Görüş Bildir
Haberler
Kanada'daki Saldırıda 'IŞİD Bağlantısı Gözükmüyor'

Kanada'daki Saldırıda 'IŞİD Bağlantısı Gözükmüyor'

Onedio Medya
24.10.2014 - 13:32 Son Güncelleme: 24.10.2014 - 14:11
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çarşamba günü Ottawa'daki Kanada parlamentosuna silahlı saldırı düzenleyen kişinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantılı olduğuna dair ortada herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edildi.

Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, BBC'nin sorularını yanıtlarken saldırıyı düzenleyen Michael Zehaf-Bibeau'nun 'kesinlikle radikal eğilimleri olan bir kişi' olduğunu söylese de Kanada istihbaratının çıkardığı 'riskli kişiler' listesinde bulunmadığını belirtti.

Baird, Kanada'dan Suriye ve Irak'a gidip IŞİD için savaşan birçok kişi olduğunu ifade edip durumu 'endişe verici' olarak tanımladı. Ancak Baird, 'Şu an elimizde Michael Zehaf-Bibeau'nun IŞİD ile bağlantılı olduğuna dair bir kanıt yok' diye konuştu.

Zehaf-Bibeau, Çarşamba sabahı önce parlamento binası önündeki Ulusal Savaş Anıtı'nda nöbet tutan bir askeri vurmuş, ardından parlamento binasına girmişti. Zehaf-Bibeau, Kanada emniyetinin yaptığı operasyonda öldürülmüştü.

Vurulan asker Nathan Cirillo ise yaralı olarak kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Saldırının gerçekleştiği gün Kanada Başbakanı Stephen Harper da parlamento binasındaydı.

Olaylar sırasında Harper'ın 15 dakika boyunca bir dolaba saklandığı, diğer milletvekillerinin de saldırganla karşılaşma ihtimali nedeniyle içerideki bayrakların sancaklarını mızrak gibi kullanmaya hazırlandıkları ifade edildi.

Dışişleri Bakanı Baird ise o anları şöyle anlattı:

'Birkaç dakika boyunca büyük bir korku vardı. Bizi götürdükleri odanın kapısının bir tekmeyle açılıp içeri ateş açılmasından endişe ettik. Parlamentoya sadece bir kişinin mi yoksa silahlı bir grubun mu girdiğini de bilmiyorduk.'

Silahlı saldırıyı düzenleyen Zehaf-Bibeau'nun annesi Susan Bibeau ise Associated Press haber ajansına konuştu ve 'Oğlumla geçen hafta öğlen yemeği yemiştim. Son beş yıldaki ilk buluşmamızdı' dedi.

'Oğlum topluma uyum sağlayamıyordu' diyen Susan Bibeau, 'Böyle bir şeyi nasıl izah edebilirsiniz ki? Çok üzgünüz' diye devam etti.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0