Görüş Bildir
Haberler
Kadınlar Tarafından Tarihe Geçirilen ve Hayatımızın Olmazsa Olmazı Haline Gelmiş Buluşlar

Kadınlar Tarafından Tarihe Geçirilen ve Hayatımızın Olmazsa Olmazı Haline Gelmiş Buluşlar

şeyda
11.12.2018 - 12:35

Bilindiği gibi, tarihler boyu birçok dünya lideri, filozoflar, bilim insanları ve mucitler genellikle erkekler arasından çıkmış. Ancak bugün kullandığımız birçok önemli icat ve buluş, kadınların imzasını taşıyor. İşte bunlardan 10 tanesi:

Kaynak: http://listverse.com/2018/12/06/10-ex...
İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Buzdolabı

10. Buzdolabı

Buzdolabının icadından önce, yiyecek ve içecekler geleneksel olarak büyük buz kalıplarının içinde saklanırmış ancak elbette bu yöntem sağlık açısından pek elverişli değil.

Burada önemli bir patent sahibi olan Florence Parpart ismindeki kadın mucit devreye giriyor. Eksik olan şey neydi peki? Elektrik ve gaz. Buzdolapları birçok sıvıyı gaza çevirerek, elektrik yardımıyla devir-daim yaparak çalışır ve bu gazlar sayesinde, dolaptaki yiyecek ve içecekler dışarıdaki sıcaktan korunur.

İşte bir dahaki sefere, kapağı açıp da bir şişe süte veya bir elmaya uzanırken içinizden teşekkür etmeniz gereken isim Florence Parpart.

9. Cüzzam tedavisi

9. Cüzzam tedavisi

Tarih kadar eski bir hastalık olan cüzzam, deride yer yer bozulmalar olmasına denir ve on binlerce insan, bu hastalığın kurbanı olmuştur. Cüzzamın tedavisi oldukça zordur. Bu yüzden, cüzzam için ilk etkili tedaviyi bulan Alice Ball'a da insanlık adına teşekkür etmemiz gerek. Bir ağacın tohumlarından meydana gelen şolmgra yağı sayesinde, cüzzam hastalığının tedavi edildiği gözlemlendi. Şolmgra yağının yutularak bedene alınması gerekiyordu ancak bu da bulantı ve kusmaya neden oluyordu. Yağın şırınga ile enjekte edilmesi ise yeterince etkili olmuyordu. Bir kimyager olan Alice Ball, şolmgra yağının enjekte edilebilir bir versiyonunu buldu ve ilaç oldukça etkiliydi.

8. Cam silecekleri

8. Cam silecekleri

Yağmurlu günlerde şoförler güvenli bir şekilde araba sürebiliyorlarsa bunu da Mary Anderson ismindeki mucide borçlular. 10 Kasım 1903 tarihinde Anderson, araba camlarını aracın içerisinden silebilen bir aracın patentini aldı. 

Bu fikir aklına, 1902 yılının yağmurlu bir gününde dışarıdaki arabaları izlerken geldi. Şoförler yağmurlu havada kafalarını camdan çıkarıp, ıslanarak ön camlarını temizliyorlardı. Patenti aldıktan sonra Mary Anderson bu buluşu çeşitli firmalara satmaya çalıştı ancak bunu gereksiz bulanlar oldu ve Mary bu buluştan tek kuruş dahi kazanamadı.

7. Şırınga

7. Şırınga

Tıp tarihi deneme ve yanılmalarla doludur. Yüzyıllar boyu, bugünki şırınga meydana çıkana kadar birçok ölümcül hata da yapılmıştır, çünkü her ne kadar şırınganın fikri ortada olsa da işlevi herkes tarafından net bir şekilde anlaşılamamıştır.

Sonra, 1896 yılında Letitia Mumford Geer ismindeki kadın, tek elle kullanılan şırınga için patent almak üzere imza atarak tıp tarihini değiştirmiştir.

Geer'in patentini aldığı şırınga, bugün tek-kullanımlık haline dönüşerek bizi birçok hastalıktan korumanın ilk adımı olmuştur.

6. Cobol Programlama Dili

6. Cobol Programlama Dili

Common Business Oriented Language (COBOL), 1959 yılındaki Veri Sistemleri Dilleri Konferansı'nda ortaya atılan bir bilgisayar dilidir ve ABD donanmasının bir ekip üyesi olan Grace Hopper tarafından eyleme geçirilmiştir.

COBOL, on yıllardır bilgisayar sistemlerinin bel kemiğidir ve geliştirilmesine devam edilmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. WiFi

5. WiFi

Nazi Almanyası'ndan kaçarak, yeni bir hayat kurmak üzere Amerika'ya giden ve güzel olduğu kadar da zeki varsayılan aktris Hedy Lamarr belki de şu anda bu içeriği okuyabilmenizin aracısı olan isim.

Oyunculuğa atılmadan önce, İkinci Dünya Savaşı'nda kullanılan telekomünikasyon sistemleri tasarlayan bir yaratıcı ile çalışan Lamarr, WiFi'ın patentini almasına rağmen, asla bu projesini hayata geçirebilecek miktarda paraya sahip olamamış. Buluşu, hak ettiği değeri ancak 50 yıl sonra görmüş.

4. Damla çikolatalı kurabiye

4. Damla çikolatalı kurabiye

Bu lezzete doyamayanların teşekkür etmeleri gereken isimse Ruth Graves Wakefield. Wakefield, bu tarifi kazara bulmuş.

1930 yılının bir günü erimiş tereyağlı ve çikolatalı kurabiye yapmak isteyen kadın, ana malzemesinin olmadığını fark etmiş ve rastgele büyüklükte katı haldeki çikolata barlarını küçük parçalara bölerek kurabiye hamurunun içine katmış ve çikolata parçalarının, kurabiyeler piştiğinde hamurun içerisine eşit şekilde dağılmasını ummuş. Ancak sonuç pek de umduğu gibi olmamış. Ancak kurabiyeler, bu haliyle de OLDUKÇA lezizmiş.

3. Bilgisayar Yazılımı

3. Bilgisayar Yazılımı

Evet. Tamamı. Bilgisayar yazılımının tamamı bir kadın tarafından icat edildi. Ünlü şair Lord Byron'ın kızı olan Augusta Ada Byron isminde doğan kızının istediği şekilde deneyler yapmasına imkan verecek ölçüde parası her zaman olmuş. Bilime ve teknolojiye meraklı olan kızın aklına ilk olarak Analitik Motor (ilk bilgisayar) fikri gelmiş. İşte bilgisayar yazılımı da bu şekilde ortaya çıkmış. 

Bilinen ilk bilgisayar diline ''Ada'' denir. Bu isim Ada Lovelace'ın anısına verilmiştir ve günümüzde de kullanımdadır. Ada'nın içindeki ana birkaç program, hala kullanılmaktadır.

2. Su Isıtıcısı

2. Su Isıtıcısı

Eğer sıcak banyo yapmanın keyfini sürenlerdenseniz, gelişerek günümüze ulaşan su ısıtıcısı modelini bulan Ida Forbes'a da bir teşekkür borçlusunuz. Ida Forbes, 1917'de bu teknolojinin patentini aldı ve günümüzde hala çeşitli pazarlama organlarında, reklamlarda kendisine teşekkür edilir çünkü sıcak su gerçekten çok önemli.

1. Bira

1. Bira

Biranın tarihte uzun ve ilginç bir yolculuğu söz konusu ancak severek tükettiğimiz bu içeceğin mucidi de bir kadın. 

Biranın 10,000 yıl kadar önce, ekmek mayalamaya çalışılırken kazara ''icat edildiği'' hikayesini duymuşsunuzdur. Bu ne kadar doğru bilemeyiz ancak biranın yüzyıllar önce, ismi bilinmeyen kadınlar tarafından titizlikle yaratıldığını ve üretildiğini biliyoruz. Ancak bira üretimindeki kadın/erkek iş dağılımı elbet kültürden kültüre farklılık göstermiş olabilir.

Bir sonraki içeceğiniz soğuk birayı yudumlarken, sayısız saatler alan eforu ve girişimciliği bir düşünün ve takdir edin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu icatlardan sizin için en vazgeçilmez olan hangisi? Yorumlarda buluşalım.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
133
50
8
4
3
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Viyol10sel

Bozkırın tezenesi der ki: Kadın insandır erkek insanoğlu. Hepimizin mucidi kurucusu üreticisi kadınlar, bundan daha önemli faydalı bir patent yok...

Merve Yıldız

the kadın!!! elinin hamuruyla erkek işine karışma diyenlere sahneye alalım :)

Oğuz Uysal

buzdolabındaki bira en iyi icat