyor olmasını da son derece anlamlı bulduğunu vurguladı.

"Bölgesel ve çok taraflı işbirliğimizi bu arada gözden geçirdik"

"Bölgesel ve çok taraflı işbirliğimizi bu arada gözden geçirdik"

Bugün baş başa yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğini daha da ileriye taşımak, 10 milyar dolar hedefini yakalamak için neler yapılabileceğini ele alma imkanı bulduklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

'Gündemimizdeki bir diğer önemli konu da 15 Temmuz darbe girişimi ve terör örgütü FETÖ'nün bu süreçteki rolü. Malumunuz ülkemiz 15 Temmuz gecesi siyasi tarihimizin en alçak, en pervasız, en kanlı ihanetlerinden birine maruz kalmıştır. Yaklaşık 40 yıldır takiye ile, ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler, Pensilvanya'daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur. Bu teşebbüse, yine bu yapıya mensup birtakım eski emniyet görevlileri, siviller, farklı kamu kurumlarında çalışan memurlar, adli ve idari personel de destek vermiştir.'

Kazakistan'daki Gülen okulları

Kazakistan'daki Gülen okulları
İçeriğin Devamı Aşağıda

Erdoğan, gazetecilerin 'Kazakistan'daki okulların kapatılmayacağı açıklanmıştı, bu görüşme sonrası bir değişiklik yapılması söz konusu mu' sorusuna 'Bu Kazakistan'daki Fethullahçı Terör Örgütü okullarıyla ilgili görüşmelerimizi yaptık. Bizim Maarif Vakfı, Kazakistan'daki eğitim bakanlığı yetkilileriyle görüşecek. Sayın Nazarbayev'in şu sözü önemlidir, 'Türkiye'ye düşman olan bize de düşmandır'. Bugün bize bunu yapanlar, yarın başkalarına da yaparlar. Maarif Vakfı ile Kazakistan Eğitim Bakanlığı'nın çalışmalarıyla gerekli adımlar atılacak' bilgisini verdi.

Nazarbayev'den "gereği yapılacak" mesajı

Nazarbayev'den "gereği yapılacak" mesajı

Nazarbayev ise 'Kazkistan'daki okulların hepsi devlet kontrolünde. Dört ilde eğitim veriyorlar. Öğretmenlerin yüzde 90'ı Kazakistanlı öğretmenler. Geri kalanları Türkiye'den gelen öğretmenler' dedi.

Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi için gerekenin yapılacağı sözü veren Kazak lider, 'Okulların finansmanını Kazakistan'ın yerel yönetimleri sağlıyor. Biz Türkiye'ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu bizim çıkarımıza gelmez. Biz bunu istemiyoruz. Biz anlaştık, iki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturacak. Eğer gerçekten tespit edilirse onların ilişkisi biz o öğretmenleri geri göndereceğiz; fakat Türkiye devleti olarak başka öğretmenler isteyeceğiz. Bu mesele rahmetli Turgut Özal zamanında ikimiz imzalamıştık. Ama orada Gülen mi vardı ne vardı ben farkında değilim. Biz Türkiye'nin bütün talebine karşılık vereceğiz' diye konuştu. 

Al Jazeera ve AA

Onedio Gündem'i Facebook'tan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda