Görüş Bildir
Haberler
Kandilli'den Depremle İlgili Açıklama!

Kandilli'den Depremle İlgili Açıklama!

adem kara
24.05.2014 - 15:54

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, Ege Denizi'nde meydana gelen 6.5 büyüklüğündeki depremle ilgili rasathanede ikinci açıklama yaptı.

Özel, depremin civar illerden hatta Yunanistan'da da hissedildiğini belirterek, 'Ancak şimdi aldığımız bilgilere göre ivme değerleri yüzde 1 seviyesinde, Kocaeli depreminde yüzde 5 seviyesindeydi. Çok büyük bir ivme yaratmış bir depremdi... Ataköy'de ki kuyu loglarından da şu anda ki kuvvetli yer hareketlerini, ivme değerlerini topladık. Bu bölge bizim için sismik olarak çalışan bir bölge. Ancak çoğunluğu orta büyüklükte depremler üretmiş. 1983 yılında 6.9 büyüklüğünde bir deprem var tarihinde, daha kuzeyinde Yunanistan Atos adası civarında. Geçen yıl da Ocak 15'de 5.8'lik biraz daha güneyinde deprem meydana geldi. Bu depremin kırdığı fay parçası en fazla 40 kilometreyi geçmez, 35 ile 40 kilometre arasındadır' dedi.

'ŞU ANDA 50'YE YAKIN ARTÇI DEPREM KAYDETTİK'

Özel bazı deprem uzmanlarının meydana gelen bu deprem sonrasında 140 kilometrelik bir fayın kırıldığını söylemelerine dikkat çekerek, 'Bu büyüklükteki bir depremin en fazla kırabileceği fay parçası 38-40 kilometredir. Hemen arkasından artçılar gelmeye başladı, şu anda 50'ye yakın artçı deprem kaydettik. Bu bize gösteriyor ki orada bir taş parçası kırıldı, bir enerji açığa çıktı ve devamında da artçılar kendini yenileyen bir durum söz konusu. Ola gelen deprem düzeni kendi içinde, normal deprem düzeni içinde gitmekte. Bölgede beklediğimiz deprem orta şiddette olur ve arkasından gelen artçılarla da sönümlenir' diye konuştu.

Nurcan Özel ayrıca, '5'e yaklaşan iki tane artçımız var, onun dışında 2.5 ile 5 arasında giden artçıları arkadaşlar izlemeye devam ediyorlar' dedi.

MARMARA DEPREMİ

Özel depremin beklenen Marmara depremini tetiklemesi konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, 'Bu Kuzey Anadolu fay zonunun Ege'de ki devamı içerisinde oldu. Kişisel olarak söylüyorum; Bizim Marmara'da kuzey kolda özellikle beklemekte olduğumuz Marmara depremini; burada bu depremler olur, 3-5 ay artçıları devam eder ve bu şekilde münferit depremler olarak kalırlar. Ama hiç bir doğa olayı için, 'burada bunu tetiklemez, olmaz' gibi bir şey söyleyemeyiz. Benim kişisel düşüncem, bu bölgede, böyle meydana gelmiş bir deprem, büyük Marmara, beklediğimiz Marmara depremini tetiklemez. Ancak o bölgede bir aktivite olur. Civarda bir aktivite artışı olabilir ama o kuzey kolda beklediğimiz depremi tetikleyebileceğini ben bilim insanı olarak düşünmüyorum.' ifadesini kullandı.

'MEKANİZMASINI ÇÖZDÜK, DOĞRULTU ATIMLI BİR FAY'

Depremin şiddeti ve büyüklüğü ile ilgili bilgi veren Özel, 'Şiddeti depremin olduğu yerde denizde 7, Çanakkale'de 5. Şiddetini biliyoruz şimdiden. Büyüklüğünü de biz AFAD ve Kandilli olarak 6.5 olarak belirledik. USGS 6.9 olarak belirlemiş ancak revize edeceğini düşünüyorum, farklı bir manyetik türü olarak belirlemiş. Mekanizmasını çözdük, doğrultu atımlı bir fay ve en fazlada 35-38 kilometrelik bir taş parçasının kırılmış olduğunu düşünüyoruz' dedi.

'5.5'LİK BİR ARTÇI DA GELEBİLİR'

Depremin şiddetli hissedilmesinin sebebinin sığ olmasından kaynaklanabileceğini aktaran Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Civarda aliviyonal bölgelerin fazla olmasında yani sert zeminde değil, yumuşak zemin üzerinde ki yapılaşmalardan dolayı olabilir. İstanbul'da da Maltepe'de çok hissedilmiş ama Çengelköy'de hissedilmedi. Bütün bunlar binaların üzerinde oturdukları zeminde bağlı olarak değişiyor. Derinliğini USGS 10 vermiş ama daha derin 20'ye yakın. Bölge bizim için her zaman çalışan kaynaklardan biriydi. Biz zaten 'şurada şu tarihte deprem meydana gelecek' diyemeyiz bu mümkün değil. Sismik kaynakların Türkiye'nin çeşitli yerlerinde çalışan kaynaklardır. Zaman zaman aktive olurlar ve sönümlenirler. O nedenle de çok olağan üstü bir durum olarak değerlendirmiyoruz. Kandilli'de günde ortalama 50-55 deprem kaydediyoruz ve bir yılda kaydettiğimiz deprem sayısı yaklaşık 15 bin. öyle depremler için kendisinden bir derece düşük artçılarda gelebilir yani 5.5'lik bir artçı da gelebilir. Tahminen artçılar 6-7 ay sürebilir, tabi aletlerin hissettiği vatandaşların hissetmediği depremler.'

Haber: Gülseli KENARLI / İSTANBUL DHA

Kaynak: http://www.dha.com.tr/bogazici-univer...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0