Görüş Bildir
Haberler
J.K. Rowling Ağzındaki Baklayı Çıkardı: Dursley’ler Neden Harry Potter’dan Bu Kadar Nefret Ediyor?

etiket J.K. Rowling Ağzındaki Baklayı Çıkardı: Dursley’ler Neden Harry Potter’dan Bu Kadar Nefret Ediyor?

diazepam
25.06.2015 - 13:22 Son Güncelleme: 25.06.2015 - 13:26

Harry Potter sersinin yazarı J.K. Rowling, Pottermore internet sitesinde, Dursley ailesinin Harry Potter’a karşı beslediği ön yargıların ve dargınlığın arka planını, Harry Potter evden ayrılırken teyzesi Petunia’nın tek kelime dahi etmeden arkasını dönüp odadan çıkmasının sebeplerini detaylıca açıkladı.

Kaynak

İçeriğin Devamı Aşağıda

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları kitabının başında Harry Potter, onların iyiliği için Dursley ailesini terk ediyor.

Harry Potter ve Ölüm Yadigarları kitabının başında Harry Potter, onların iyiliği için Dursley ailesini terk ediyor.

Kuzeni Dudley elini sıkıyor, Vernon her zamanki gibi kükrüyor, teyze Petunia ise hiçbir şey demeden ama kinayeli bir bakışla odadan çıkıyor.

Rowling’in dediğine göre bazı okuyucular kendisinden “Petunia teyzenin Harry Potter’a vedası konusunda daha çok şey yazmasını” istemiş.

Rowling’in dediğine göre bazı okuyucular kendisinden  “Petunia teyzenin Harry Potter’a vedası konusunda daha çok şey yazmasını” istemiş.

Kitapta bu an için şunları yazmış Rowling: Bir an için Harry teyzesinin kendisine bir şey söylemek istediğine dair garip bir hisse kapıldı.

Teyzesi ona gergin bir şekilde baktı ve sözler dilinin ucuna kadar geldi ancak daha sonra kafasını hafifçe sallayarak odadan çıktı, ardından kocası ve oğlu onu takip etti” (serbest çeviri)

Pottermore sitesinde Rowling Dursley ailesini; Gerici, ön yargılı, dar kafalı, cahil ve bağnaz olarak tarif ediyor.

Pottermore sitesinde Rowling Dursley ailesini; Gerici, ön yargılı, dar kafalı, cahil ve bağnaz olarak tarif ediyor.

Son veda sahnesinde teyzesi Petunia kardeşinin ölümünün ardından içinde küllenmekte olan özlem ateşinin farkına varıyor ve onun gözlerini (Harry’nin gözleri) bir daha hiç göremeyeceğini anlıyor, ağzından güzel bir şeyler çıkmaması için adeta çabalıyor, çünkü bunu itiraf edecek güce ve uzun süredir içinde gömülü olan hisleri ortaya çıkarmaya hiç hazır değil.

Bu durum bazı okuyucularda hayal kırıklığı yaratsa da, Rowling, Petunia teyzenin bu davranışının önceki 7 kitaptaki davranışlarına uygun olduğu görüşünde.

Bu durum bazı okuyucularda hayal kırıklığı yaratsa da, Rowling, Petunia teyzenin bu davranışının önceki 7 kitaptaki davranışlarına uygun olduğu görüşünde.
İçeriğin Devamı Aşağıda

Ailesi öldüğünde, Dursley’ler Harry’yi yanlarına alıyor ve kendi çocuklarıyla birlikte büyütüyorlar, ancak onu merdiven altında yaşamaya zorluyorlar.

Bunun temelinde Petunia’nın Harry’nin annesi Lily’nin birlikte büyürken şahit olduğu sihirli güçlerini kıskanması ve Vernon’un sıradışı olan her şeyden nefret etmesi gerçeği yatıyor. Öyle ki Vernon siyah takım elbise altına kahverengi ayakkabı giyenlerden bile nefret etme eğiliminde birisi diyor Rowling.

Petunia ile Vernon ilk tanıştığı zamanlarda, Lily ve James zaten birlikteydi diyor Rowling.

Vernon daha o zamanlarda James’e patronluk taslıyor, büyü, sihir işlerinin boş işler olduğunu söylüyor. James “ailemin Gringotts büyü bankasında külçe külçe altınları var” dediğinde Vernon neredeyse sinir krizine giriyor ve James’i “amatör sihirbaz” olarak tanımlıyordu.

Dumbledore, Petunia’ya Potter ailesinin ölümünü haber verdiğinde, Petunia Harry’yi almaktan başka seçeneği olmadığını düşünüyor.

Ancak bunu son derece isteksiz bir şekilde yapıyor ve Harry’yi kendisini böyle bir durumda bıraktığı için sürekli olarak cezalandırıyor. Vernon ise tıpkı babasına benzeyen Harry’ye bu sebepten dolayı kin duymaya başlıyor.

Toparlarsak;

Petunia teyze kardeşi Lily’yi kıskanıyor. Onun sihirli güçlere sahip olması, kendisinin olmaması bu kıskançlığın başlıca sebebi. Harry’yi yanına almak zorunda kalması onun Harry’ye olan öfkesinin birinci sebebi. Vernon ise her şeye gıcık bir tip, ama Harry’nin babası James’e özel bir gıcıklığı var çünkü sihirli güçleri var ve zengin. Dudley ise belli ki ailesinin bu tutumlarından etkilenmiş bir ergen. Böylece Dursley ailesinin Harry nefretini bir nebze olsun öğrenmiş oluyoruz.

Peki ailenin isimleri nereden geliyor?

Peki ailenin isimleri nereden geliyor?
Peki ailenin isimleri nereden geliyor?

Rowling, Vernon ismini özellikle düşünerek koymadığını, rastgele seçtiğini belirtiyor. Petunia isminin ise, küçükken ablasıyla oynadıkları oyunlarda kötü kadın karaktere verdiği isim olduğunu söylüyor. Dursley soyadı ise Rowling’in doğduğu yere yakın olan aynı isimdeki bir kasabadan geliyormuş.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
241
167
66
22
19
16
12
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
wichita

ya böyle içeriklerle gelin bana

Deniz

harry'e aşık olduğum zamanlar geldi aklıma :(

Pasif Kullanıcı

petunianınki zaten belliydi ama vernonunki şaşırttı ne filmdi be anılarım depreşti teşekkürler diazepam :D