Görüş Bildir
Haberler
Kahveleri Hazırlayın: IMDb Sıralamasına Göre Netflix'te İzleyebileceğiniz En İyi 30 Belgesel

Kahveleri Hazırlayın: IMDb Sıralamasına Göre Netflix'te İzleyebileceğiniz En İyi 30 Belgesel

Effy
05.12.2021 - 08:00

Savaştan suça, çeşit çeşit konuların ele alındığı bu belgeselleri tek oturuşta soluksuz izleyeceksiniz. Netflix'de izleyebileceğiniz bu belgeselleri IMDb puanlamalarına göre sizler için listeledik. Şimdiden iyi seyirler!

Not: Belgesel özetleri Beyazperde'den alınmıştır.

Kaynak: https://www.wired.co.uk/article/best-...
İçeriğin Devamı Aşağıda

30. Casting JonBenet

30. Casting JonBenet

IMDb: 6.1

1996'da, Colorado'nun Boulder kasabası, çocuk güzellik yarışması birincisi altı yaşındaki JonBenet Ramsey'nin gizemli ölümüyle sarsılır. Yirmi yıl sonra yönetmen Kitty Green bölge sakinleriyle görüşür ve her birinin talihsiz Ramsey ailesini nasıl hatırladığını ve onlarla ilişkilerini gözler önüne serer.

29. Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy

29. Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy

IMDb: 6.7

1980’lerin başında ekonomik durgunluk sırasında ortaya çıkan, güçlü, ucuz bir uyuşturucu madde, ırkçılıkla körüklenen ahlaki bir kriz yol açar. Belgeselde, sadece uyuşturucunun neden olduğu yıkım gözler önüne seriliyor.

28. Amanda Knox

28. Amanda Knox

IMDb: 6.9

O, öğrenci değişim programı ile İtalya’ya giden naif bir öğrenci mi; yoksa ev arkadaşını vahşice öldüren soğukkanlı bir psikopat mı? İki kez cinayetten hüküm giyip aklanan Amanda Knox’un hayatının konu edildiği belgeselin yönetmen koltuğunda Rod Blackhurst ve Brian McGinn oturuyor.

27. Murder Among the Mormons

27. Murder Among the Mormons

IMDb: 7.0

Murder Among the Mormons, Mormon cemaatinde işlenene suçlara odaklanıyor. Salt Lake City'yi derinden etkileyen ve iki kişinin ölümüne neden olan üç bombalama meydana gelir. Saldırılarda ağır yaralananlardan biri de ünlü belge koleksiyoncu olan Mark Hofmann'dır. Saldırı sırasında Hoffman'ın aracında bulunan Mormonlara ait olan mektup ve günlükler de tahrip olmuştur. Mormonluk hakkında yazdıkları ile Mormonluğun temelini sarsabilecek Semender Mektubu da tahrip olan belgeler arasındadır. Hoffman’ın ölüm kalım savaşı verdiği süreçte soruşturmacılar, yaşananların ardında yatan gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışır.

26. American Murder: The Family Next Door

26. American Murder: The Family Next Door

IMDb: 7.2

2018 yılında 38 yaşındaki Shanan Watts ve iki küçük kızı Kolorado’da kayboldu. Yürek burkan detayların ortaya çıkmasıyla birlikte ailenin hikayesi dünya çapında manşetlere taşındı. Yönetmen Jenny Popplewell, sosyal medya gönderileri, mesajlar, resmi kayıtlar, daha önce yayınlanmamış videoları içeren arşiv yaşanan olayları gözler önüne seriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

25. The Great Hack

25. The Great Hack

IMDb: 7.1

The Great Hack, bir veri şirketi olan Cambridge Analytica’nın, nasıl sosyal medyanın karanlık yönünün sembolü haline geldiğini gözler önüne seriyor. Tüm etkileşimler, kredi kartı kullanımları, web aramaları, konumlar, beğeniler ve daha niceleri toplanıp yılca trilyonlarca dolar kazanan bir endüstri oluyor. Hem Trump kampanyalarını yürüten hem de Brexit için çalışan Cambridge Analytica da bir süre sonra sahip olduğu bilgileri kullanmaya başlar. Belgeselde, önce verileri elde edip ardından da kontörlü ele geçiren Cambridge Analytica skandalının farklı taraflarında bulunanların bireysel yolculuklarına odaklanıyor.

24. Evil Genius

24. Evil Genius

IMDb: 7.5

Brian Wells, yıllardır pizza dağıtıcılığı yapmaktadır. Bir gün boynuna kelepçeyle bağladığı bir bomba ile bir bankayı soymaya çalışır. Eğer soygunu gerçekleştiremezse boynundaki bombayı patlatacaktır. Pizzanın dehşet veren ölümüyle başlayan olaylar gittikçe tuhaf bir hal alır.

23. Tiger King

23. Tiger King

IMDb: 7.5

Eli silahlı, çok eşli bir country şarkıcısı olan Joe, büyük kedilere ilgisi olan bir adamdır. Oklahoma'da bir yol kenarı hayvanat bahçesi işleten Joe ve onun gibi büyük kedilere karşı tutku besleyen uyuşturucu baronları, dolandırıcılar ve tarikat liderlerinden oluşan topluluğun hayatı oldukça karmaşıktır. Carole Baskın adında bir büyük kedi barınağı sahibi ve hayvan aktivistinin onların işini engellemeye çalışması, işlerin karanlık bir hal almasına neden olur. Meydana gelen rekabeti engellemek için harekete geçen Joe, kiralık katil tutmaya karar verir. Ancak bu durum Joe'nun tutuklanmasına neden olacaktır.

22. The White Helmets

22. The White Helmets

IMDb: 7.5

2017 yılında 'en iyi belgesel' Oscar'ını eve götüren bu yapım, Suriye'de gönüllü çalışan grubun yaşadıklarına odaklanıyor.

21. What Happened, Miss Simone?

21. What Happened, Miss Simone?

IMDb: 7.6

Liz Garbus'un yönettiği belgeselin başrollerinde James Baldwin, Stokely Carmichael, Walter Cronkite yer alıyor. Belgesel; Amerikalı şarkıcı, piyanist ve insan hakları savunucusu Nina Simone'un hayatını anlatıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

20. Tell Me Who I am

20. Tell Me Who I am

IMDb: 7.6

Tell Me Who I Am, hafızasını kaybeden bir gencin ikizi sayesinde kendisini bulma hikayesini konu ediyor. Alex, henüz 18 yaşındayken geçirdiği bir motor kazası sonrası hafızasını kaybeder. Hayata sıfırdan başlayan Alex'in bu süreçte güvendiği tek kişi, ikizi Marcus olur. Geçmişine dair hiçbir şey hatırlamayan Alex, kim olduğunu anlamak için tamamen Marcus'a güvenir. Genç adam, ikiz kardeşinin anlattıkları ile geçmişini doldurmaya başlar. Marcus bu süreçte büyük bir ikilemde kalır. Marcus, Alex'e geçmişi anlatırken, onu geçmişte rahatsız eden olayları anlatıp anlatmamakta tereddüt eder. Marcus'un travmatik aile sırlarını Alex'ten saklamaya karar vermesi, aradan geçen on yılın ardından iki kardeşin yüzleşmesine neden olur.

19. Athlete A

19. Athlete A

IMDb: 7.6

Athlete A, ABD Jimnastik takımı doktoru Larry Nassar’ın istismarını ifşa eden muhabirlere odaklanıyor. Indianapolis Star muhabirleri, ABD Jimnastik takımının 29 yıllık doktoru olan Larry Nassar’ı sporcuları taciz ettiği yönünde bir haber yayınlar. Büyük yankı uyandıran haberin yayınlanmasından sonra kurbanlar, ABD Jimnastik Takımı’nın şikayette bulunacağını düşünür. Ancak ABD Jimnastik, Lary ile anlaşıp haberlerin asılsız olduğunu iddia eder. Bu olayın ardından muhabirler, tacizin örtbas edilmesine göz yuman Jimnastik Federasyonu’nu araştırmaya başlar. Muhabirler, çok geçmeden Jimnastik Federasyonu’nun kirli kültürü ifşa eder.

18. Jim ve Andy

18. Jim ve Andy

IMDb: 7.7

Jim Carrey, 1999'da 'Man on the Moon' filminde kült komedyen Andy Kaufman'ı canlandırmış ve büyük övgüler almıştı. Ancak filmin set arkası da bir o kadar etkileyiciydi. Kaufman'ın ailesi ve arkadaşlarının eksik olmadığı kalabalık film setinde Kaufman ya da onun sıklıkla kullandığı salon şarkıcısı alter ego karakteri Tony Clifton olarak dolaşan Carrey'nin role adanmışlığı ve inandırıcılığı o kadar yüksekti ki, set aralarında bile rolden çıkmıyor ve set ekibi Carrey'ye seslenirken, o gün yansıtmayı seçtiği karaktere göre 'Tony' ya da 'Andy' diye hitap ediyorlardı. Carrey'nin adanmışlığı 100 saatlik set görüntüleri arasından ayaklanan ve röportajlarla zenginleştirilen bu belgeselde ortaya konuyor. Carrey 18 yıl aradan sonra geriye dönüp bakarak kendi hayatı ile Kaufman arasındaki paralellikleri, Andy ve Tony karakterlerini canlandırırken ki deneyimlerini ve kariyerindeki süreci seyircilerle paylaşıyor.

17. Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy

17. Bir Katilin İfadeleri: Ted Bundy

IMDb: 7.8

Dizi, düzgün görünümü, sosyal meziyetleri ve aldığı eğitimlerle seri katil klişesini yerle bir eden Ted Bundy’nin hayatını konu ediyor. Sorunlu bir çocukluk geçiren Ted Bundy Utah Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Utah’tan Colorado’ya, Washington’dan Florida’ya kadar birçok eyalette 30’dan fazla kadını katleder. Bundy’nin tüyler ürperten cinayetler işlemesine rağmen yakalanmasının ardından çok sayıda Amerikalı kadının ona sıra dışı bir hayranlık beslediği görülür. Dizide, 'Amerika'nın Karındeşen Jack'i olarak adlandırılan Ted Bundy ile yapılan daha önce hiç duyulmamış görüşmelere yer veriliyor.

16. Ugly Delicious

16. Ugly Delicious

IMDb: 7.8

Ünlü şef David Chang, dünyayı gezerek farklı kültürlerin yemeklerini tadıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

15. Jiro Dreams of Sushi

15. Jiro Dreams of Sushi

IMDb: 7.9

Üç Michelin yıldızlı restoran sahibi ve sushi ustası 85 yaşındaki Jiro Ono konu alınıyor.

14. Icarus

14. Icarus

IMDb: 7.9

Belgeselin yönetmeni Bryan Fogel, sporda dopingin etkisini araştırmaya başlar. Aynı zamanda amatör bir bisikletçi olan Fogel, dopingi kendi üzerinde uygulayıp performansındaki değişiklikleri izleyecektir. Bunun için de Rus bilim adamı Dr. Grigory Rodchenkov ile birlikte çalışmaya başlar. Fogel ve Rodchenko, doping etkisini araştırmak için çıktıkları yolda şok edici sonuçlarla karşılaşır. Rusya’nın devlet destekli doping programına ulaşan ikili, dev bir doping skandalının ortasına düşer.

13. Flint Town

13. Flint Town

IMDb: 7.9 

Flint, Michigan'da iki yıl boyunca polislerle birlikte hareket eden yapımcılar, kaynak yoksunluğu ve altyapı eksikliğinin çok olduğu, şiddet ve suyun zehirlenmesi gibi katlanılmaz şartlarda olan toplulukla uğraşan departmanı gözler önüne seriyor.

12. Stephen Fry in America

12. Stephen Fry in America

IMDb: 7.9

Stephen Fry, bu belgeselde Amerika'yı geziyor.

11. İnce Mavi Çizgi

11. İnce Mavi Çizgi

IMDb: 8.0

Teksas’da bir cinayet işlenir. Polis görgü tanıkları ve elindeki kanıtlar ışığında davaya çözmüş gibidir. Ancak gerçekler, biraz daha derinde yatmaktadır. Errol Morris’in çekildiği dönemde olay yaratan ve idamla yargılanan bir adamı kurtaran belgeseli İnce Mavi Çizgi, belgesel tarihinin en önemli filmlerinden biri. Gerçeğin hiçbir zaman göründüğü gibi olmadığını anlatan film hem bir suç filmi gerilimi kuruyor hem de mahkeme atmosferinde olayın bütün taraflarına söz hakkı veriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Dirty Money

10. Dirty Money

IMDb: 8.1

Dünya ekonomisinde tarih boyu yaşanan yolsuzluklar, açgözlülükler ve daha fazlası Dirty Money'de anlatılıyor.

9. Blackfish

9. Blackfish

IMDb: 8.1

Esareti boyunca birkaç insanın ölümüne sebep olan ve performans sergileyen katil balina Tilikum'un hikayesi anlatılıyor.

8. The Keepers

8. The Keepers

IMDb: 8.1

The Keepers, bir rahibenin faili meçhul cinayetini konu ediyor. Rahibe Cathy Cesnick, 1969 yılında aniden ortadan kaybolur. Tüm aramalara rağmen rahibenin izine rastlanamaz. Aradan geçen birkaç ayın ardından Cathy Cesnick’in cesedi bulunur. Dizide, rahibenin faili meçhul cinayeti ve bunun tacizle suçlanan bir rahip ile olan bağlantısı ele alınıyor. Dizde ayrıca bir grup kadının, cinayetin örtbas edilmesi ile ilgili gerçekleri ortaya çıkarmak için verdiği mücadele gözler önüne seriliyor.

7. Wild Wild Country

7. Wild Wild Country

IMDb: 8.1

1981 yılında bir Hint gurusu, Oregon çölünde 64 bin hektarlık bir alana ütopik bir kent kumayı planlar. Şehir kurulmaya başladıktan birkaç yıl sonra yerel halkla sıkıntılar yaşanmaya başlar. Durum bir terör saldırısı haline geldiğinde ise ulusal çapta bir sorun haline dönüşür.

6. The 13th

6. The 13th

IMDb: 8.2

The 13th, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki cezaevi sistemine ve ülkenin ırksal eşitsizliğine odaklanıyor. Kitlesel suçluluk ve ABD’de hapishane nüfusunun giderek artmasına odaklanılan belgeselde, aktivistler, politikacılar, tarihçiler ve daha önce hapishanede bulunan kadınlar ve erkeklerin konuşmalarının yer aldığı arşiv görüntüleri bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Last Chance U

5. Last Chance U

IMDb: 8.4

Last Chance U, bir Amerikan futbol takımının genç üyelerinin hayatlarına odaklanıyor. Her biri yetenekli olan ve en iyisi olmak için çalışan sporcular, hem saha içinde hem de saha dışındaki zorluklarla mücadele etmek zorunda kalır. Üniversitenin oldukça sönük olan takımı, zorlu geçen hayatlarını düzene sokmak ve hayallerini gerçekleştirebilmek için işinde oldukça başarılı olan bir koç ile çalışmaya başlar.

4. Bir Katil Yaratmak

4. Bir Katil Yaratmak

IMDb: 8.5

Çekimleri 10 yıl süren belgeselde, Steven Avery’in hayatı konu ediliyor. Monitowoc’da doğup büyümüş bir adam olan Steven, babası ve ağabeyi ile sahip oldukları hurdalıkta çalışır. Monitowoc’ta sahile giden bir kadının tecavüze uğrayıp darp edilmesi Steven’ın da hayatını karartır. DNA analizlerinin çok iyi olmadığı dönemde eski usul halledilen soruşturma sonucunda Steven Avery ne kadar suçsuz olduğunu söylese de içeri atırlır. 18 sene hapis yattıktan sonra Steven Avery‘nin katil olmadığı kanıtlanır ve gerçek suçlu içeri girer. Suçsuz yere onca yıl hapis yatan Steven hakkını ararken yeni bir davada zanlı olur.

3. The Vietnam War

3. The Vietnam War

IMDb: 9.1

Tarihin en acımasız savaşlarından biri olan Vietnam Savaşı konu alınmıştır.

2. The Last Dance

2. The Last Dance

IMDb: 9.1

The Last Dance, Michael Jordan’ın kariyerine odaklanıyor. 1997-1998 sezonunun bilinmeyenlerinin gözler önüne serildiği belgeselde, Michael Jordan liderliğindeki Chicago Bulls’un yükselişine ve altıncı NBA şampiyonluğuna odaklanıyor.

1. Our Planet

1. Our Planet

IMDb: 9.3

Our Planet, izleyenleri dünyanın en değerli doğal yaşam alanlarına, eşi benzeri görülmemiş bir yolculuğa çıkarıyor. Mucizelerle dolu gezegende, kutupların vahşi doğasından okyanusların en derin kısımlarına, Güney Amerika’nın ormanlarından Afrika’nın en güzel manzaralarına doğru çıkılan yolculukta, hepimizin üzerinde yaşadığı coğrafyanın eşsiz ve değerli harikaları gözler önüne seriliyor. Yönetmen koltuğunda oturan Alastair Fothergil, 4 yıl boyunca 7 kıtada 50 ülkeyi kayıt altına alarak, gezegenin güzelliği ve doğanın kırılganlığını bizlere aktarıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?