Görüş Bildir
Haberler
’Bize Talan Edilmiş Doğa Kaldı’

’Bize Talan Edilmiş Doğa Kaldı’

adem kara
19.02.2014 - 16:35

Fotoğraf: Fatih Daldal – DHA

İçeriğin Devamı Aşağıda

Fotoğraf: Fatih Daldal – DHA

Fotoğraf: Fatih Daldal – DHA

Fotoğraf: Fatih Daldal – DHA

Fotoğraf: Fatih Daldal – DHA

Kaz Dağları'nın Haline Bak...

Birçok maden işletmesinin yıllarca faaliyet gösterdiği Kaz Dağları’nın eteklerinde oluşan doğa tahribatı, tüm rehabilitasyon çalışmalarına karşın kapatılamadı.

Çanakkale’de Bayramiç İlçesi’nin 200 hane 460 nüfuslu Daloba Köyü’ne ortalama 150 metre mesafede 15 yıl boyunca faaliyet gösteren kalsit, taş ocağı ve mermer madenlerinde çalışmalar beş yıl önce tamamlandı. Maden şirketlerinden geriye ise ‘ot yeşermeyen’ talan edilmiş sahalar kaldı.

Rehabilitasyon çalışmaları başarısız oldu

Kaz Dağları’nın eteklerinde meydana gelen bu tahribatı ortadan kaldırmak için yapılan çalışmalar da başarısızlıkla sonuçlandı. Bayramiç Orman İşletme Müdürü İsmail Kır, madencilik faaliyetleriyle bozulan arazilerin doğaya yeniden kazandırılması yönetmeliği kapsamında bir yıl önce bölge rehabilitasyon çalışması yapıldığını ancak başarı elde edilemediğini söyledi.

Yıllar boyu süren madencilik faaliyetleri nedeniyle bölgede yeşilden eser kalmazken, kalsit madeninin yağmurla birlikte içme suyu kaynaklarına da karışması köylüleri tedirgin etti.

 ’Bize talan edilmiş doğa kaldı’

Daloba Köyü’nde yaşayan Ruhi Yöntem, madencilik faaliyetleri sırasında bölgede çok sayıda çam ağacının kesildiğini belirtti.

Madenlerin beş altı yıl işletildikten sonra kapandığını ve şu an bir maden şirketinin faaliyet gösterdiğini anlatan Yöntem, “Ancak, faaliyetine beş yıl önce son veren diğer maden şirketlerinin sahaları doğaya yeniden kazandırılamadı. Maden şirketleri, ihtiyacı olanı alıp, gitti. Bize ise talan edilmiş doğa kaldı. Kalsitten temizlenirse bu bölgeleri yeniden hayvanlarımız için otlak olarak kullanabiliriz” dedi.

Kaynak: Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/kaz-da...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0