Görüş Bildir
Haberler
Kasvetli Ama Yalın: İskandinav Sinemasından Mutlaka İzlemeniz Gereken 20 Film

Kasvetli Ama Yalın: İskandinav Sinemasından Mutlaka İzlemeniz Gereken 20 Film

Beyza
12.11.2023 - 20:01

İskandinav sinemasının büyüleyici dünyasına adım atmanız için hazırladığımız bu özel listede kesinlikle kaçırmamanız gereken 20 film var.

Hazırsanız hemen başlayalım 🎬

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. 1001 Grams (2014)

20. 1001 Grams (2014)

IMDb: 6.3

Özet: Norveçli bilim insanı Marie, Paris’te bir seminere katılır. Seminerin konusu oldukça ilginçtir zira bir kilogramın gerçek ağırlığı tartışılmaktadır. Marie şimdi kendi hayal kırıklıklarının, acılarının ve aşklarının terazide ne kadar çektiğini sorgulayacaktır… 

Yönetmen: Bent Hamer

Oyuncular: Ane Dahl Torp, Laurent Stocker, Per Christian Ellefsen

19. Antichrist (2009)

19. Antichrist (2009)

IMDb: 6.5

Özet: Film, çocuklarını kaybettikten sonra, bir orman kulübesinde olayı unutmaya çalışan bir çiftin yaşadıkları travmayı, epik bir görsel şölen eşliğinde sinemaseverlere aktarıyor. 

Yönetmen: Lars von Trier

Oyuncular: Willem Dafoe, Charlotte Gainsbourg

18. Hvítur, Hvítur Dagur (2019)

18. Hvítur, Hvítur Dagur (2019)

IMDb: 6.7

Özet: Eşini ani bir kaza sonucu kaybeden polis memuru Ingimundur’un, kaybettiği eşinin sadakati hakkında şüphe duymaya başladığı ve gerçeğin peşine düşmeye karar verdiği ruhsal çöküş yolculuğu.

Yönetmen: Hlynur Pálmason

Oyuncular: Ingvar Sigurðsson, Ída Mekkín Hlynsdóttir

17. Einitréð (1990)

17. Einitréð (1990)

IMDb: 6.8

Özet: Margit ve ablası Katla, anneleri büyücü olduğu düşünüldüğü için yakılarak öldürüldükten sonra bulundukları yerden kaçarlar. Johan ve küçük oğlu Jonas'ın evine sığınan kız kardeşler, doğaçlama kurulmaya çalışılan aile birliği kısa süre içerisinde Katla'nın büyüsü altında kalacaktır.

Yönetmen: Nietzchka Keene

Oyuncular: Björk, Bryndis Petra Bragadóttir

16. Those Who Kill (2011)

16. Those Who Kill (2011)

IMDb: 7.1

Özet: Seri katilleri bulmak için adli psikolog Thomas Schaeffer'dan yardım alan ve kardeşinin ortadan kaybolmasının ardındaki gerçeği amansızca arayan, yakın zamanda terfi eden bir cinayet dedektifi olan Catherine Jensen'in seri cinayetleri çözme hikayesi.

Yönetmen: Birger Larsen

Oyuncular: Jakob Cedergren, Lars Mikkelse

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Kon-Tiki (2012)

15. Kon-Tiki (2012)

IMDb: 7.1

Özet: Norveçli kaşif Thor Heyerdahl Pasifik Okyanusu'nu 1947'de 5 kişilik bir ekip ile geçmeye kalkar. Amacı ise Güney Amerikalıların Kristof Kolomb öncesi dönemlerde denizleri aşarak Polynesian adalarında yerleştiğini ispat etmektir. Yolculuk için gereken parayı borç ve bağış toplayarak elde eden Heyerdahl, 101 gün sürecek 8 bin kilometrelik bir maceraya yelken açar. Bu esnada dünyanın gözü de üzerindedir...

Yönetmen: Joachim Rønning, Espen Sandberg

Oyuncular: Pål Sverre Valheim Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård

14. Kraftidioten (2014)

14. Kraftidioten (2014)

IMDb: 7.1

Özet: Norveç’te kar küreyici şoförü olan Nils, Yılın Vatandaşı Ödülü’ne layık görülen biridir. Oğlunun aşırı dozdan öldüğü haberini aldığında, bu iddiaya inanamaz ve kendince bu cinayetin faillerini bulmak için çabalar. İlginç olaylar silsilesi ve biraz da şans ile Nils ismi bir yeraltı kahramanına dönüşecektir.

Yönetmen: Hans Petter Moland

Oyuncular: Stellan Skarsgård, Kristofer Hivju

13. The Square (2017)

13. The Square (2017)

IMDb: 7.2

Özet: Christian, prestijli bir Stockholm müzesinin baş sanat küratörüdür ve projelerinden biri de The Square olarak adlandırılan alandır. Bu alan büyük bir toplumda farklı katmanlardan, farklı sosyal sınıflardan gelen insanların ufak bir yansımasıdır. Christian ziyaretçileri ''İnsanlara güvenmeli mi güvenmemeli mi?'' sorusu ile iki farklı yoldan birini seçmeye davet etmektedir.

Yönetmen: Ruben Östlund

Oyuncular: Claes Bang, Elisabeth Mos

12. Force Majeure (2014)

12. Force Majeure (2014)

IMDb: 7.2

Özet: Tomas, karısı Ebba ve çocukları Vera ile Harry kış tatili için bir haftalığına Fransız Alplerine giden İsveçli bir ailedir. Lüks bir otele yerleşen aile tatilin ikinci gününde, öğle yemeği yedikleri esnada kontrollü bir çığ vakasıyla karşılaşırlar. Karlar yemek yedikleri restoranın üzerine doğru inerken Tomas anlık bir refleksle karısını ve çocuklarını ardında bırakıp kaçmaya başlar. Olay sona erip her şey normale döndükten sonra Tomas, Ebba'da yarattığı hayal kırıklığına tanık olur. Evliliğinin zorlu bir dönemeçte olduğunu fark eden Tomas, aile hiyerarşisindeki yerini tekrar kazanmaya çalışırken trajikomik anlar yaşanacaktır.

Yönetmen: Ruben Östlund

Oyuncular: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren

11. The Other Side of Hope (2017)

11. The Other Side of Hope (2017)

IMDb: 7.2

Özet: Khaled, Finlandiya'ya sığınma hakkı talep eden ancak reddedildikten sonra yasadışı yollarla ülkede kalmış Suriyeli bir göçmendir. Khaled'in yolu kumarbaz restoran sahibi Wikström ile kesişince Helsinki'deki yeraltı hayatında da bazı değişikler olacaktır.

Yönetmen: Aki Kaurismäki

Oyuncular: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Hrútar (2015)

10. Hrútar (2015)

IMDb: 7.2

Özet: Gummi ve Kiddi, kırk yıldır birbirleriyle konuşmayan iki kardeştir. Ölümcül bir hastalık aniden Kiddi'nin koyunlarına bulaştığında, tüm vadi tehdit altına girer. Yetkililer, salgını kontrol altına almak için bölgedeki tüm hayvanları itlaf etmeyi düşünse de Gummi ve Kiddi o kadar kolay pes etmezler ve kardeşler felaketi kendi tarzında savuşturmaya çalışır.

Yönetmen: Grímur Hákonarson

Oyuncular: Sigurður Sigurjónsson, Theodór Júlíusson

9. Insomnia (1997)

9. Insomnia (1997)

IMDb: 7.2

Özet: Film, uzey Kutup Dairesi'nin yukarısında bulunan bir kasabada bir cinayeti araştıran bir polis dedektifini konu ediniyor.

Yönetmen: Erik Skjoldbjærg

Oyuncular: Stellan Skarsgård, Sverre Anker Ousdal, Bjørn Floberg

8. The Bothersome Man (2006)

8. The Bothersome Man (2006)

IMDb: 7.2

Özet: Orta yaşlarının ortasındaki Andreas, günün birinde kendisini tanımadığı bir şehirde bulur. Bu yere nasıl geldiği hakkında en ufak bir fikri bile yoktur. Burada sıradan bir işi, bir evi bir de eşi vardır. Ancak Andreas bir şeylerin yolunda olmadığının farkındadır. Bunun üzerine şehirden kaçmaya karar verir ancak şehirden kaçmanın hiçbir yolunu bulamaz. Bir süre sonra Hugo isimli bir adamla tanışır. Bu adam ona şehirden kaçması için kimi umut kırıntıları bahşetmiştir. Artık Andreas, bu kaçış macerasını başlatmak için eskisinden çok daha umutludur.

Yönetmen: Jens Lien

Oyuncular: Trond Fausa, Petronella Barker, Birgitte Larsen

7. Reconstruction (2003)

7. Reconstruction (2003)

IMDb: 7.3

Özet: Alex, son derece düzgün bir yaşamı varken bir akşam metroda rastladığı Aimee’nin arkasından gitmek arzusunu o kadar derinden hisseder ki, kız arkadaşı Simone’a bile tek kelime etmeden yürüyüp gider. Aimee ile tanıştıkları anda Alex, onu yıllardır tanıyormuş gibi bir hisse kapılır. Harika bir gece geçirdikten sonra ertesi gün tekrar buluşmak kararı ile Alex evine döner. Ancak bıraktığı hiçbir şey yerinde değildir artık. Ne evi, ne ailesi ne de sevgilisi! Alex tüm geçmişini yitirmiştir. Ona kim olduğunu anlatabilecek tek kişi Aimee’dir. Ancak o cephede de bambaşka gerçekler söz konusudur. Aimee, evlidir ve eşi tam da Alex’in yaşadıklarını anlatan bir roman yazmaktadır.

Yönetmen: Christoffer Boe

Oyuncular: Nikolaj Lie Kaas, Maria Bonnevie, Krister Henriksson

6. Songs from the Second Floor (2000)

6. Songs from the Second Floor (2000)

IMDb: 7.5

Özet: İnsanların sevgiye, aşka olan açlıkları, kafa karışıklıkları ve en çok da zaafları üzerine bir dramatik komedi olan film pek çok karakterin hayatına tanıklık ediyor. En çok öne çıkan hikaye ise bir baba, onun sevgilisi, en küçük oğlu ve oğlunun kız arkadaşı çevresinde geçiyor. 

Yönetmen: Roy Andersson

Oyuncular: Bengt C.W. Carlsson

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Headhunters (2011)

5. Headhunters (2011)

IMDb: 7.5

Özet: Roger, istediği her şeye sahip olan bir adamdır. Fakat olması gerekenden çok daha büyük bir lüks içerisinde yaşamaktadır. Bunu devam ettirmek amacıyla ek bir iş yapması gerekir. Seçtiği ikinci iş ise sanat eseri hırsızlığıdır. Bir galeri açılışında tanıştığı Clas, bir iş için aradığı mükemmel bir aday olmasının yanı sıra Roger'ın kendisine istediği çok değerli bir tabloya da sahiptir. Roger ayağına kadar gelen bu fırsatı değerlendirmek için harekete geçer ve en büyük kişisel vurgununu yapmak üzere planlamalara başlar.

Yönetmen: Morten Tyldum

Oyuncular: Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau

4. In a Better World (2010)

4. In a Better World (2010)

IMDb: 7.6

Özet: Anton, Danimarka'nın refah düzeyi yüksek şehirlerinden birinde oturan ve Afrikalı göçmenlere evsahipliği yaptığı işine trenle gidip gelen bir doktordur. Bu birbirinden son derece farklı iki dünya arasında sıkışan Anton ve ailesi, kendilerini intikamla bağışlama arasında seçimi zor bir ikilemde, anlaşmazlıklarla dolu zıt kavramlarlarla karşı karşıyayken bulurlar.

Yönetmen: Susanne Bier

Oyuncular: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen

3. Oslo, August 31st (2011)

3. Oslo, August 31st (2011)

IMDb: 7.6

Özet: Cannes'da galası yapılan ve yönetmen Joachim Trier'in varoluşçu felsefesini gözler önüne seren Oslo, 31 Ağustos, melankoli ve yalnızlık içerisinde hayatı yitip giden zeki, alımlı ve maddi gücü yerinde bir adam olan Anders'in izinde bir film. Şehir dışında bir uyuşturucu rehabilitasyonuna katılan Anders, yakın zamanda bu sağlık merkezinden ayrılacak ve tekrar şehir hayatına geri dönecektir. Şehre daha çabuk uyum sağlayabilmesi için iş görüşmesine gitmek üzere klinikten ayrılan Anders, istim üzerinde geçen klinik yaşamından sonra şehrin başıboşluğunda gezmeye başlar ve uzun bir süredir görmediği insanlar ile buluşur. Tüm gün ve gece boyunca geçmiş hatalarının hayaletleriyle umudun yardımı ile savaşmaya çalışır.

Yönetmen: Joachim Trier

Oyuncular: Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Ingrid Olava

2. The Girl with the Dragon Tattoo (2009)

2. The Girl with the Dragon Tattoo (2009)

IMDb: 7.8

Özet: Ejderha Dövmeli Kız’da, hapse girmek üzere olan gazeteci Mikael Blomkvist ile ona yardım eden gizemli, asosyal, uyumsuz, dövmeli hacker kız Lisbeth Salander, kırk yıl önce ortadan kaybolan Harriet Vanger’in izini sürerken bir dizi cinayeti açığa çıkarır; üstelik katil aileden biridir. Ancak Vanger hanedanının gazabına uğrayınca avcıyken av konumuna düşerler.

Yönetmen: Niels Arden Oplev

Oyuncular: Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Lena Endre

1. The Celebration (1998)

1. The Celebration (1998)

IMDb: 8.1

Özet: Tüm sıradanlığıyla devam eden doğum günü yemeği, ailenin erkek çocuğu Christian'ın söz hakkı alıp konuşmaya başlamasıyla şok edici bir havaya bürünür. Christian küçük bir çocukken, babası Helge'nin kendisine ve yakın zamanda intihar eden ikiz kız kardeşi Linda'ya cinsel tacizlerde bulunduğunu anlatır. Bu şok edici konuşma üzerine ortam gerilir fakat konuklar bu hikayeyi inandırıcı bulmaz. Ancak ölen kız kardeşin ardında bıraktığı veda mektubu tam da o esnada bulunur ve bu mektup doğum günü şölenini alt üst edecek niteliktedir.

Yönetmen: Thomas Vinterberg

Oyuncular: Ulrich Thomsen, Henning Moritzen, Thomas Bo Larsen

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın