Görüş Bildir
Haberler
İzlerken Beyninizi Fazlaca Yormanız Gereken 30 Muhteşem Film

İzlerken Beyninizi Fazlaca Yormanız Gereken 30 Muhteşem Film

Altay Şengür
13.05.2015 - 07:31 Son Güncelleme: 14.05.2015 - 16:09

Daha izlerken sizleri izledikleriniz üzerine düşüncelere gark eden, konusu ve kurgusu alabildiğine karışık olan filmlerdir. Öyle 'yatağa uzanayım, bir yandan da izlerim işte' denilecek türden filmler değillerdir, kurgusuyla beraber sizi içine alır ve sürüklenir gidersiniz. İzlerken 'şimdii o öyle oldu anladık, e bu nerden çıktı abi şimdi?%!' ya da  filmden sonra 'bu filmin hakkı iki kez izlemek zaten!' gibi cümleler kuruyorsanız, işte o film bir 'Brainy Movies' örneğidir.

O BEYİNLER ÇALIŞACAK!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. The Others (Diğerleri), 2001

1. The Others (Diğerleri), 2001

İkinci dünya savaşı sonrası New Jersey... kocasını savaşta kaybetmiş olan Grace, güneş ışığına hassasiyeti olan iki çocuğuyla birlikte, büyük bir konakta yaşamaktadır. Perdelerin hep sımsıkı kapalı tutulduğu eve, üç kişi uğrar: ihtiyar bir kadın ve adam, bir de dilsiz genç kız. Evi çekip çevirecek yardımcılar aramakta olan Grace, bu kişilere iş verir; onları çocuklarının sağlık durumu konusunda uyarır. Öte yandan, Grace'in kızı anne, Victor adlı bir çocuğun kendileriyle birlikte evde yaşadığına inanmaktadır. Evin çevresini kaplayan yoğun sis yüzünden kasabayla irtibatları kesildiği sırada, Grace, kızının anlattığı hikayelerin doğru olabileceği yolunda kanıtlarla karşılaşır. İşte bu noktada, eve yardımcı olarak aldığı insanlardan da şüphelenmeye başlar. Gücünü büyük ölçüde finalindeki sürprizden alan, gerilim dolu bir yapım...

IMDB Puanı : 7.6

2. There Will Be Blood (Kan Dökülecek), 2007

2. There Will Be Blood (Kan Dökülecek), 2007

Upton Sinclair’in “Petrol-Oil!” adlı romanından uyarlanan filmin konusu, 20. yüzyılın başlarında geçer. Aile çiftliği arazisinde petrol çıkartma haklarını almasıyla birlikte servetini hızla katlayan bir işadamı ile (Daniel Day-Lewis), kısa sürede gelişip kalkınan kasabanın karizmatik genç rahibinin (Paul Dano) paralel öyküsü anlatılır. Güney Kaliforniya’da petrol bulunmasının ardından ortaya çıkan tablo, daha önceki yıllardaki “Altına Hücum” olgusunun eşdeğeridir. İşadamının Amerikan Rüyası kavramının farkına varması ve Amerikan Rüyası tarafından yok edilmesiyle birlikte filmin öyküsü hırs ve inançların irdelemesine dönüşür.

IMDB Puanı : 8.1

3. Snowpiercer (Kar Küreyici), 2013

3. Snowpiercer (Kar Küreyici), 2013

2031 yılında, küresel ısınmayı durdurmak üzere yapılan bir deney yanlış gitmiş ve dünya yeniden buzul çağına dönmüştür. Bu felaketten geride kalan az sayıda insan, Snowpiercer adı verilen bir trende yaşamak zorunda kalmıştır. Ancak trendeki insanlar yöneten ve yönetilen kesim olarak ikiye ayrılmıştır. Sürekli ezilen arka vagon halkı, artık bu duruma bir son vermek istemektedir.

IMDB Puanı : 7.0

4. The Butterfly Effect (Kelebek Etkisi), 2004

4. The Butterfly Effect (Kelebek Etkisi), 2004

Çocukluğundan gelen korkunç hatıralarıyla mücadele etmek zorunda kalan genç bir adam zaman içinde geçmişe yolculuk yapabildiğini ve olayları değiştirebildiğini keşfeder. Ne var ki her değişiklik hem kendi hayatını hemde çevresindeki insanların hayatını büyük ölçüde etkilemektedir. Üstelik de çoğu zaman beklenenin tam aksine! 

IMDB Puanı : 7.7

5. The Red Violin (Kırmızı Keman), 1998

5. The Red Violin (Kırmızı Keman), 1998

17.yy İtalya'da ünlü bir keman ustası tarafından üretilen kırmızı bir kemanin şimdiki tarihe kadar başından geçenleri anlatan uluslararası bir yapım. Film tarot falı ile açılır, süresince falın anlattığı 'doğacak çocuğun' yerini kırmızı keman alır. Keman kırmızıdır çünkü 'doğacak çocuk' doğamamış annesiyle beraber ölmüştür, kanlarıyla da keman cilalanmıştır. Bu muhteşem Kanada, ABD, İtalya ortak yapımı film alışılmışın dışında çarpıcı bir öyküyle çıkıyor karşımıza.

IMDB Puanı : 7.8

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Shutter Island (Zindan Adası), 2010

6. Shutter Island (Zindan Adası), 2010

“Departed-Köstebek” ile Oscar ödülü kazanan yönetmen Martin Scorsese’in yönettiği “Shutter Island-Zindan Adası”nda, Massachussets sahili açıklarındaki bir adada suç işlemiş akıl hastalarının tedavi edildiği hastanedeki bir katilin esrarengiz şekilde kayboluşunu soruşturmakla görevlendirilen Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) ve Chuck Aule (Mark Ruffalo) adlı iki polisin baş döndüren hikayesi konu ediliyor. 

IMDB Puanı : 8.1

7. Lucky Number Slevin (Şanslı Slevin), 2006

7. Lucky Number Slevin (Şanslı Slevin), 2006

Slevin’in hayatı hiç iyi gitmemektedir: Yaşadığı binanın mühürlenmesine karar verilmiştir; bir soyguncuya kimliğini kaptırmıştır; ve kız arkadaşını başka bir erkekle yakalamıştır. Los Angeles’tan ve sorunlarından bir süreliğine kurtulmak için arkadaşı Nick Fisher’ın New York’taki dairesinin anahtarını alır. Ama kötü talihi peşini bırakmayacak, işler daha da sarpa saracaktır. Haham ve Patron New York’un yer altı suç dünyasının iki saygın ve korku uyandıran mafya babasıdır. Bir zamanlar ortak olan iki adam şimdi birbirlerinin en büyük düşmanıdırlar ve operasyonlarını aynı caddede karşılıklı malikanelerinden yürütmektedirler. 

IMDB Puanı : 7.8

8. The Perverts Guide To Ideology (Bir Sapığın İdeoloji Rehberi), 2012

8. The Perverts Guide To Ideology (Bir Sapığın İdeoloji Rehberi), 2012

Ünlü Sloven filozof Slavoj Zizek ve yönetmen Sophie Fiennes, bu filmlerinde rüyalarımızın psikanaliz kadar sinemaya da etki ettiğini tartışıyorlar. Filmde Zizek, belirli film sahneleri üzerinden verilmek istenen asıl mesajları inceliyorlar.

IMDB Puanı : 7.6

9. Minority Report (Azınlık Raporu), 2002

9. Minority Report (Azınlık Raporu), 2002

Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick'in bir kısa öyküsünden yönetmen Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlanan film, 2054'te Washington DC'de geçiyor.Dedektif John Anderton, psişik güçlere sahip kahinler ve bazı teknolojik aygıtlar sayesinde cinayetleri daha işlenmeden önce farkedip suçluları yakalayan özel bir polis biriminin başındadır. Anderton'ın kusursuz işlediğine inandığı sistem, birdenbire tersine döner. Anderton'ın şefi olduğu birim, cinayet suçlamasıyla onun peşine düşer. Avcı artık av olmuştur...

IMDB Puanı : 7.7

10. The Best Offer (En İyi Teklif), 2013

10. The Best Offer (En İyi Teklif), 2013

İtalya'nın en tanınmış müzayede şirketlerinden birinin sahibi olan Virgil Oldman (Geoffrey Rush), antika alanının en iyilerinden olmasının yanı sıra çok değerli bir kişisel koleksiyona sahiptir. Ancak günün birinde Claire Ibbetson (Sylvia Hoeks) adında genç ve çok zengin, ancak oldukça tuhaf davranışları olan bir kadının, evindeki antikaları Virgil aracılığıyla satmak istemesi sonucu hayatı değişir. Claire'i daha yakından tanımak isteyen Virgil'in en büyük yardımcısı, genç bir saat tamircisi olan Robert (Jim Sturgess) olacaktır.

IMDB Puanı : 7.8

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Being John Malkovich (John Malkovich Olmak), 1999

11. Being John Malkovich (John Malkovich Olmak), 1999

Kuklacı Craig bir gün atölyesinde çalışırken Amerika'nın en ünlü aktörlerinden John Malkovich'in beynine açılan gizli bir yol bulur. Craig bu buluşu iş arkadaşı Maxine'i etkilemek için bir araç olarak kullanmak ister. Bu buluş sayesinde kişi John Malkovich'in beynine gidebiliyor... Fakat zamanla işler karışıyor ve ortaya karışık bir komedi filmi ortaya çıkıyor... 

IMDB Puanı : 7.8

12. Cube (Küp), 1997

12. Cube (Küp), 1997

6 kişi uyandıklarında kendilerini garip bir yerde bulurlar. Burası iç içe geçmiş küp şeklindeki odalardan oluşan bir hapishaneye benzemektedir. Dışarıya çıkmak için birlikte çaba sarfetmeleri ve ölümcül tuzaklardan kurtulmaları gerekecektir. Farklı karakterlerdeki insanlar için, üstelik korkunun pençesini enselerinde hissederlerken bu hiç de kolay değildir. 

IMDB Puanı : 7.4

13. Gattaca, 1997

13. Gattaca, 1997

21. yüzyılda genetik mühendisliği çok gelişmiş ve bilimsel olarak kusursuz insanlar yaratılmaktadır. Özel pozisyonlar için yetiştirilen bu yeni süper insan ırkı yüzünden, normal yollardan dünyaya gelmiş insanlar işsiz kalmakta ve ikinci plana itilmektedir. Onlardan biri olan astronot adayı Vincent, Gattaca şirketinde ancak temizlikçi olarak iş bulabilecekken, komadaki bir atletin kan örneklerini ve kimliğini alarak iyi bir pozisyonda işe girer. Fakat şirkette işlenen bir cinayet, olayı araştıran dedektifin dikkatini Vincent'ın üzerinde yoğunlaştırmasına sebep olacaktır.

IMDB Puanı : 7.8

14. The Usual Suspects (Olağan Şüpheliler), 1995

14. The Usual Suspects (Olağan Şüpheliler), 1995

Beşi de birbirinden yetenekli ve kendi alanlarında uzman sabıkalı, basit bir kaçırma olayından sonra gözaltına alındıklarında hiçbiri olaya bir anlam veremeden boş gözlerle birbirlerine bakmaktadır. Hikayeyi araştıran ajan David Kujan, Kaliforniya San Pedro Limanı'nda 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan gizemli patlama ile bu beş kişinin bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Elinde kalan tek canlı tanık Verbal Kint hikayeyi baştan sona soğukkanlılıkla kendisine aktarmaktadır fakat tüm soru işaretleri bir kişinin üzerinde yoğunlaşır: 'Keizer Soze'. 

IMDB Puanı : 8.7

15. Devils Advocate (Şeytanın Avukatı), 1997

15. Devils Advocate (Şeytanın Avukatı), 1997

Al Pacino ve Keanu Reeves ile soluksuz izlenecek bir film. Haklı yada haksız gözetmeksizin kazandığı davalarla dikkat çeken Kevın Lomax kendisine gelen büyük teklifi reddemeyince hayatı bir anda kararmaya başlar ancak yinede bunda olağanüstü bir gerçek olmadığı düşüncesindedir avukatlığını yaptığı şirketin patronu Al Pacino onu her defasında kazanılması imkansız davalar ile sınamakta ve Lomax en iyi olma yolunda şeytanın izinde ısrarlı yürüyüşünü sürdürüyor.

IMDB Puanı : 7.5

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Insıde Man (İçerideki Adam), 2006

16. Insıde Man (İçerideki Adam), 2006

Çok zeki bir banka soyguncusu olan Dalton Russel, iyi bir dedektif olan Keith Frazier ve güzel ve güçlü bir borsa brokerı olan Madeliene White çözümü bulunamayan bir bulmacanın en önemli parçalarını oluşturmaktadır. Fakat her parça aslında dışarıdan göründüğü gibi midir? Akıl oyunlarıyla dolu bu filmde, sadakat ve davranışlar her an sınanmaktadır.

IMDB Puanı : 7.7

17. Memento (Akıl Defteri), 2000

17. Memento (Akıl Defteri), 2000

Leonard Shelby, pahalı takım elbiseler giyer, son model bir Jaguar kullanır; bunun yanında ucuz, tanınmamış motellerde konaklar ve ödemelerini hep nakit parayla gerçekleştirir. Başarılı bir iş adamı görüntüsündedir... Ancak Leonard'ın tek işi intikam almaktır; karısının ırzına geçip öldüren adamın peşindedir. Şüpheleri polis tarafından dikkate alınmayan Leonard'ın yaşamındaki tek mücadelesi, adalet arayışı üzerine kurulmuştur. Katili belirlemesinde ise büyük bir zorlukla karşı karşıyadır. Leonard'ın nadir görülen, tedavisi olmayan bir hafıza kaybı hastalığı vardır. 'Kaza' öncesi olayları tüm ayrıntılarına kadar hatırlayabilen Leonard, 15 dakika önce ne olduğunu, ne yaptığını, nereye gittiğini ve neden gittiğini bilememektedir. 

IMDB Puanı : 8.5

18. Primer (Kapsül), 2004

18. Primer (Kapsül), 2004

Yetenekli iki genç mühendis, bir garajda yürüttükleri deneyler sırasında kazara müthiş bir keşifte bulunurlar. Üzerinde çalıştıkları proje, onları zamanda geriye doğru yolculuğa çıkarabilmektedir. Sonsuz merakları nedeniyle, yolculuk deneylerini birbirlerinden habersiz yürüten mühendislerin bu deneyi çok ciddi sorunlara yol açacaktır.

IMDB Puanı : 7.0

19. The Man From Earth (Dünyalı), 2013

19. The Man From Earth (Dünyalı), 2013

Üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan John Oldman ortada hiçbir neden yokken, aniden 10 yılını ayırdığı akademiden istifa etmiştir. Şehirden gitmeye hazırlanırken veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan neden istifa edip gitmesi gerektiği konusunda bir açıklama yapmasını isterler. Arkadaşları John'un bu sessizliğine anlam verememektedirler. Önceleri suskun kalan John da neden gitmesi gerektiğini biraz geçmişe dönerek anlatmaya başlar.

IMDB Puanı : 8.0

20. Blade Runner (Ölüm Takibi), 1982

20. Blade Runner (Ölüm Takibi), 1982

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır. 

IMDB Puanı : 8.2

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Jacob's Ladder (Dehşetin Nefesi), 1990

21. Jacob's Ladder (Dehşetin Nefesi), 1990

Eğer ölmekten korkuyorsan ve hayata sarılıyorsan, hayatını almaya çalışan şeytanlar görürsün.. Ama kendinle barışırsan, o zaman şeytanlar gerçek bir melek olup seni bu dünyadan kurtarırlar.. Herşey bakış açısına bağlıdır.. Yönetmenliğini Adrian Lyne'ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Tim Robbins, Macaulay Culkin, Ving Rhames, Jason Alexander ve Danny Aiello gibi isimleri izleyeceksiniz.. Film, gerilim, gizem, korku, psikolojik gerilim türlerini barındırıyor.. Konusuna gelecek olursak Vietnam gazisi Jacob Singer (Tim Robbins) hayaller görmektedir ve bir süre sonra gerçek ile hayal dünyası tam anlamıyla karışır ve bu gördüğü kabuslar onun hayatını zindana çevirmeye yetecektir.. 

IMDB Puanı : 7.6

22. Mullholland Dr. (Mullholland Çıkmazı), 2001

22. Mullholland Dr. (Mullholland Çıkmazı), 2001

Mulholland Çıkmazı, yönetmenliğini ve senaristliğini David Lynch'in üstlendiği 2001 ABD-Fransa yapımı psikolojik gerilim türündeki film. Kara film ve sürrealizmden ögeler sunan filmin başrollerinde Naomi Watts, Laura Elena Harring ve Justin Theroux yer alır. Film, Los Angeles'a gelip halasının evinde kalırken hafızasını kaybedip aynı evde saklanan Rita ile karşılaşan ve onunla arkadaş olan, Betty Elms adlı, gözü yükseklerde bir oyuncunun hikâyesini anlatır. Hikâye, ilgisiz gibi görünen fakat birbirleriyle bağlantılı vinyetler, çeşitli sürreal sahne ve imgeler içerir. 

IMDB Puanı : 8.0

23. Predestination, 2014

23. Predestination, 2014

Tıpkı bir önceki filmlerinde olduğu gibi yine ünlü aktör Ethan Hawke ile işbirliği yapan Spierig Kardeşler bu sefer Looper ile Azınlık Raporu'nun karması olacak bir bilim kurgu-gerilim çeşitlemesine imza atıyorlar! Yılın sürpriz polisiye soslu bilim kurgusal hadiselerinden biri olmaya aday film kendi kulvarında bir hayli iddialı görünüyor! 

IMDB Puanı : 7.4

24. Mr. Nobody (Bay Hiçkimse), 2009

24. Mr. Nobody (Bay Hiçkimse), 2009

Başlıkta bahsi geçen Bay Hiçkimse, 2092 yılında dünyada kalmış son ölümlü olan 117 yaşındaki Némo adlı bir adam. Ölüm döşeğindeki Némo genç bir çocukken bir peronda durduğunu hatırlar. Tren kalkmak üzeredir. Annesiyle birlikte mi gitmeli, yoksa babasıyla mı kalmalıdır? Bu karar, sonsuz sayıda olasılığı doğuracaktır... Ve pek çok gezegen, iki ölüm ve sevilecek kadınlar....

IMDB Puanı : 7.9

25. Brick (Asi Gençlik), 2006

25. Brick (Asi Gençlik), 2006

Eski kız arkadaşının kaybolması üzerine olayı araştırmaya başlayan liseli genç, olayların arkasında çok daha farklı şeylerin olduğunu fark eder.

IMDB Puanı : 7.5

İçeriğin Devamı Aşağıda

26. Inception (Başlangıç), 2010

26. Inception (Başlangıç), 2010

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeye mal olmuştur. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulmasını sağlayacak bir fırsat sunulur. Ona hayatını geri verebilecek son bir iş; tabi eğer imkansız başlangıcı tamamlayabilirse... Mükemmel soygun yerine, Cobb ve takımındaki profesyoneller bu sefer tam tersini yapmak zorundadır; görevleri bir fikri çalmak değil onu yerleştirmektir. Eğer başarırlarsa, mükemmel suç bu olacaktır. Ama ne dikkatle yapılan planlamalar, ne de uzmanlıkları, onları, her hareketlerini önceden tahmin ettiği anlaşılan tehlikeli düşmanlarına karşı hazırlıklı kılabilir. Bu, gelişini sadece Cobb’un görebildiği bir düşmandır. 

IMDB Puanı : 8.8

27. Waking Life (Hayata Uyanmak), 2001

27. Waking Life (Hayata Uyanmak), 2001

Farklı animasyon tekniğiyle de dikkat çeken yapım, insanın varoluşunun anlamı üzerine kafa yoran bir karakterin içsel yolculuğuna ortak ediyor bizleri. 

IMDB Puanı : 7.8

28. The Matrix, 1999

28. The Matrix, 1999

Bir bilgisayar programcısı olan Thomas Anderson aynı zamanda Neo nickname'li çok usta bir 'hacker' dır. Ancak siyah takım elbiseli ve gözlüklü adamların yakın takibindedir. Bu takibin nedenini ise karşılaşacağı Morpheus'dan öğrenecektir. Neo, birden kendini Morpheus'un anlattıklarına güvenmek zorunda kaldığı büyük bir komplonun içinde bulacaktır. İçinde yaşadığımızı sandığımız bu dünya tamamiyle aldatıcıdır. Tüm insanlık aslında uzaydan gelen yaratıkların köleleridir. Neo, Trinity ve Morpheus'un da yardımıyla kendilerini bu düzeni yıkmaya adayan bir grubun içine katılır.

IMDB Puanı : 8.7

29. K- PAX, 2001

29. K- PAX, 2001

Prot (Kevin Spacey) isimli bir yabancı kendini bir tren garının ortasında bulur. K-PAX isimli uzak bir gezegenden geldiğini açıkça söylemesi, bir akıl hastaları hastanesine kapatılmasına neden olur. Gerek K-PAX hakkında verdiği bilgiler, gerekse fiziki bazı özellikler, doktoru Powell'ın ( Jeff Bridges) aklının karışmasına neden olur. Dr Powell araştırmalarına devam edecek ve Prot'un gerçek kimliğini ortaya çıkaracaktır.

IMDB Puanı : 7.4

30. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

30. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

Oregon Üniversitesinde yüksek lisansını yapan Chuck Palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Jack'in ve Marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. Jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. Bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı Tyler Durden olması da adeta bunun bir kanıtıdır. İçilen birkaç biranın ardından park yerinde Tyler, kahramanımızı kendine vurması için kışırtacaktır. Aralarında başlayan bu kavga Jack'in hayatını değiştirecektir. Bir süre sonra Jack Tyler'ın yanına taşınır. Tyler'ın liderliğinde bir dövüş kulübünün kuruluşuyla bu kulübde sayıları elliyi aşmamak kaydıyla genç erkekler birbirleriyle dövüşmeye başlayacaklardır. Kısa sürede popüler hale gelen kulüp ve Tyler Durden hızlı bir şekilde bu ölü jenerasyonun mesihi haline gelir. 

IMDB Puanı : 8.9

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
192
42
39
27
26
26
21