Görüş Bildir
Haberler
Joe Biden Kongre'yi Basanlara 'Terörist' Dedi: 'Ülke Tarihinin En Karanlık Günüydü'

Joe Biden Kongre'yi Basanlara 'Terörist' Dedi: 'Ülke Tarihinin En Karanlık Günüydü'

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden, Trump yanlılarının dün Kongre binasını basmasından Başkan Trump'ı sorumlu tutarak baskının ülkenin tarihindeki en karanlık günü olduğunu söyledi.

Öte yandan 20 Ocak'ta görevi devretmesi beklenen Trump'ın başkanlıktan azledilmesi için yapılan çağrılar giderek artıyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Delaware eyaletinde yaptığı konuşmada Biden, Kongre binasına girenlere de protestocu değil 'isyancı çete, yerli terörist' denilmesi gerektiğini belirtti.

Biden, Trump için 'Demokrasimizin kurumlarına en başından itibaren topyekün bir saldırı başlattı' diyerek Trump'ın 'bir çeteyi kullanarak yaklaşık 160 milyon Amerikalının sesini bastırmayı denemekten' suçlu olduğunu söyledi.

Biden, ırkçılık karşıtı bir gösteri yapılmış olsaydı polisin protestoculara çok daha farklı müdahale edeceğini düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Trump'ı görevden alma çağrıları artıyor

Trump'ı görevden alma çağrıları artıyor

Trump'ın başkanlıktan azledilmesi için art arda çağrılar geliyor. Trump'ın en kısa yoldan anayasaya ek 25'inci madde uyarınca görevden alınmasını isteniyor. Azil süreci başlatılmasını destekleyen Cumhuriyetçiler de var.

Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, 'Dün yaşananlar, Başkan'ın kışkırtmaları sonucu gerçekleşen ABD'ye karşı bir başkaldırıydı' diye konuştu. Schumer, sözlerini 'Bu Başkan bir gün daha bile makamında kalmamalıdır' şeklinde sürdürdü.

"Trump tehlikeli biri"

"Trump tehlikeli biri"

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Trump'ın derhal görevden azledilmesini isteyerek Başkan Yardımcısı Mike Pence'e 25'inci maddeye destek vermesi için çağrıda bulundu. 

Trump'ın tehlikeli biri olduğunu ve daha fazla görevde kalmaması gerektiğini söyleyen Pelosi, Trump'ın azil süreci başlatılmasının acil olduğunu vurguladı.

Cumhuriyetçiler'den de destek var

Cumhuriyetçiler'den de destek var

Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler arasında da Trump'ın kısa yoldan görevden alınmasına olanak tanıyan 25'inci maddenin işletilmesini isteyenler var. 

Cumhuriyetçi Milletvekili Adam Kinzinger, Twitter hesabından Trump'ın 25'inci madde uyarınca görevden alınması çağrısında bulunarak 'Her şey Başkan'ın sadece yükümlülükleri ve ettiği yeminden değil, aynı zamanda gerçeklerden de kaçtığına işaret ediyor' ifadelerini kullandı.

Neler olmuştu?

Neler olmuştu?

Dün Beyaz Saray'ın önünde Trump'ın da katıldığı mitingin ardından Kongre binasına yürüyen binlerce destekçisi gösterici ile polis arasında çatışma çıkmıştı. Polis barikatlarını aşan bazı göstericiler, Kongre binasına girmişti. 

Yaşanan olaylarda 4 kişi hayatını kaybetmiş ve çok sayıda kişi de yaralanmıştı.

Trump, destekçilerine 'itidal' çağrısında bulunmuştu.

Kongre binasına Ulusal Muhafızların sevk edilmesi talimatı verilirken, Washington'da yerel saatle 18.00 itibarıyla 'sokağa çıkma' yasağı ilan edilmişti.

DW Türkçe ve Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
56
21
6
4
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

bundan yuz yil sonra bu olaylar tarih kitaplarinda gecerken bu boynuzlu elemanin fotolari olacak. saka maka kendini olumsuzlestirdi.

Kunti kunti

Dış güçler dese ya çok komik olur

Pasif Kullanıcı

bu amerikalılarda bi acayip biz şimdiye mizahını yapmış, yarınki gündem değişimine hazırlanmıştık. ertesi günde tamamen unutmuş olurduk:D