Görüş Bildir
Haberler
Karanlık 45 Dakika Daha Arttı: Bakanlıktan Tepki Çeken Sokak Lambası Kararı

Karanlık 45 Dakika Daha Arttı: Bakanlıktan Tepki Çeken Sokak Lambası Kararı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının sokak lambaları ile ilgili yeni uygulaması tepkilere neden oluyor.  

İçeriğin Devamı Aşağıda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın aldığı yeni kararla sokak lambaları normal periyodundan 15 dakika geç yanıp 30 dakika erken söndürülüyor. 

Özellikle Türkiye'nin batı illerinde sabahın erken saatlerinde mesai ve okula giden kişiler bu uygulamaya karşı elektrik şirketlerine sosyal medya üzerinden tepki gösteriyor.

Şirketler ise kararın bakanlığa ait olduğunu ifade ederek, 'Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın gün ışığından azami ölçüde yararlanılması hedefiyle Türkiye genelinde aldığı karara göre, aydınlatma armatürleri normal periyodundan 15 dakika geç yanıp 30 dakika erken söndürülecektir' mesajını paylaşıyor.

"Yaz/kış saati uygulamasına bir an önce geçilmeli"

"Yaz/kış saati uygulamasına bir an önce geçilmeli"

Sokak lambalarıyla ilgili alınan karar sonrası konuşan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de kış saati uygulamasına geçilmemesinin evlerdeki elektrik giderlerini artırdığını söyledi. 

Bakanlığın son talimatıyla sokakların karanlığa terk edildiğini ve çocukların karanlıkta okula gidip geldiğini belirten Gürer, 'Bu yolla tasarruf sağlanıyor gibi görüntü yaratılıp hane giderlerindeki artış gözden kaçırılmak istenmektedir” dedi.

ANKA'nın haberine göre Gürer, yaptığı yazılı açıklamada, yaz saati uygulaması nedeniyle gün ağarmadan okula ya da işe gidenler için elektrik kullanımının zorunlu olduğunu belirtti. Gürer, 'Vatandaşın içinde bulunduğu zor koşullar dikkate alınıp hane için daha çok enerji giderine neden olan sabit saat uygulamasından vazgeçilerek, yaz/kış saati uygulamasına bir an önce geçilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

Uygulanması gerekenin kalıcı kış saati olduğunu belirten Gürer, 'Elektrik tüketiminin artışının yanında, sürekli zamlanan elektrik faturaları da hane elektrik giderini artırıyor. Vatandaş daha yüksek fatura bedeli ödemek zorunda kalıyor. Bakan, uygulamanın tasarruf sağladığını anlatıyor ama olay, hane elektrik kullanımı ile ilgili. Haneler gibi okul ve benzeri kuruluşlar da gün ağarıncaya kadar elektrik kullanıyor. Akşam da benzer bir durum oluşuyor. Sorun, başta çocukların karanlıkta okula gitmesi ve hanelerde hazırlık sürecinde yaşanan erken elektrik kullanımının başlaması sorunudur. Ekonomik kriz, şirketler para kazansın, vatandaş mağdur olsun yaklaşımı ile ele alınamaz. Bu süreç, kış saati uygulamasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca bakanlığın, ‘Sokak lambalarını 30 dakika erken söndürüp 15 dakika geç yakın’ demesi, sokakları bu sürede karanlığa terk etmektir' diye belirtti.

İmamoğlu: "Güvenlik ve diğer sorunları hiç umursamamak demek"

İmamoğlu: "Güvenlik ve diğer sorunları hiç umursamamak demek"

Nüfus ve enerji tüketimi yoğunluğunun en yüksek olduğu İstanbul'da da zifiri karanlıkta dışarı çıkmak zorunda olanlar çoğunlukta. 

Birçok kişi güneşi görmeden evlerinden çıkıyor ve yine güneş battıktan sonra mesaileri bitiyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da alınan kararı eleştirerek açıklamada bulundu.

İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Sabit saat uygulaması yüzünden zaten güne zifiri karanlıkta başlanıyor. Bir de bakanlık 'sokak aydınlatmaları sabah 30 dakika erken sönecek, akşam da 15 dakika geç yanacak' diyor. Bu, uygulamanın getireceği güvenlik ve diğer sorunları hiç umursamamak demek' ifadesini kullandı.

👇

Yıllardır tepki geliyor

Yıllardır tepki geliyor

Bakanlığın 2016 yılında aldığı kararla yaz-kış saati uygulaması kaldırılmış, 'enerji tasarrufunun' gerekçe gösterildiği bu karar sonrası nüfus ve enerji üretimi açısından yoğun olan Türkiye'nin batısı mesai saatlerinden olumsuz etkilenmişti. 

Uzmanlar, enerji tasarrufunun yaşanmadığını aksine batıda yaşayan insanların karanlıkta daha fazla enerji tükettiğini söylemişti. Birçok kez konuyla ilgili eylem yapılmış ancak bir geri dönüş alınamamıştı

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
15
6
2
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
karabacak kadriye

sokak lambalarınıda söndürünki karanlıkta tenhada bizi kıstırıp tepemize çökdüklerinde kimseler görmesin,kim çöktüye gidelim.

ckkenon

Bir iktidar gün ışığından bile sorumlu olur mu . Karanlığa gömdünüz bizi....

Pasif Kullanıcı

bu yaz saati uygulaması tamamen saçmalık,bu karar delilik amk..olum sabah kalkınca zaten zifiri karanlık,lambaları sabah sabah yakıyoruz,tasarruf bunun neres... Devamını Gör