Görüş Bildir
Haberler
Karaburun'un Yüzde 61'i Şirketlere Açıldı

Karaburun'un Yüzde 61'i Şirketlere Açıldı

adem kara
05.06.2014 - 15:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelişigüzel kurulan rüzgar enerjisi santralleriyle (RES) adeta bir enerji üretim sahasına dönüştürülen Karaburun Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi Enerji Bakanlığı engeline takıldı.

Yüzölçümünün yüzde 61′ine ‘ÇED gerekli değil’ raporu

Hürriyet’ten Melis Alphan’ın köşesinde aktardığına göre, Karaburun’da, ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararları ve üretim lisansları verilen alan, yarımada yüzölçümünün yüzde 61’ine ulaştı.

Doğal SİT alanlarının bulunduğu bölgeye çivi çakılamazken, 80 metre yüksekliğindeki tek bir türbini 400-500 metrekare alanı kaplayan santraller kuruluyor.

‘Karaburun mutlaka ÖÇKA ilan edilmeli’

Yarımadada, özel bir ırk olan Karaburun Kıl Keçisi’nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ‘Halk elinde ıslah’ programına alınmasına rağmen otlak ve tarım alanları RES’lere tahsis ediliyor.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, Karaburun yarımadasının ‘mutlaka’ Özel Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) ilan edilmesi gerektiği vurgulanırken, RES yatırımları nedeniyle Enerji Bakanlığı’nın olumsuz görüş bildirmesi, teklifin Bakanlar Kurulu’na sunulmasını engelliyor.

Hukuki süreç başlatıldı

Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) , yarımadanın yarısından fazlasını kapsayan RES projeleri için verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararının ve üretim lisansının iptali için hukuki süreç başlattı.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/vitrin/enerji...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0