Görüş Bildir
Haberler
Kaç Saatlik Uyku Yeterlidir?

Kaç Saatlik Uyku Yeterlidir?

Görkem CAN
20.02.2015 - 10:45 Son Güncelleme: 20.02.2015 - 14:03

Ömrünün üçte birini uykuda geçiren insanoğlu üzerinde detaylı bir inceleme yapılır. 6 bin denek üzerinde çalışan İsveçli uzmanlar, uyku zamanı ile yorgunluk arasında bir ilişki olmadığını kanıtladı. 20’li yaşlardakiler için ortalama sekiz saat, 60 ve civarındakilere ise günde altı saat uyku yeterli. Bu araştırmada; uyku süresinin, uykuyu yeterince almakla ilgili bir ölçü olmadığı sonucuna varılmış. Ülkemizdeki 2010 verileri gösteriyor ki; her 10 kişiden üçü 8 saatten fazla uyuyor. Türkiye’nin yarısı ise yastığa başını koyar koymaz 15 dakika içinde uyuyormuş.

İyi ve kaliteli bir uyku için; sadece uyku hissedildiği an yatağa girmek, uygun ışık ve ses ortamı sağlamak, kahve-kola-çikolata gibi uyarıcı maddeleri saat 5’ten sonra tüketmemek, alkol ve sigara kullanmamak, yoğun egzersizlerden kaçınmak, ağır yemek ve sıvı tüketimini azaltmak, öğleden sonra veya akşamları kısa kestirmeler yapmamak, yemek-tv-kitap okumak gibi aktiviteleri yatakta yapmamak şart. Yani yatağa sadece uykulu hissettiğin zaman gir diyor uzmanlar. Yine doktorlar; uyku sorunu çekenlerin bir hafta doğada kamp yapıp gün ışığı ile kalkmasının gayet iyi bir tedavi şekli olduğu konusunda hem fikir. Açık hava ve bol güneş etkili bir yöntem. Ülkemizde 10 kişiden birinin uykusuzluk sorunu yaşadığı düşünüldüğünde bu satılar mutlaka okunmalı sanırız.

İnsanoğlu yaşlandıkça uyku süresi de değişir. Bebekler 16 saate kadar uyuyabilirken erişkinler 8 saatte durumu çözer. Yeni doğanların 19 saatten fazla uyumamaları tavsiye ediliyor. İleri yaşlarda uyku süresi git gide azalır (ortalama 6 saat) ve derin uykuda geçen süre kısalır. Ne kadar uyursanız uyuyun ertesi gün kendinizi dinlenmiş hissetmiyorsanız bir hekime başvurmalısınız. Günde sadece dört saat uykunun bile yeterli olabileceğini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Kişi için en uygun uyuma pozisyonu, sağ veya sol taraf üzerine yatılmasıdır.

İnsanoğlunun uykusuzluğa ne kadar dayanabileceği konusu ise yıllardır tartışılır durur. Cevabı verelim. Amerikalı bir üniversite öğrencisi, 11 günlük uykusuzluğun sonunda psikoza benzer bir klinik tabloya girerken deney sonlandırılır. Uyku severlik; obezite, şeker hastalığı, yüksek kan basıncı, kas kitlesinde ve bağışıklık sistemi fonksiyonunda azalma ve depresyon gibi rahatsızlıklara da yol açabilirmiş. Bir değişik bilgi de Japonya’dan: Japonya’da bazı iş yerlerinde, öğle uykusunun özendirilmesi için, bu saatlerde uyuyanlara mekan tahsis edilmekte ve ek ücret ödenmekteymiş.

Kaynak: http://www.bilgi-ustam.com/kac-saatli...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
69
22
19
15
14
12
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Clark Methenson

8 saay uyku cok iyi geliyor aksam erken yatip sabah erken kalkin,