Görüş Bildir
Haberler
Jack Daniel's Hakkında Bilmedikleriniz

Jack Daniel's Hakkında Bilmedikleriniz

Köfteci Necdet
18.06.2015 - 20:33 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 17:36

Nedir Bu jack?

Jack Daniel, dünyaca ünlü Jack Daniel's viskisinin yaratıcısı ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Jack Daniel's Damıtım Evi'nin kurucusu. Alkol üretimini tescillendiren ilk kişi olan Jack Daniel'ın kurduğu damıtım evi de ABD'deki en eskitescilli damıtım evi olma unvanına sahip.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Old No.7"ın kaynağı nedir?

"Old No.7"ın kaynağı nedir?

Hiç kimse, 'Old No.7' teriminin gerçekten nereden geldiğini bilmez. Meşhur Jack Daniel's 'Old No.7 Etiketi' isminin altında yatan gerçek hikayeyi bildiğini iddia edenlerin sıraya girmeleri gerekir! Bazıları sadece şanslı atılan bir zarla alakalı olduğunu söylemektedir. Diğerleri ise Bay Jack'in lapa tarifi yedinci denemesinden geldiğini iddia etmektedir. Ve diğer bir hikayeye göre de Bay Jack, kaybolan yedi fıçı viskinin bulunmasından sonra üzerlerine tekrar kaybolmasın diye '7' yazmasında kaynaklanmaktadır. Her söylenti diğeri kadar geçerli görünüyor; ancak gerçek şu ki hiç kimse hangisinin tam olarak doğru olduğunu bilmiyor!

Jack Daniel's viskisi bourbon mu?

Jack Daniel's viskisi bourbon mu?

Jack Daniel's bourbon değildir- bir TENNESSEE VİSKİSİDİR. Jack Daniel's, yıllanma işlemi için yeni kavrulmuş meşeden yapılan fıçılara doldurulmadan önce sert akçaağacından elde edilen odun kömüründen damla damla yavaşça akar. Jack Daniel's'a az rastlanır yumuşak tadını veren bu özel işlemdir. Jack Daniel's'ı Tennessee Viskisi yapan da bu ekstra odunkömürü tavlandırma işlemidir.

Peki Kimdir Bu Jack Daniel?

Peki Kimdir Bu Jack Daniel?

1850 senesinde doğan ve çok kalabalık bir aileden (onuncu çocuktu) gelen Bay Jack'in asıl ismi Jasper Newton Daniel'dir. 'Jack' henüz çok gençken evini terk etmiş ve viski yapımı sanatını bir Protestan papazı olan Dan Call 'dan öğrenmiştir. Henüz çok gençken damıtım evinin kontrolünü eline almış ve 1866 senesinde damıtım evi için ruhsat almıştır. Birleşik Devletler hükümetince tescil edilen ilk damıtım evi olmuştur. 'Bay Jack', hayattayken Uluslararası iki altın madalya (sonradan 5 altın madalya daha) kazanan Tennessee viskisinin dünyaca ünlü olmasını sağlamıştır. 

Jack Daniel hiç evlenmemiş ancak hiçbir zaman da sevgilisiz kalmamıştır. Çok kibar ve bonkör bir adam olarak bilinen Jack, yerel kiliselere ve yardım kurumlarına (ve ayrıca Orijinal Silver Cornet Bandosu'na müzik enstrümanları için) bir yığın para bağışlamıştır. Ancak, bazı durumlarda hiç de sabırlı bir insan değildi. Bir gün, kasasını açamayınca onu öfkeyle tekmelemiş ve altı sene sonra 1911'de kangrenden kaynaklanan komplikasyonlar sonucunda yaşamını yitirmiştir. 

Damıtım evini, sadece en saf ve en iyi maddeleri kullanarak el yapımı viski imalatı geleneğini sürdürmeye devam eden yeğeni Lem Motlow'a devretmiştir. Jack Daniel oldukça renkli bir karaktere sahipti. İsmini taşıyan Tennessee viskisi dünya çapında en iyi kaliteye sahip viski olarak bilinmektedir. İnanıyoruz ki, kendisi de böyle hatırlanmak isterdi.

Jack Daniel's metal kutusu antika mı?

Jack Daniel's metal kutusu antika mı?

Teneke kutularımız, 1970'lerin başlarından beri üretilen 'antika kopya'lardır. Bu metal kutular, Noel'de sadece belirli mağazalarda satılan 'hediye paketleri'dir. Şimdilerde bazıları metal kutuları bitpazarlarında, garaj satışlarında ve hatta antika mağazalarında bile bulduklarını söylüyorlar, ancak bu kutuların asıl orijinal antikalar olduğu söylenemez.

Baş Damıtımcı ne demektir?

Baş Damıtımcı ne demektir?

Baş Damıtımcı, kaliteyi temin etmek için üretim planlaması ve tat testlerini içeren öğütme, mayalama, fermente etme ve damıtma işlemlerinden oluşan viski yapımını öngörür. Günümüze kadar sadece altı kişi Baş Damıtımcı olmuştur: 1866'dan 1911'e kadar Jack Daniel, 1911'den 1941'e kadar Jess Motlow, 1941'den 1964'e kadar Lem Tolley, 1964'ten 1966'ya kadar Jess Gamble, 1966'dan 1992'ye kadar Frank Bobo ve 1992 senesinden bu yana Baş Damıtımcımız olan Jimmy Bedford. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, Baş Damıtımcı görevi önemli bir iştir ve Jimmy Bedford bu görevi gerçekten çok ciddiye almaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yasaklama esnasında damıtım evi ne yaptı?

Yasaklama esnasında damıtım evi ne yaptı?

1910 senesinden 1937 senesine kadar Jack Daniel Damıtım Evi'nin faaliyeti Tennessee'de alkol üretimi kanunları tarafından yasaklanmıştır. Ülkenin geri kalan kısmından on sene önce Tennessee 'kuraklaşmış ' (içki satışı yasağı) ve yasaklama kalktıktan sonra senelerce de 'kurak ' kalmıştır. Bay Daniel, 1911 senesinde ölmüş ve damıtım evini yeğeni Lem Motlow'a vasiyet etmiştir. Lem, yasak dönemlerde damıtım evinin işlerini St. Louis, Missouri ve Birmingham, Alabama'ya taşımış ancak bu girişimler, Jack Daniel's Tennessee Viskisini benzersiz kılan Lynchburg'daki saf, demirsiz, kaynak suyu olmadan bir başarı elde edememiştir. Lem ayrıca yasaklama sırasında gayrimenkul ve katır ticaretine başlamıştır. Lynchburg'daki damıtım evi binası, yangın ve genişleme gibi nedenlerden dolayı zamanla değişmiştir. 

II. Dünya Savaşı boyunca Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tüm viski imalatına ambargo koyduğundan, 1942 ile 1947 arasında Jack Daniel Damıtım Evi 'kurak' bir dönem yaşamıştır. Hükümet ambargosunu 1946 senesinde kaldırınca, sadece ikinci derece hububat cinslerinin kullanımına izin veren bir hüküm yürürlüğe girmiştir. Viskinin kalitesinde taviz vermeyen Lem Motlow, yasaklamanın kalktığı ve tekrardan en iyi hububatların kullanılmaya başlandığı 1947 senesine kadar işletmeyi yeniden faaliyete geçirmeyi reddetmiştir.

Jack Daniel's içki satışının yasak olduğu bir bölgede nasıl viski yapıp satabildi?

Jack Daniel's içki satışının yasak olduğu bir bölgede nasıl viski yapıp satabildi?

Jack Daniel Damıtım Evi'nin bulunduğu Moore Kasabası, ulusal yasaklamadan hemen önce 1909 senesinde 'kurak'laşmıştır. Yasaklamadan sonra yürürlüğe giren özel bir Tennessee Eyaleti kanunundan dolayı, viskimizi Moore Kasabası'nda yapma izni aldık. Viski 1995 senesinin Ocak ayına kadar burada satılmadı ancak Tennessee Eyalet Meclisi'nin çıkardığı 1994 tarihli yeni bir kanun sayesinde, 2 Ocak 1995 tarihinde Jack Daniel's Tennessee Viskisi içeren hediyelik sürahiler satmaya başladık. Satılan her şişeden Moore Kasabası'na 3,50 ABD Doları bağış yapılmış oluyordu. Jack Daniel's Tennessee Viskisiyle dolu hediyelik sürahiler sadece damıtım evinin yerleşim bölgesinde bulunuyordu. Diğer içkilerin de yanı sıra diğer Jack Daniel's Tennessee Viskisi şişeleri, Moore Kasabası içinde yasal olarak herhangi bir yerde satılamaz ya da satın alınamaz.

Ve Son Olarak, Bu Güzel İçeceğin Üretildiği Cennet...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0