Görüş Bildir
Haberler
İzleyince Tokat Yemiş Gibi Hissedip Uzun Süre Kendinize Gelemeyeceğiniz 50 Yıkıcı Film

İzleyince Tokat Yemiş Gibi Hissedip Uzun Süre Kendinize Gelemeyeceğiniz 50 Yıkıcı Film

Dale Cooper
20.02.2021 - 15:01 Son Güncelleme: 21.02.2021 - 00:14

Bazı filmler gerek senaryosu, gerek hikâye akışı ve gerek oyunculuğuyla adeta bizi darmaduman ediyor. Uzun süre de kendimize gelmemize müsaade etmiyor bu filmler.

İzleyince tokat yemiş gibi hissedip uzun süre kendinize gelemeyeceğiniz yıkıcı filmleri sizler için derledik.

Not: Film açıklamaları beyazperde.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Chinatown (1974)

1. Chinatown (1974)

Chinatown - IMDb 8.1

Chinatown, kocasının kendisini aldattığından şüphelenen bir kadının hikayesini anlatıyor. Ida Sessions isimli bir kadın, özel dedektif Jake Gittes'e başvurup, Los Angeles su teşkilatında çalışan mühendis kocası Hollis Mulwray'in kendisini aldattığından şüphelendiğini söyler. Kadının dedektiften isteği, kocasını takip etmesidir. Gittes, Mulwray'in yanında bir kadınla yakalar, fotoğraflarını çeker ve dava kapanır. Ancak bir süre sonra Mulwray'in öldürülmesi işleri gizemli hale sokar. Davanın üzerine gitmeye karar veren Gittes, zamanla kendisini kiralayan kadın başta olmak üzere birçok gizemle karşılaşır.

2. Vertigo (1958)

2. Vertigo (1958)

Vertigo - IMDb 8.3

Vertigo, Hitchcock’un teknik ve işlediği konu itibariyle sinema tarihinin en önemli yapıtlarından biri olarak kabul edilir. Bir suçluyu kovalarken çatıdan düşen ortağını kurtaramayan dedektif Scottie Ferguson’da, bu olayın ardından yükseklik korkusu baş gösterir. “Vertigo” hastalığına dönüşen bu korku nedeniyle mesleğini bırakıp emekli olan dedektiftir, eski bir arkadaşı tarafından, ruhsal sağlığından şüphe ettiği eşi Madeleine’ni izlemesi için kiralanır. Scottie de kadını daha yakından izledikçe bir şeylerin yolunda gitmediğini fark eder; dahası kadının intihara meyilli olduğunu görür. Artık işleri yoluna koymak için uzaktan takip etmek yetersiz kalacak, Scottie’yi kendi korkularıyla da yüzleşeceği bir mücadelenin içerisine sürükleyecektir.

3. Taxi Driver (1976)

3. Taxi Driver (1976)

Taxi Driver - IMDb 8.2

Taksi Şoförü, Vietnam’da savaşının izlerini henüz atamayan bir askerin, geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatıyor. Film, Robert De Niro’nun canlandırdığı Travis Bickle karakteriyle kültleşmiştir. Taksi şoförü Travis, sosyal hayatındaki başarısızlığını, saplantılı bir tutku beslediği Bickle’la tersine döndürmeye çalışsa da beklediği karşılığı bulamıyor. Bu kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeyi, sokakların pisliğini temizlemeye karar veriyor; bu esnada kendini bir fahişeyi kurtarmaya adıyor. Çürümeye yüz tutmuş bir topluma karşı tutulan bir ayna niteliğindeki film, yönetmen Martin Scorsese’nin kariyerinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul görür.

4. No Country for Old Men (2007)

4. No Country for Old Men (2007)

No Country for Old Men - IMDb 8.1

İhtiyarlara Yer Yok, Coen kardeşler yapımıdır ve dört Oscar kazanmalarını sağlamıştır. Bir başyapıt olarak kabul görmektedir. Llewelyn Moss, bir olay yerinde bulduğu çantayı alır ve başını hiç ummadığı bir belaya sokar. Artık peşinde bir kiralık katil vardır. Moss bir Vietnam gazisidir ve bir şekilde uyuşturucu olaylarının ortasında soruna dönüşen bir meseleye karışır. Peşindeki katil Anton Chigurh planı konusunda kararlıdır çünkü işini yarım bırakmak niyetinde değildir. İşin için çok sayıda masum insanın ve suçluların da karışacağı soluk soluğa bir takip başlayacaktır.

5. Primal Fear (1996)

5. Primal Fear (1996)

Primal Fear - IMDb 7.7

Tanınmış bir psikoposun öldürülmesi, büyük bir yankı uyandırır. Bu cinayet sırasında olay yerinden kaçmakta olan Aaron, görgü tanıkları tarafından suçlu olarak ilan edilir ve suçu işlediğin neredeyse kesinleşmiştir. Son derece prestijli bir avukat olan Martin Vail, ise olayların bu şekilde geliştiğinden tam olarak değildir ve Aaron'ı savunma görevini üstlenir. Aaron'ın suçluluğu o derece nettir ki Vail'in bu göreve atanması beyhude bir uğraş olarak addedilir. Ancak kısa bir süre sonra davanın seyri tam anlamıyla değişir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Raging Bull (1980)

6. Raging Bull (1980)

Raging Bull - IMDb 8.2

Kızgın Boğa ortasiklet bir boksörün dizginlenemez kariyer hırsının, boksörün hayatına olan etkilerine odaklanıyor. Her zaman en iyisi olmak için kendine zarar verecek derecede korkutucu bir hırs barındıran boksör Jake La Motta, bu agresifliğini sadece ringde rakipleri üzerinde değil; ring dışındaki özel hayatına da taşıyor. Bu nedenle zamanla kariyerini kendi elleriyle un ufak ederken yakın çevresini de yavaş yavaş kaybediyor.

7. Blow Out (1981)

7. Blow Out (1981)

Blow Out - IMDb 7.4

Bu şık Brian De Palma gerilim filmi, bir suçu keşfeden ve dolayısıyla ciddi bir tehlikeye düşen masum tanık teması üzerine kurulu. Jack Terry, B sınıfı korku filmleri için benzersiz sesler kaydederek yaşamını sürdüren usta bir ses teknisyenidir. Bir akşam geç saatlerde, ses cihazlarında beklenmedik bir şey duyduğunda oldukça şaşırır. Filmlerinden birinde kullanabilmek için hemen sesi kaydetmeye girişir. İşin içine medyanın da girmesiyle merakı büyüyen Jack, ses kaydının peşine düştüğünde çılgın bir komplonun parçalarını çözmeye başlar. Kendini gizleyen ve kim olduğu belirsiz düşmanlarına karşı hayatta kalmak ve gerçeği ortaya çıkarmak için mücadele ederken, kime güvenebileceğini bilemez hale gelecektir...

8. Requiem for a Dream (2000)

8. Requiem for a Dream (2000)

Requiem for a Dream - IMDb 8.3

Bir Rüya İçin Ağıt, Hubert Selby’nin romanından uyarlanmıştır. Uyuşturucu bağımlısı bir genç, televizyon bağımlısı annesi ve aralarında günden güne yükselen bir uçurum... Uyuşturucu batağı içerisindeki Harry’nin hayattaki tek amacı daha fazla uyuşturucuyken; umutsuz annesini hayata bağlayan tek şey en sevdiği yarışma programıdır. Bir gün bu yarışmaya katılmaya hak kazandığında tek derdi, ödül olan kırmızı elbiseye girebilmek olacaktır. Yaşlı ve mutsuz kadın zayıflama hapları kullanmaya başlar...

9. Dead Man's Shoes (2004)

9. Dead Man's Shoes (2004)

Dead Man's Shoes - IMDb 7.6

Richard, orduda geçirdiği yıllardan sonra yaşadığı kasabaya geri döner. Geri dönmesinin tek bir nedeni vardır, o da spastik kardeşi Anthony'e yapılan kötülüklerin intikamını almak.

Önceleri bu adamları sadece korkutmayı amaçlayan Richard, hepsine uyarı niteliğinde mesajlar bırakır ve gerektiğinde gelip kendisiyle hesaplaşabileceklerini bile söyleyerek tehditler savurur. Ama fazla umursamamaları nedeniyle intikam planını giderek genişleten Richard, işi cinayet işlemeye kadar götürerek planında ne kadar kararlı olduğunu gösterecektir. Adamların ise peşlerindeki bu intikam meleğinden olabildiğince uzağa kaçmaktan başka çareleri kalmamıştır.

10. Barry Lyndon (1975)

10. Barry Lyndon (1975)

Barry Lyndon - IMDb 8.1

Barry Lyndon'da Redmond Barry'nin babası tartışmalı bir at pazarlığı sırasında öldürülür, annesi ise tüm yaşamını oğluna adar. Genç bir adam olduğunda kuzeni Nora'ya aşık olan Barry genç kadından beklediği karşılığı göremez. Fakirlikten kurtulmak için ailesi Nora'yı İngiliz bir kaptan olan John Quin'le evlendirmeye karar verir, Barry durumu kabullenemeyip Quin'i bir düelloda öldürür. Barry en az zamanın kendisi kadar hızlı yaşar zamanı... Yeni bir hayat sürmek için kasabadan kaçar, kendini acımasız bir savaşın tam ortasında buluverir. Bu savaştan bile sağ çıkar ve casusluk kariyeri başlar. Ancak işler bu kadarla da sınırlı kalmayacak, yaşam onu bambaşka maceralara sürükleyecektir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Sophie's Choice (1982)

11. Sophie's Choice (1982)

Sophie's Choice - IMDb 7.6

Sophie, Nazi kamplarından kurtulmuş ve Nathan’ın varlığı ile yaşamak için bir neden bulabilmiş bir kadındır. Onun 1947’de geçen hikayesi, genç yazar Stingo'nun ağzından anlatılıyor. Stingo, bu ikili arasındaki inişli çıkışlı ve zorlu aşkın şahidi konumundadır. Sophie devamlı kabuslar ve huzursuzluk veren hayaller görürken, Nathan da soykırım takıntısı yüzünden şizofreniye varan şiddetli krizler ile baş etmeye çalışmaktadır. Stingo, kadının koluna damgalanmış numarayı görünce yaşadıklarını öğrenmek ister. Sophie deneyimlediklerini paylaştıkça, ilişki içindeki sorunların kaynağı da yavaş yavaş aydınlanmaya başlar: Sophie, kampta Naziler tarafından hayatı boyunca kendisinde derin yaralar bırakacak bir karar almaya zorlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı'nı Yahudi kampları ve bir annenin çaresizliği üzerinden anlatan Sophie'nin Seçimi, savaş sonrası oluşan ruhsal etkilere de ışık tutuyor.

12. The Wrestler (2008)

12. The Wrestler (2008)

The Wrestler - IMDb 7.9

1980'li yılların efsanevi güreşçilerinden biri olan Randy, şimdilerde bir markette part-time çalışan, hafta sonları da çeşitli güreş aktivitelerine katılan unutulmuş biz yıldızdır. Yerel bir maçı kazanmasının ardından çevresindekilerin de önerisiyle geçmiş zamanda en dişli rakiplerinden biri olan The Ayatollah'a karşı dövüşmeyi kabul eder ve herkesin gözü artık bu maçtadır. Randy her türlü hazırlığını yaptıktan sonra maça hazırdır. Son derece çetin geçen bu mücadele esnasında kalp krizi geçiren güreşçi için kariyerinin sonu demektir. Doktorları yaşlı adamın güreşmesini yasakladığında tezgahtar olarak işe girer ve bu süreci yıllardır görmediği kızıyla arasını düzeltmek için bir şans olarak görürü. Ancak bu beklediği kadar kolay olmayacak, ringler tekrar onu çağıracaktır.

13. The Wrong Man (1956)

13. The Wrong Man (1956)

The Wrong Man - IMDb 7.4

Christopher Emmanuel Balestrero, kısaca Manny, evli ve iki çocuk babasıdır. Hayatını bir caz grubunda kontrbasçı olarak kazanmaktadır. Ancak aldığı parayla ailenin iki yakası anca bir araya gelmektedir. Karısı bu durumdan hiç hoşlanmamaktadır. Özellikle ailenin ödemesi gereken yüklü bir fatura ortaya çıkınca artık Manny'nin bu işi bırakmasında daha ısrarcı davranır. Manny, tedavi masrafları için bir sigorta şirketine uğradığında başına akıl almaz bir şey gelir: Çalışanlar onu birkaç soygun suçundan aranan bir suçluya benzettikleri için polise ihbar ederler. Bunun üzerine polis Manny'i tutuklar. İşin tuhaf yanı, suçların işlendiği zamanlarda Manny'nin sahnede birlikte çaldığı grup arkadaşları da ortadan kaybolmuştur. Üçünden ikisi ölü bulunur, diğeri ise kayıplara karışmıştır. Masumiyetini kanıtlamak için elinden geleni yapar fakat karısı dahi ona olan inancını kaybetmeye başlamıştır. Davasında tek başına kalan Manny'i zor zamanlar bekler. Polisin sonradan yakaladığı gerçek soyguncuysa Manny'e gerçekten de şaşırtıcı bir şekilde benzemektedir.

14. The Mist (2007)

14. The Mist (2007)

The Mist - IMDb 7.1

Stephen King'in alameti farikası bilinmeyen bir kasaba, tutucu insanlar ve onlarla çelişen hür düşünceli gençler ve çatışmaları... İşte böyle bir diyarı kaplayan bir sisin arka planında filmde muhafazakar tutuculuk ile serbest düşüncenin mücadelesi de yer almaktadır. Kuvvetli bir fırtına sonrası meydana gelen sis, tüm kasabayı kaplar. Bu yoğun siste ortaya çıkarak, insanları yiyerek beslenen yaratıkların varlığından haberdar olan insanlar, süpermarketin içinde kapana kısılmış durumdalardır. Bu tedirgin bekleyiş esnasında süpermarketin içindeki insanlar ikiye ayrılır, bazıları intikamcı bir tanrının bu yaratıklara hükmederek insanları kurban etmeyi emrettiğine inanırken, bazıları buna inanmaz. Çağdaş korku romanı yazarı King’in uzun bir hikayesinden yola çıkarak çekilmiş bu film, oldukça gerilim dolu saatler geçireceğimizi vadeder gibi...

15. Fail-Safe (1964)

15. Fail-Safe (1964)

Fail-Safe - IMDb 8.0

Sidney Lumet'nin yönetmen koltuğunda oturduğu 1964 yapımı Fail-Safe'da, teknik bir arıza, Amerikan uçaklarını nükleer saldırı düzenlemeleri için Moskova'ya gönderirken film, topyekün savaş önlenebilir mi? sorusunun peşine düşüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Crimes and Misdemeanors (1989)

16. Crimes and Misdemeanors (1989)

Crimes and Misdemeanors - IMDb 7.9

'Suçlar ve Kabahatler', klasik bir Woody Allen filmi... 1989 yılına ait bu WA filminde de, yine başrolde özgüveni düşük profilli bir anti-kahramanı ve çelişkilerini izleyeceğiz... Birbirinden farklı türlerde iki paralel hikaye içeren film; bir yandan karısını aldatan New Yorklu doktor Judah'ın dramatik, bir yandan da evliliği mutsuz giden belgeselci Clifford'ın trajikomik hikayesini anlatıyor. Judah metresinden şantaj mektupları alırken, ondan nasıl kurtulabileceğini düşünüyor. Cliff ise yeni tanıştığı Halley'e karşı yoğun duygular beslemeye başlıyor. Woody Allen'ın insan doğasını tüm çıplaklığıyla irdelediği bu filmi, suç ve vicdan kavramlarını da ele alıyor. Yönetmenin Maç Sayısı, Cassandra'nın Rüyası gibi filmlerinin habercisi ve öncüsü olan bu filmin aynı zamanda üç tane Oscar adaylığı mevcut.

17. They Shoot Horses, Don't They? (1969)

17. They Shoot Horses, Don't They? (1969)

They Shoot Horses, Don't They? - IMDb 7.9

1930’ların ekonomik bunalımla boğuşan Amerikası'nda Gloria ve Robert yaşanan bunalım döneminin tükettiği, hayattan umutlarını kesmiş, çaresiz iki insandır.

Bir gün ünlü bir aktris olmanın hayalini kuran Gloria ile Hollywood'ta yaşayan ve yönetmen olma çabaları başarısızlıkla sonuçlanan Robert'ın yolları kesişir. İkisiz de umutsuz durumda olan bu iki genç, dans maratonuna katılmaya karar verirler. Çiftlerin kazanmak için durmaksızın dans etmesi gerektiği bu insanlık dışı yarışmada, Gloria ve Robert ne olursa olsun ümitsizlikle dolu hayatlarında son bir umut olarak sarıldıkları bu yarışmadan vazgeçmeyecekler ve yarışmanın bütün acımasızlığına rağmen ayakta kalmaya çalışacaklardır.

18. Bicycle Thieves (1948)

18. Bicycle Thieves (1948)

Bicycle Thieves - IMDb 8.3

Bisiklet Hırsızları'nda, savaş sonrası yaşanan iki senelik işsizlik döneminin ardından nihayet iş bulabilen Antonio mutluluktan havalara uçmaktadır. İşi için kendisine lazım olan bisikleti almak için yataklarını satmaları gerekmiştir; ancak Antonio en sonunda para kazanabileceği için mutludur. Yeni işinin ilk gününde bisikleti çalınan Antonio neye uğradığını şaşırır. Yaşadığı ailevi ve dünyevi problemleri çözebilmesi için acilen bisikletine yeniden kavuşması gerekmektedir.

19. Irreversible (2002)

19. Irreversible (2002)

Irreversible - IMDb 7.4

Paris'te oldukça pis bir arka sokak barı... İçeriden dışarıya çıkan sedyeler, ambulans ışıkları ve yaşanmış kanlı bir gece... Bu gecenin kurbanları, aslında bu gecenin sonunda değil başındalardır henüz. Hayatın kurgusu, bazen insanın zannettiği gibi ileri doğru değil, geriye doğru akar. Bütün günahlar, birer birer ortaya çıkacaklardır ve insanoğlu kendi pisliğiyle karşı karşıya gelecektir.

20. Paths of Glory (1957)

20. Paths of Glory (1957)

Paths of Glory - IMDb 8.4

Zafer Yolları, savaşın insan hayatı üzerindeki etkilerini anlatıyor. Birinci Dünya Savaşı kaos ortamanın içerisinde Fransız generali Broulard, General Mireau’ya Almanların yönetimindeki Ant tepesinin ne pahasına olursa olsun ele geçirilmesi emrini verir.. General Mireau, askerlerinin hayatını tehlikeye atan bir ölüm yürüyüşü niteliğindeki bu görevi şahsi çıkarları uğruna kabul eder. Görev süresince hiçbir şey beklendiği gibi gitmez ve birliğin başarısızlığa uğrayacağı kesinleşir. Bu noktadan sonra Mireau’nun mevki ve rütbe için tehlikeye attığı bu askerler üzerinden oynadığı kirli oyunlar ve insanlık dışı eylemler, savaşın kaotik ortamı içerisinde insan hayatının ucuzluğunu ortaya koyar. Stanley Kubrick’in gerçekçi başyapıtı uzunca bir süre çeşitli ülkeler tarafından sansüre uğramış, gösterimi yasaklanmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Lost Highway (1997)

21. Lost Highway (1997)

Lost Highway - IMDb 7.6

Fred Madison'un evlendiği kadının geçmişi hakkında hiçbir fikri yoktur. Karısıyla kendisi için yeni bir düzen kurmaya çalışan Fred'in huzuru, geçmişin peşini bırakmamasıyla bozulur. Karısının kendisini aldatacağından şüphelenen Fred için durum bir süre sonra çığırından çıkar ve iş çok geçmeden bir cinayetin işlenmesi ve Fred'in kişilik bölünmesi yaşamasına kadar gider. Karısını öldürmekle suçlanan Fred, hapishaneye gönderilir. Ancak bir sabah uyandığında kendisini farklı bir yerde bambaşka bir şekilde bulur.

22. Mulholland Drive (2001)

22. Mulholland Drive (2001)

Mulholland Drive - IMDb 7.9

Betty Elms, en büyük hayali Hollywood'da ünlü bir aktris olmak olan bir kadındır. Bunun için Hollywood'a doğru bir yolculuğa çıkmıştır. Burada kendi hayatında mükemmel bir noktaya ulaşmış olan bir kadınla tanışır ve onun başarılarına hayran kalır. O kadın da Betty'den hoşlanmaya başlar ve aralarında gizemli ve oldukça erotik bir ilişki başlar. Mulholland kavşağında bir trafik kazası gerçekleşir. Bilinç ve bilinçaltı birbirlerine karışırlar. Bütün bu hayatlar, birbirlerine gireceklerdir.

23. Unforgiven (1992)

23. Unforgiven (1992)

Unforgiven - IMDb 8.2

Affedilmeyen'de Little Bill Dagett, sadistik eğilimleri olan, tavizsiz ve diktatör bir şeriftir. Egemen olduğu küçük bir kasabayı yaşanmaz bir hale getirmektedir. Bir gün adaleti uygulamayı bütünüyle reddettiğinde, eski bir silahlı soyguncu olan Will Munny, artık sessiz kalamayacağını ortaya koyacaktır. İntikam Will, Will’in eski partneri ve genç bir adamın ellerinden gelecektir.

24. Seven (1995)

24. Seven (1995)

Seven - IMDb 8.6

Yedi, seri cinayetler işleyen bir katilin peşine düşen iki polis dedektifinin hikayesini anlatıyor. Bir seri katil 7 ölümcül günahı işleyenleri kendi yöntemleriyle öldürmektedir. Yedi Ölümcül Günah, Hıristiyanlık inançlarına göre Kibir, Açgözlülük, Şehvet Düşkünlüğü, Kıskançlık, Oburluk, Yıkıcılık ve Tembellik'tir. İki polis dedektifi bu seri katilin peşindedir. Film, Amerika'da gösterime girdiği hafta 14.000.000 dolar gelir elde etmişti. Yönetmen David Fincher imzalı film, sürükleyici konusu ve oyuncuların performanslarıyla tüm dünyada gişede büyük başarı yakalamıştı. Başrollerde Brad Pitt, Morgan Freeman, Gywneth Paltrow var. En iyi kurgu dalında 1996’da ödüle aday olan film bu ödülü alamamıştı. Özellikle sürpriz ve çarpıcı finali ile şimdiden sinema tarihinde bir klasik olarak yerini aldı.

25. The Third Man (1949)

25. The Third Man (1949)

The Third Man - IMDb 8.1

Üçüncü Adam, İngiltere'ye ait en önemli filmlerden birisi olarak kabul edilegelmektedir. Amerikalı ucuz roman yazarı Holly Martins'in, eski arkadaşı Harry Lime’in çağrısı üzerine savaş sonrası Viyana’sına gelmesi ve gelir gelmez de arkadaşının bir trafik kazasında öldüğünü öğrenmesiyle gelişen olaylar aktarılmaktadır. Bir kayboluş öyküsünün ana tema olduğu filmde, Graham Greene’in kısa öyküsü etkileyici ve unutulmaz bir şekilde beyazperdeye yansıtılmıştır. Tüm oyuncu performanslarının birbirinden etkileyici olduğu filmde, özellikle Orson Welles’in oyunu sinema tarihindeki yerini almıştır. Filmin başarılı noir atmosferi 'kara film' türünün en etkileyici örneklerinden birisi olarak Üçüncü Adam'ın sinema tarihine geçmesine yol açmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. The Deer Hunter (1978)

26. The Deer Hunter (1978)

The Deer Hunter - IMDb 8.1

Avcı, üç birbirine çok yakın arkadaş olan Michael, Steven ve Nick’in Vietnam savaşı esnasında talihsiz bir şekilde birbirlerinden ayrı düşmelerini ele alır. Savaştan önce tüm boş zamanlarını beraber geçiren üçlü Steven’ın düğünüyle beraber birbirlerine veda ederler. Savaş başladığı anda kendilerini birbirlerine karşı oynamaya zorlandıkları bir Rus ruletinin içerisinde bulan eski dostlar, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olamayacağının farkına varmaya başlarlar.

27. Million Dollar Baby (2004)

27. Million Dollar Baby (2004)

Million Dollar Baby - IMDb 8.1

Milyonluk Bebek'te Frankie Dunn, tüm hayatını ring üzerinde dehşet dövüşçüler yetiştirerek geçirmiştir. Boksörlerine öğrettiği en önemli ders hayatın temel kuralıdır : Her şeyin ötesinde daima kendini koru! Zaman içinde kızından kopmanın acısı ile uyanışa geçen Frankie, uzun zamandır hiç kimseyle fazla yakınlaşmayı tercih etmeyen bir adamdır. Frankie’nin salonuna bakan tek arkadaşı eski boksör Scrap, onun hırçın mizacının ardında 25 yıldır affedilmeyi bekleyen bir adamın var olduğunu bilir. Bir gün Maggie Fitzgerald kapıdan içeri girer ve boks öğrenmek istediğini söyler. Dört dalda Oscar sahibi olan filmin yönetmeni Clint Eastwood.

28. Arlington Road (1999)

28. Arlington Road (1999)

Arlington Road - IMDb 7.2

George Washington Üniversitesi'nde profesör olan Michael Faraday eşinin teröristler tarafından öldürülmesi üzerine bu grup insanları kendisine takıntı edinir. Yeni komşularının başta dostça görünen tavırları, zamanla garipleşir. Bu durum Michael da komşularının terörist olabileceği inancını doğurur. Acaba komşuları gerçekten terörist mi yoksa yalnızca Michael’ın eşini kaybetmesinin yarattığı bir paranoyaklık mıdır?

29. I Stand Alone (1998)

29. I Stand Alone (1998)

I Stand Alone - IMDb 7.4

Bir devam filmi niteliğindeki hikaye, gerçekten de hayatta aslında genellikle tek başına olduğumuz vurgusuna odaklanıyor. Hayatı istediği gibi yürümeyen bir kasap, henüz hapisten çıkmıştır ve sıfırdan bir düzen kurmakta kararlıdır. Zihinsel engelli kızını bir akıl hastanesine yerleştirdikten sonra, hamile sevgilisi ve onun annesi ile Lille'e yerleşir. Sevgilisini sevmemektedir; fakat sevgilisi ona yeni bir kasap dükkânı açmayı vaat etmiştir. Kısa zaman sonra kadının ona yalan söylediğini anlar, onu terk eder. Tekrar Paris'e dönmeye ve kızını bulmaya karar verir. Yanındaki tek şey tabancasıdır ve yollara düşer? Artık kendi kendiyle baş başadır, hayatın amacını ve anlamını bulma çabaları arasında gelgitler yaşar.

30. House of Sand and Fog (2003)

30. House of Sand and Fog (2003)

House of Sand and Fog - IMDb 7.5

İran'dan Amerika'ya göçen Behrani'nin Amerikan Rüyası'nı gerçekleştirmek üzeredir. Tek hayali burada bir ev satın alıp ailesini rahatlatmak olan Behrani istediği fırsatı elde etmiştir. Hayallerindeki eve kavuşsa da ortada büyük bir problem vardır. Evin eski sahibi Kathy ev üzerinde hak iddia etmekte, haklı olduğunu da büyük bir kararlılıkla söylemektedir. Hakkını sonuna kadar aramakta ısrarlı olan kadın ve adam arasında yaşananlar iki benzer karakterin farklı kültürleri nedeniyle birbirlerine düşman olmalarına neden olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

31. Christine (2016)

31. Christine (2016)

Christine - IMDb 6.9

Christine, 1974 yılında Florida’da Sarasota’da çalışan 29 yaşında hırslı bir muhabirdir. Christine sahip olduğu yeteneğin farkındadır fakat 70’lerde kadınların kariyer yapma konusunda yaşadığı zorluklar onu da etkiler. Özellikle de terfi almak konusunda yaşadığı rekabet, iş arkadaşına beslediği karşılıksız aşk ve düzensiz bir ev hayatı kendisini dağıtmasına yol açar. Reytinglerdeki düşüş sebebiyle kanal müdürü daha motive edici ve duyguları sömüren hikâyeler anlatılmasını emreder. Ancak bu, Christine’nin konu odaklı gazeteciliğine aykırı bir tarzdır. Hedefine ulaşmak ve başarılı olmak içinse kendini aşıp insanlara istedikleri neyse onu vermesi gerekir.

32. Still Alice (2014)

32. Still Alice (2014)

Still Alice - IMDb 7.5

Alice Howland, Columbia Üniversitesi'nde ünlü bir dilbilim profesörüdür. Bir gün doktor muayenesinde kendisine Alzheimer'ın başlangıç evresinde olduğu teşhisi konur. Alice'in hayatı artık eskisi gibi olmayacaktır. Geçirdiği hastalık, eşi ve üç çocuğuyla birlikte sürdüğü hayata yeni bir gözle bakmasını sağlayacaktır. İnsan ilişkilerini sorgularken öte yandan da en genç kızıyla olan ilişkisiyle de onu yeniden kazanmak için mücadele verir. Alice, uzmanlaştığı bölüm gereği hayatı boyunca yeni şeyler öğrenmektedir ve bu yüzden hastalığını başta kabullenmek istemez. Manhattan sokaklarında kayboluşuyla durumu kavramaya başlayan Alice, zamanla Alzheimer'la mücadele etmenin yollarını arayacaktır.

33. The Green Mile (1999)

33. The Green Mile (1999)

The Green Mile - IMDb 8.6

Yeşil Yol, bir hapishane görevlisi ile bir mahkumun öyküsünü anlatıyor. Paul Edgecomb'un hapishanedeki görevi, idama mahkum edilen mahkumları son yolculuklarına uğurlamaktır. Çalıştığı yıllar içerisinde yüzlerce mahkumu idam etmiştir. Bir gün John Coffey isimli korkutucu görünümlü bir adamla tanışır. Ancak Coffey'in bu ürkütücü görünümünün altında oldukça saf bir ruh yatmaktadır. Coffey, iki küçük kız çocuğunun katil davasında yargılanmaktadır. Coffey'in günden güne gün yüzüne çıkan dünya ötesi güçleri, karakteri hakkında yeni ipuçlarını anbean ortaya çıkaracaktır.

34. My Life Without Me (2003)

34. My Life Without Me (2003)

My Life Without Me - IMDb 7.5

Ann, sıradan yaşamının aniden tepetaklak olabileceğinin henüz ayırdında değildir. Daha 23 yaşında olmasına rağmen iki çocuğu vardır ve kocası ve çocuklarıyla bir karavanda hayat sürerler; hem de annelerinin bahçesinde. Ancak bir gün o meşum haberi alır: Kanser olmuştur. İki ay içinde yitip gideceği hayatına bir çeki düzen ve arada gönlünü kaptırdığı yakışıklı bir erkek ile yaşamak istediği aşkı sıkıştıracaktır. Bir liste yapacak ve hayata veda etmeden önce tüm yapmak istediklerini yazacaktır.

35. King of the Hill (1993)

35. King of the Hill (1993)

King of the Hill - IMDb 7.4

1933'te ekonomik kriz Büyük Depresyon dönemi ile tavan yaptığı günlerde Kurlander ailesi küçük bir evde yaşamlarını idame ettirmeye çalışır. Aile dağılmak üzeredir ve baba Mr. Kurlander, başka bir eyalete iş aramak için gitmeleri gerektiğini söyler. Fakat oğlu Aaron'u eve göz kulak olması için bırakır. Kısa süre sonra genç çocuk terk edildiğini ve ailesinden kimsenin geri dönmeyeceğini fark eder. Aaron için şimdi geleceğini belirleme zamanıdır...

İçeriğin Devamı Aşağıda

36. What Maisie Knew (2012)

36. What Maisie Knew (2012)

What Maisie Knew - IMDb 7.4

6 yaşındaki Maisie ebeveynlerinin evliliklerinin dramını yaşamaktadır. İlk başta bu duruma çok üzülüyor gibi görünmez aslında ama yaşananlar onu sıkmaktadır. Sonra bir gün babası evden taşınır ve çok sevdiği dadısı onunla birlikte gider, annesi bir barmenle evlenir. Maisie iki ev arasında gidip gelmeye başlar. Ta ki bir gün artık bu oyunu oynamak istemediğine karar verene kadar...

37. Milk (2008)

37. Milk (2008)

Milk - IMDb 7.5

Hollywood'un en duyarlı yönetmenlerinden Sean Penn, kâh Irak savaşına karşı çıkmış, bazen de işçi sınıfı lehinde açıklamalar yapmış, tercihini her zaman ezilenler lehinde kullanmakta beis görmeyen, sinemanın yüz akı bir sanatçı olmasıyla maruftur. Milk ile de, duyarlı olduğu bir diğer konu, gey hakları konusunda idol addedilen Harvey Milk'in yaşamını beyazperdeye aktararak yine farkını gösteriyor. 1977'de, Harvey Milk San Francisco Şehir Meclisi'ne seçilerek Amerika'da eşcinselliğini saklamadan bir devlet kadrosunda üst düzey yöneticiliğe seçilen ilk kişi olmuştur. Zaferi, sadece eşcinsel hakları adına önemli değildi. Politik alanda koalisyonlar peşindeydi. Yaşlı vatandaşlardan sendikalı işçilere kadar herkes için, Harvey Milk bir uğurda savaşmanın anlamını değiştiren, 1978'de ölümüne kadar da tüm Amerikalıların kahramanı haline gelen biri oldu. Sean Penn’e ikinci Oscar’ını kazandıran film, aynı zamanda en özgün senaryo ödülüne de sahip oldu.

38. American History X (1998)

38. American History X (1998)

American History X - IMDb 8.5

Geçmişin Gölgesinde, öldürülen babasının intikamını almaya çalışan bir gencin hikayesini anlatıyor. Babasının uyuşturucu satıcısı bir zenci tarafından öldürülmesinden sonra Derek faşist bir çetenin önemli bir üyesi haline gelmiştir. Babasının ölümünün intikamını bu örgütün, kendileri gibi olmayanlara karşı yaptığı saldırılar ve tacizlerle almaya çalışan Derek, bir gün, arabasını çalmaya çalışan iki zenciyi öldürür ve hapse girer. Bu süreçte küçük kardeşi Danny de ağabeyinin izinden gitmeyi seçer. Derek hapiste geçirdiği süre boyunca bambaşka bir adam olmuş, yaptığı hatalardan pişmanlık duymuştur. Artık bir “dazlak” değildir ve tek amacı kardeşini bu yanlış yoldan geri döndürmeye çalışmak olacaktır. Yönetmen Tony Kaye’nin oldukça ses getiren bu ilk uzun metraj filminin başrollerinde Edward Norton ve Edward Furlong var.

39. Moonlight (2016)

39. Moonlight (2016)

Moonlight - 7.4

İnsan ilişkileri ve insanın kendini keşfetmesi hakkında bir film olan Ay Işığı, genç siyahi bir adamın çocukluğundan yetişkinliğe kadar Miami'nin zor bir mahallesinde, hayatta kendine yer edinme savaşını ve büyüme hikayesini anlatıyor. Chiron'un hayatının 3 ayrı dönemini anlatan film kahramanın annesi ile ilişkisine, okul hayatına, romantik ilişkisine, iş hayatına ve uyuşturucu satıcılığı yapan Juan ile olan ilişkisine değiniyor.

40. Stand by Me (1986)

40. Stand by Me (1986)

Stand by Me - IMDb 8.1

Benimle Kal, kayıp bir cesedin ardına düşen bir grup çocuğun maceralı yolculuğunu konu ediyor. Film bir yazar olan Gordie Lachance’nın gözünden anlatılır. Gordie gazetelere göz gezdirirken bir çocukluk arkadaşının öldüğü haberini görür. Daha sonrasında birlikte atıldıkları maceralı yolculuğu hatırlamaya başlar… Gordie sessiz ve akıllı bir çocukken tek uğraşı büyük zevk aldığı kitapları okumaktır. Vaktinin çoğunu birlikte geçirdiği arkadaşları Chris, Teddy ve Vern’le birlikte, kasabayı saran cinayet haberini duymuşlardır. Küçük bir çocuğun cesedinin bulunduğu yere doğru yolculuğa çıkan bu dört yakın arkadaş, yolculuk sırasında çeşitli maceraları deneyimlerler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

41. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

41. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind - IMDb 8.3

Sil Baştan, ayrıldığı sevgilisinden kalan hatırlarını sildiren bir adamın hikayesini anlatıyor. İki yıl boyunca beraber olduğu sevgilisinden oldukça şaşırtıcı bir haber alan Joel Barish, bir teknolojik deneye katılan sevgilisine ilişkilerini tamamen hafızasından silinmeden hatırlatmaya çalışmaktadır. Yani Barish’in kim olduğunu bile hatırlamamaktadır. Bu gelişme üzerine küplere binen adam, aynı prosedürü kendi üzerinde de gerçekleştirmek ister. Film, adamın hafızaları silinirken, yaşanılan ilişkiyi gözler önüne serer. Adam da bir kez daha oldukça iyi başlayan ve sonradan tadı kaçan ilişkiyi izler. Fakat zaman geçtikçe ve sıra yaşanılan güzel şeylere gelince, üzerindeki müdahaleyi durdurmak ister. Pişman olmuştur!

42. About Schmidt (2002)

42. About Schmidt (2002)

About Schmidt - IMDb 7.1

Jack Nicholson için 'artık bitti' denilebilir mi? İşte 'Schmidt Hakkında', 'About Schmidt' adlı bu bol ödüllü yapıtta Jack yine eski zamanlardaki bildiğimiz Jack ve gerçekten kusursuz bir performans ortaya seriyor. Schmidt, eski düzeni varken sorunsuz yaşayan bir adamdı. Ancak ne zaman ki karısını kaybetti; felaketler de art arda yakasını bırakmadı. Üstelik kızına talip olan adamı ise hiç gözü kesmemiştir! Senarist kimliğiyle tanıdığımız yönetmen Alexander Payne'den gerçekten güzel bir film, zekice kotarılmış bir senaryo...

43. Precious (2009)

43. Precious (2009)

Precious - IMDb 7.3

Precious, Amerika'daki binlerce benzeri genç kız gibi, aile içi şiddet mağduru, hüzünlü bir çocuktur. Precious'un bir diğer sorunu da aşırı kilosundan dolayı içine kapanık bir genç kız olmasıdır. Ancak yaşadığı tüm bu sorunlu yanlara rağmen Precious içinde bulunduğu durumu kaderinin bir parçası olarak kabullenerek bir çıkış noktası bulma umudu taşır. Bu umudun kapısı, yaşadığı sorunlardan hayal dünyasında gezintiye çıkarak kaçmasıyla açılabilecektir. Film, hayatın umutla bakılması gereken bir hediye olduğu düşüncesi ile hareket ediyor ve aynı zamanda, çaresiz insanların yalnız olmadıklarını, onlara her zaman yardıma hazır kurumların var olduğunu anlatıyor.

44. Manchester by the Sea (2016)

44. Manchester by the Sea (2016)

Manchester by the Sea - IMDb 7.8

Lee Chandler, sıhhi tesisat, elektrik, kapıcılık gibi sıradan işler yaparak, tek göz bir evde yalnız başına yaşayan bir adamdır. Doğup büyüdüğü ama uzun zamandır uğramadığı kentten bir gün acil bir telefon alır. Kalp hastası abisi hastaneye kaldırılmıştır ve durum ciddidir. Lee kafasında endişeler ve soru işaretleri ile yola koyulur. Hastanede alacağı haberle de birlikte hayatı değişecektir.

45. Boys Don't Cry (1999)

45. Boys Don't Cry (1999)

Boys Don't Cry - IMDb 7.5

Nebraska’nın Falls şehri, Brandon Teena (Hilary Swank) adındaki delikanlıyla ilgili dedikodularla çalkalanıyordu, tüm kadınların olduğu gibi tüm kasabalının da dikkatini ve ilgisini çekmişti. Karizmatik kişiliği ve masum yüzünün arkasında kocaman bir sır gizliyordu. O herkesin olduğunu zannettiği kişi değildi.

Her genç insan gibi hatalar yapıyordu ve bu hatalarını da çok pahalıya ödemek zorundaydı. Yeni sevgilisi Lana ve gözü pek arkadaşı John arasındaki sınırları yanlışlıkla aşınca sır, bir vahşetle ortaya çıktı.

Brandon Teena; hararetli bir aşık, toplumdan dışlanmış kimsesiz bir hayalperest, cesur bir hırsız ve haksızlığa uğramış trajik bir suçluydu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

46. Dallas Buyers Club (2013)

46. Dallas Buyers Club (2013)

Dallas Buyers Club - IMDb 8.0

Film, uyuşturucu bağımlısı ve HIV taşıyıcısı Ron Woodroof'un hayatından esinleniyor. Ron Woodroof'a 1986 yılında AIDS yüzünden 30 günlük ömür biçilir. Teşhis sonrası FDA kurumundan yasal onaylı olarak kullanabileceği tek ilaç olan AZT'yi almaya başlayan Ron hızla ölümün eşiğine doğru sürüklendiğini fark eder. Çareyi ABD'de yasal olmayan ama dünyanın dört bir yanında bulunan, doğal ilaçlara başvurmakta bulur. Kendisiyle ilgilenen doktorlardan biri olan arkadaşı Eve Saks'ın da yardımıyla Ron farkında olmadan çevresindeki hastalar içinde bir iletişim ve satış ağı kurmuş olur. 'Dallas Buyers Club' olarak bilinen bu oluşum FDA'nın tedavisi yerine alternatif tıbbı tercih edenlerin çaresi olur ve dahası hastalar üzerinde onaylı AZT'den daha çok işe yarar. Fakat durum çok geçmeden fark edilir ve ilaç firmaları ve FDA Ron'a karşı büyük bir savaş açar. Film 30 günlük ömrü kaldı dendikten sonra kendi doğal yöntemleriyle 2191 gün daha yaşamayı başaran Ron Woodroof'un kişisel mücadelesine odaklanıyor.

47. Ordinary People (1980)

47. Ordinary People (1980)

Ordinary People - IMDb 7.7

Jarrett ailesi oğullarının ölümü ve sonrasında kalan diğer oğulları Conrad'ın intihara teşebbüs etmesinden sonra normal hayatlarına dönmeye çalışan talihsiz bir ailedir. Conrad, herkesin gözdesi olan büyük kardeşi Buck'ın öldüğü kazaya tanık olmuş ve bu yüzden de bir süre hastanede tedavi altına alınmıştır. Döndüğünde ise kendisini ailesinden ve arkadaşlarından soyutlandığı bir dünyada bularak suçluluk psikolojisiyle baş başa kalır. Bu süreçte terapiye başlar. Anne Boreth her şeyin güzel olduğu zamanların özlemini çekerken baba Calvin aileyi bir arada tutmaya çalışacaktır.

48. Donnie Darko (2001)

48. Donnie Darko (2001)

Donnie Darko - IMDb 8.0

Karanlık Yolculuk, genç bir adamın gizemli macerasını konu ediyor. Yıl 1988… Donnie Darko isimli genç bir gece insan-tavşan karışımı olan bir yaratık tarafından odasından çıkarılıp bir sırra doğru sürüklenir. Yaratık, genç çocuğa 28 gün, 6 saat, 42 dakika, ve 12 saniye sonra dünyanın sonunun geleceğini söylemiştir. Olayın şokunu üzerinden atamayan Donnie, bu büyük sırrın ağırlığı altında, tüm sosyal yaşantısını sonlandırarak bu gizemli tavşanın peşinden gidecektir. Genç yönetmen Richard Kelly'nin henüz ilk uzun metrajı olan bu esrarengiz filmi 2000’li yılların en dikkat çeken yapımları arasında. Donnie Darko özellikle Brokeback Mountain ve Zodiac gibi filmlerle başarılı kariyerini sürdüren Jake Gyllenhaal'ın keşfedilmesinde önemli bir faktör olmuştur.

49. Carrie (1976)

49. Carrie (1976)

Carrie - IMDb 7.4

Carrie White baskıcı annesi yüzünden bir türlü kabuğunu kıramamış, kendi halinde, dış dünyaya uzak bir kızdır. Artık ergenliğin arifesindedir ve kadın olmuştur. Okulda yaşadığı oldukça travmatik bir olayın neticesinde gerçeküstü yeteneklerini birer birer keşfetmeye başlar. Öğretmenleri ve bazı arkadaşları onun durumuna üzülerek onu topluma kazandırma çabası içerisine girerler. Yakınlarda gerçekleşecek olan okul balosuna götürmek üzere bir oğlan onu davet eder. Ancak bu baloda ona hazırlanan korkunç bir şaka, herkes için ölümcül olacaktır.

50. Psycho (1960)

50. Psycho (1960)

Pyscho - IMDb 8.5

Sapık, yönetmen Alfred Hitchcock’un başyapıtı olarak kabul edilir. Marion Crane’e patronuyla iş yapan zengin bir adam para emanet eder ve ardından Marion yola koyulur. Polisler Marion’un şüpheli davranışları üzerine peşine takılır. Ancak Marion’un peşine takılan sadece polisler değil, aynı zamanda tanıdıkları da Marion’un peşindedir. Sevgilisi ile buluşmayı planlayan Marion geceyi bir otelde geçirmeye karar verir. Otelden içeri girer girmez garip şeyler olduğunun farkın varan Marion uyumadan önce otel sahibi Norman Bates ile biraz sohbet eder. Norman'ın kişiliğinde sorunlar olduğunu, annesine ve kuşlara karşı bir takıntısı olduğunu öğrenen Marion, odasına gidip duş almaya karar verir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
144
30
22
10
9
6
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Halil Değerli

Altıncı His.... ...... Yedi Yaşam.... ..... Testere 1 .... Sen Aydınlatırsın Geceyi.... ..... Sibel.... ..... 🤪🤪🤪

Hermione Granger

12 monkeys, fight club, v for vendetta, leon ohoo daha uzar gider liste

Daha uzayıp gideceği için bu filmler yer almamış olabilir mi? Fight club yazmışsın yok esaretin bedeli