Görüş Bildir
Haberler
Kanser Hücrelerinin 'Kış Uykusuna' Yatarak Kemoterapiden Korunduğu Keşfedildi

Kanser Hücrelerinin 'Kış Uykusuna' Yatarak Kemoterapiden Korunduğu Keşfedildi

Batuhan
15.01.2021 - 09:55

Kanada'dan araştırmacılar kanser hücrelerinin kemoterapiden korunmak için bir yöntem geliştirdiğini keşfetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Independent Türkçe'den Yasin Sofuoğlu'nun aktardığı habere göre7 Ocak'ta Cell'de yayımlanan araştırmada tehdit altında olduğunu anlayan tüm kanser hücrelerinin kendilerini korumak amacıyla 'yavaşladığını' tespit etti.

Kanser hücrelerinin böyle bir özelliğinin ilk defa keşfedildiği çalışma, Toronto'daki Princess Margaret Kanser Merkezi'nden Dr. Catherine O'Brien ve takımı tarafından yönetildi.

"Hayatta kalma stratejisini çok iyi şekilde öğrenmiş"

"Hayatta kalma stratejisini çok iyi şekilde öğrenmiş"

O'Brien, araştırmaya ilişkin şunları söyledi:

'Tümör kendisini yavaşlatarak hayatta kalmak için enerjisini muhafaza eden bütünlüklü bir organizma gibi hareket ediyor. Zor şartlarda hayatta kalmak için bazı hayvanların da benzer şekilde davrandığı örnekler mevcut. Kanser hücreleri bu hayatta kalma stratejisini çok iyi şekilde öğrenmiş gibi görünüyor.'

Bilim insanları, 100'den fazla memelinin zor çevre koşullarında embriyolarını güvenli şekilde koruyabilmek için düşük enerji seviyesi durumuna geçtiğini, kanser hücrelerinin de bu embriyonik hayatta kalma yöntemini öğrendiğini gözlemledi.

"Kanser hücrelerinin kış uykusundaki ayılar gibi davranabildiğini hiç bilmiyorduk"

"Kanser hücrelerinin kış uykusundaki ayılar gibi davranabildiğini hiç bilmiyorduk"

Princess Margaret Kanser Merkezi Araştırma Enstitüsü'nün başındaki Dr. Aaron Schimmer da hücrelerin 'ayılara benzer şekilde' kış uykusuna yattığını belirtti.

Schimmer, şunları söyledi:

'Kanser hücrelerinin kış uykusundaki ayılar gibi davranabildiğini hiç bilmiyorduk. Bu çalışmayla birlikte, kendisini yavaşlatan hücreleri özellikle hedef alarak tekrar uyanıp etkili hale gelmelerini de engelleyebiliriz.

Kış uykusu durumundayken yok edilebilmesi için yeni yöntemler aranacak

Kış uykusu durumundayken yok edilebilmesi için yeni yöntemler aranacak

Araştırmacılar, yeni keşifle birlikte kanser hücrelerinin bazı ilaçlara ve kemoterapiye karşı geliştirdiği dayanıklılığı daha iyi anlayabileceklerini de belirtti.

Ayrıca çalışmanın getirdiği yeni bilgiler sayesinde, kanser hücrelerinin kış uykusu durumundayken yok edilebilmesi için yeni yöntemler geliştirilebileceği, böylece bazı kanser türlerinin nüksetmesinin de önüne geçilebileceği ifade edildi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
11
6
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Can Arat

Güldüm... Çünkü yıllardır, kemoterapinin 5 para etmez bir iş olduğunu söylüyorum. Virüs konusunda olduğu gibi kanserde de ana akım medyaya, sistemin çarkı ol... Devamını Gör

ZuLmeT

Can Arat'a katılıyorum. Kemoterapiyi reddeden onkolog tanıdığım var. Kemoterapi dediğin bildiğin zehir, iyiye de saldırıyor kötüye de. Alternatif yöntemler m... Devamını Gör

Ziya Akgül

Ayılar kış uykusuna yatmaz ki, kış uykusu demek metabolizmanın neredeyse 0'a indiği bir düzeyde faaliyet göstermeye devam ettiği bir süreç. Ayılarda olmuyor ... Devamını Gör