Görüş Bildir
Haberler
Kardeşlerini Öldüren İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

Kardeşlerini Öldüren İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

Elif Ateş
18.01.2022 - 10:30

Dünya üzerinde en uzun süre hüküm süren devletlerden biri de Osmanlı İmparatorluğu'dur. Osmanlı, 13.yy'ın sonlarından 20.yy'ın ilk çeyreğine kadar varlığını sürdürmeye başarmıştır. Bu süre içerisinde sınırları zamanla genişletmiştir. Bulgaristan, Arnavutluk, Yunanistan, Yugoslavya, Romanya, Macaristan ve Kafkasya gibi birçok bölge fethedilerek en geniş sınırlara ulaşılmıştır. Osmanlı Devleti'nin bu kadar başarılı olmasının en önemli sebeplerinin başında yöneticileri gelmektir. Peki, kardeşlerini öldürten ilk Osmanlı padişahı hangisidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osman Gazi tarafından kurulan bu devlet, yüzyıllar boyunca Osmanlı hanedanları tarafından yönetilmiştir. Osmanlı hanedanı tarihi kaynaklarda, Âl-i Osman veya Hanedan-ı Âl-i Osman olarak da bilinmekteydi. İlk zamanlar devlet yöneticilerine gazi ya da bey unvanı verilmekteydi. Daha sonraları ise han unvanı kullanılmaya  başlanılmıştır. Osmanlı padişahlarına verilen unvanlar, babadan oğula geçmekteydi. Hükümdarların erkek çocuklarına ve onların da oğullarına şehzade unvanı kullanılırdı. Şehzadeler, babaları öldükten tahta geçip padişah olarak göreve başlamaktaydı. Bazı şehzadeler devlet yönetimine geçebilmek için birbiriyle mücadele etmişlerdir. Kardeşlerini öldüren ilk Osmanlı padişahı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kardeşlerini Öldüren İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

Kardeşlerini Öldüren İlk Osmanlı Padişahı Kimdir?

Osmanlı Devleti'nde kardeşlerini öldürten ilk Osmanlı padişahı, I. Murad'dır. Tarihte Murad-ı Hüdavendigar ya da Gazi Hünkar olarak da bilinir. Babası Orhan Bey, Murat on iki yaşındayken ona Bursa sancakbeyliğini vermiştir.

Orhan Bey, 1362 yılında ölünce Bursa ahilerinin desteği ile I. Murat tahta çıkmıştır. Rumeli'de bir savaş ortasındayken hükümdar ilan edilince Bursa'ya çağrılmıştır. Ancak diğer devletler padişah değişikliğinden faydalanmak için savaş hazırlığına başlamıştır. Özellikle Bizanslılar Çorlu, Malkara ve Burgaz'ı hızlı bir şekilde fethetmişlerdir. Bu sıralarda şehzade İbrahim ve Halil de abileri I. Murat'ın hükümdar olmasına karşı ayaklanma başlatmışlar. Şehzade Halil, Bizans imparatoru V.İoannis'in kızıyla nişanlıydı. Bu nedenle Bizanslılar her iki şehzadeyi kolayca abilerine karşı kışkırttılar.

I. Murat, Eskişehir ve Bilecik'te savaş hazırlığı yapan kardeşlerini yakalamış ve boğdurtmuştur. Osmanlı Devleti'nde eskiden beri, beylerbeylikleri ve sancakbeylikleri padişahların kardeşlerine ya da oğullarına verilmekteydi. Ancak I. Murat'ın oğulları küçük yaşta olduğundan ve kardeşlerini de öldürdüğü için hanedan dışındaki kişileri yönetime getirmiştir. Daha sonra oğlu Savcı Bey'de tahta göz dikince onu da idam ederek öldürmüştür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
3
2
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın