Görüş Bildir
Haberler
İzledikten Sonra Ruhunuzun Açlığını Uzun Bir Süre Dindirecek 22 Kapkaranlık Film

İzledikten Sonra Ruhunuzun Açlığını Uzun Bir Süre Dindirecek 22 Kapkaranlık Film

Altay Şengür
08.05.2015 - 00:41 Son Güncelleme: 16.05.2015 - 22:00

'Film Noir' tarzı filmlerin en belirgin ve temel içeriği karanlıktır. Zaten tanım olarak da 'Karanlık Film' yahut 'Kara Film' olarak çevrilir dilimize. Bu filmlerde; karanlık sokaklarda işlenen cinayet, eşler arasında entrika, karamsarlık duygusunu bolca yaşayan insanlar eksik olmaz. Aydınlatma tekniklerini bir görüşte anlarsınız, boğucudur... Kısacası bu tarz filmler birazcık bunaltır insanın ruhunu, yorar...

Fakat şunu da belirtmeden geçmeyeceğim. Başlangıcı 1930'lu yıllara kadar dayanan bu filmlerin birçoğu, halen başyapıt olarak kabul edilmekte ve incelenmektedir. Bu tarz filmleri her izlediğimde 'Vay be!' demekten kendimi alamıyorum desem yeridir.. Günlük yaşamda karşı karşıya geldiğimiz birçok olayı karşımıza olduğu gibi, tüm gerçekliği ile çıkartırlar çünkü. Bu yüzden de ruhumuzun açlığını dindirirler bir yerde, beslerler onu..

Çoğu maddi beklenti içerisinde yapılan ve birbirinin neredeyse aynısı filmleri izlemekten sıkılanlar! Birçoğu kült film kategorisine girebilecek, muhteşem filmler sizleri bekliyor bu içerikte.

Şimdiden iyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. A Clockwork Orange (Otomatik Portakal), 1971

1. A Clockwork Orange (Otomatik Portakal), 1971

Geleceğin Britanyasında, ilaç bağımlısı bir çete her gece şiddet gösterilerinde bulunmaktadır. Adam dövüp, hırsızlık yapıp insanlara tecavüz etmektedir. Bir gece çetenin başı Alex diğerleri tarafından polise ihbar edilir. Hapse giren Alex'in cezasını hafifletmesi için önünde bir seçenek vardır: Bir deneye tabi tutulmak. Sonrasında Alex'in hayatı tümüyle değişecektir.

IMDB Puanı : 8.4

2. Sunset Blvd. (Sunset Bulvarı), 1950

2. Sunset Blvd. (Sunset Bulvarı), 1950

Film genç senarist Joe Gillis'in bir havuzda kanlar içinde yüzüstü yatarken görüntüsü eşliğinde, anlatıcı Joe'nun bizi altı ay öncesine götürmesiyle açılır. Yazdığı senaryoları satamadığı ve kimseden ödünç para bulamadığı için maddi durumu kötüleşen Joe'nun başı eski borçlarıyla derttedir. Arabasını borçlarına karşılık geri almak isteyen alacaklılarından kaçarken Sunset Bulvarı'ndaki bir eve sığınır. Evin sahibi sessiz filmler zamanının ünlü aktrislerinden Norma Desmond'dır. Eski ününü hemen geri kazanabileceğini sanan Norma, kendi yazdığı bir senaryoyla sinema dünyasına geri dönmeye hazırlanmaktadır. Joe kendisine senaryo yazımı konusunda yardım edebileceğini söyleyince Norma onun evde yaşamasına izin verir, ve bir süre sonra ona aşık olur...

IMDB Puanı : 8.5

3. Lost Highway (Kayıp Otoban), 1997

3. Lost Highway (Kayıp Otoban), 1997

Film Fred Madison'ın (Bill Pullman) diafonda 'Dick Laurent öldü' sözünü duymasıyla başlar. Fred ve karısı Renee (Arquette) her sabah evlerinin önünde bir video kaset bulurlar. Video kasette eve gizlice girilmiş ve çift uyurken videoya alınmıştır. Çift, iki detektife başvurur. Bu arada bir caz müzisyeni olan Fred, karısının onu aldattığından şüphelenir. Bir partide gizemli adam ile tanışır. Gizemli adam aynı anda iki yerde olabileceğini Fred'e gösterir. Sabah, Fred yine bir video kaset bulur. Video kasette ise karısını vahşice öldürdüğünü izler. Hatırlamadığını söylemesine rağmen, idama mahkum edilir ve hapse atılır. 

IMDB Puanı : 7.7

4. The Third Man (Üçüncü Adam), 1949

4. The Third Man (Üçüncü Adam), 1949

Amerikalı ucuz roman yazarı Holly Martins, eski dostu Harry Lime'in çağrısı üzerine savaş sonrası Viyana'sına gelir. Gelir gelmez de arkadaşının bir trafik kazasında öldüğünü öğrenir. Fakat göremediği arkadaşının sevgilisiyle tanıştıktan sonra, Lime'in kayboluş öyküsünü araştırmaya karar verir.

IMDB Puanı : 8.3

5. Se7en (Yedi), 1995

5. Se7en (Yedi), 1995

Cinayet masasından iki dedektif bir seri katilin peşine düşer. Bu katil, cinayetleri dünyayı yedi ölümcül günahtan temizlemek için işlemektedir. Bu günahları işleyenlerden bir liste yapan katil, kendini tanrının görevlisi sayar ve kurbanlarını acımasızca öldürür. 

IMDB Puanı : 8.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Touch of Evil (Bitmeyen Balayı), 1958

6. Touch of Evil (Bitmeyen Balayı), 1958

Amerikalı polis müfettişi Ramon Miguel Vargas (Charlton Heston) ve eşi Susan (Janet Leigh), balaylarını geçirmek üzere bir Meksika sınır kasabasına gidiyorlar. Ancak kasabaya gelir gelmez bir araba, altına yerleştirilen bombanın patlamasıyla havaya uçuyor ve Vargas balayında bile beladan uzak kalamayacağını anlıyor. Olayı araştırmak için yerel güvenlik güçleriyle temas kuran Vargas, karşısında sinema tarihinin en sahtekar polislerinden birisini, Hank Quinlan'ı (Orson Welles) buluyor. Cinayeti araştırırken Quinlan'ın sahte delillere başvurduğunu ve kendisinin de bizzat bu işin içinde yer aldığını öğrenen Vargas, çözüm olarak Quinlan'ı suç üstü yakalamayı kafasına koyuyor. Açılış sekansıyla sinema tarihine geçen film, kısa sürede kültleşmiş ve kara film türünün başyapıtları arasına girmiştir.

IMDB Puanı : 8.2

7. Blade Runner (Bıçak Sırtı), 1982

7. Blade Runner (Bıçak Sırtı), 1982

Deckard bir Blade Runner'dır, yani kaçak Replikant'ları (yapay insan/android) avlayan bir polis. Artık kovalamacadan sıkıldığı için ayrılmayı düşündüğü bir sırada, çaldıkları bir uzay gemisiyle dünyaya 5 Replikant'ın geldiğini öğrenir. Milyonlarca insanın yaşadığı dev bir şehirde bu 5 kaçağı bulmak zorundadır.

IMDB Puanı : 8.2

8. Vertigo, 1958

8. Vertigo, 1958

 San Fransisco polisinden dedektif Scottie Ferguson, bir suçluyu kovalarken, damdan düşen ortağını kurtaramaz ve yükseklik korkusu başlar.

 Polisliği bırakan ve özel dedektif olan Scottie'yi, eski okul arkadaşı Gavin Elster karısını takip etmesi için tutar. Scottie, genç kadının peşinden San Fransisco'ya döner ve kendisini karmaşık olayların içinde bulur.

IMDB Puanı : 8.4

9. Taxi Driver (Taksi Şoförü), 1976

9. Taxi Driver (Taksi Şoförü), 1976

Hikaye boyunca etrafındaki hayatla ve yolunun kesişeceği 'toplumun pisliğiyle' bir türlü iletişim kuramayacak olan Travis, en nihayetinde ipleri eline alacaktır. Üstelik gündüzleri izlemeye gittiği belden aşağı filmlerdeki 'vahşi' bir stilde.

IMDB Puanı : 8.4

10. Gilda, 1946

10. Gilda, 1946

Şeytanın Kızı Gilda (İngilizce özgün adıyla Gilda), Charles Vidor tarafından yönetilmiş 1946 yapımı siyah-beyaz kara film (film noir) türünde bir sinema filmidir. Başrollerinde Glenn Ford ve bir nevi femme fatale rolünü oynayan Rita Hayworth bulunmaktadır. Film, görüntü yönetmeni Rudolph Maté'nin muhteşem görüntüleri, Hayworth'ın seksi kıyafetlerini hazırlayan kostüm tasarımcısı Jean Louis ile, Koreograf Jack Cole'un hazırladığı dans figürleri ve Anita Ellis tarafından seslendirilen Put the Balme on Mame ve Amado Mio şarkıları ile hafızalarda yer etmiştir.

IMDB Puanı : 7.8

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. The Man Who Wasn't There (Orada Olmayan Adam), 2001

11. The Man Who Wasn't There (Orada Olmayan Adam), 2001

Filmin ilham kaynağı, Coen Kardeşler'in The Hudsucker Proxy'yi çekerken gördükleri bir posterdi. Bu posterde 1940'ların değişik saç kesimleri yer alıyordu. Filmde 1949'da geçen öyküye ilişkin olarak Joel Coen, Double Indemnity, The Postman Always Rings Twice ve Mildred Pierce gibi romanlarıyla tanınan yazar James M. Cain'in eserlerinden 'yoğun şekilde etkilendiklerini' söyledi. Filmin konusunun genelinde ve bazı detaylarda da Albert Camus'nün dışavurumcu romanı Yabancı'nın izleri görülür.

IMDB Puanı : 7.6

12. Out of The Past (Darağacımı Yükseğe Kur), 1947

12. Out of The Past (Darağacımı Yükseğe Kur), 1947

Jeff Bailey, büyük şehirden nihayet uzaklaşmıştır. Küçük bir kasabada kendi benzin istasyonunu işletmektedir ve bütün hayali kargaşadan uzak bir hayattır. Ve bu hayatı da güzel Ann Miller ile sürdürmektir. Geçmişinde özel dedektiflik yapan Jeff'in geçmişi ne yazık ki peşini bırakmaz. Pek de hoşlaşmadığı Joe Stephanos, patronu Whit Sterling'e ondan bahseder ve böylece yeniden eski görevine çağrılır. Whit'in vergi kaçırdığıyla ilgili şüpheler söz konusudur. Her ne kadar görevi kabul etse de Jeff, avukatın kendisine onunla ilgili verdiği belgelere rağmen gerçekliğine bir türlü inanmaz. Whit'in kızarkadaşı Kathie de bu karmaşık olaylara dahildir. Jeff, bu durumun içinden çıkmaya çalışırken Kathie'ye derin duygular beslemeye başladıkça işi zorlaşacaktır.

IMDB Puanı : 8.1

13. Basıc Instinct (Temel İçgüdü), 1992

13. Basıc Instinct (Temel İçgüdü), 1992

Eski rock starı ve San Fransisco gece kulübü sahibi Johnny Boz yatağında öldürülmüş olarak bulunur. Dedektif Nick Curran, cinayeti araştırmakla görevlendirilir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı konusunda sabıkası vardır. Catherine Tramell ise meşhur bir yazardır ve cinayet şekli kendi kitaplarından birinde anlattığı bir hikayeyle birebir aynıdır. Polis 2 olasılık üzerinde yoğunlaşır. Katil ya yazarın kendisidir ya da onun romanlarını yakından takip eden bir okuyucusu. Nick'in eski sevgilisi olan Beth, şüpheleri Catherine üzerine yoğunlaştırmaya çalışırken, bir anda şüphe oklarını kendi üzerinde bulur. Catherine sandığından çok daha zeki bir kadındır.

IMDB Puanı : 6.9

14. Elevator to the Gallows (İdam Sehpası), 1958

14. Elevator to the Gallows (İdam Sehpası), 1958

İdam Sehpası'nda patronunun karısıyla aşk yaşayan bir iş adamının patronunu öldürüp olaya intihar süsü vermesi sırasında yaptığı küçük bir hatanın büyüyerek olayları içinden çıkılmaz bir hale dönüştürmesi anlatılmaktadır.

IMDB Puanı : 8.0

15. Barton Fink, 1991

15. Barton Fink, 1991

1940'lı yıllarda New York'lu sosyalist bir oyun yazarı olan Barton Fink, Los Angeles'a gelip bir film senaryosu yazma ihtimali belirdiğinde durumu kabul etmek zorunda kalır. Bir otele yerleşir ve burada film stüdyosunun başkanı Jack Lipnick'le tanışır. Lipnick'ten, yazacağı senaryonun kaba saba bir B filmi için olduğunu öğrenir. Daktilosunda sadece tek bir cümle yazmayı becerse de, içinde bulunmaya hiç alışık olmadığı durum sebebiyle bir türlü ilham gelmez ve tıkanır.Oteldeki kapı komşusu Charlie Meadows, geveze bir pazarlamacı ve tam bir orta sınıf insanıdır. Fink'in hayatına giren diğer insanlar da (ünlü bir senarist olan Mayhew ve onun kız arkadaşı Audrey gibi) genç entellektüel yazara ilham gelmesine ve senaryoda ilerlemesine yardımcı olamazlar. Stres doruğa çıktığında Fink kendisini doğaüstü tabloları andıran bir cehennemin içinde bulur.

IMDB Puanı : 7.7

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Psycho (Sapık), 1960

16. Psycho (Sapık), 1960

Marion Crane (Janet Leigh), Arizona'da bir emlak ofisinde çalışmaktadır. Sevgilisi Sam (John Gavin) ile evlenmek istemektedir ancak çiftin çok az parası vardır. Bir cuma günü, patronu Marion'a bankaya para yatırması için 40 bin dolar verir. Marion, bu parayla Sam'le hayal ettikleri hayatı kurabileceklerine karar verir ve parayı çalarak Sam'le buluşmaya gider. Yolda Bates Motel'de konaklamak zorunda kalır. Moteli işleten Norman Bates (Anthony Perkins), annesiyle saplantısı olan genç bir adamdır.Beraber akşam yemeği yerler ve Marion odasına çekilir ve yatmadan önce duş almaya karar verir. Sinema tarihinde adından ünlü 'duş sahnesiyle' söz ettiren, türünün en önemli örneklerinden Sapık, Alfred Hitchcock'un başyapıtlarından biri olarak kabul edilir.

IMDB Puanı : 8.6

17. Chinatown (Çin Mahallesi), 1974

17. Chinatown (Çin Mahallesi), 1974

Eski polis Jake Gittes özel dedektif olarak çalışmaktadır. Los Angeles'ın su idaresinden sorumlu Hollis I. Mulwray'i takip etmek için eşi Evelyn tarafından kiralanır. Evelyn eşinin kendisini aldattığını düşünmektedir. Takibe başlayan Jake gerçekten de Hollis'in başka bir kadınla beraber olduğunu görecektir. Ancak olaylar beklediği gibi gelişmez. Hollis gizemli bir şekilde öldürülür. Jake olayın peşini bırakmaya yeltense de, bir karabasının içine düşmüştür. Olaylar onun yakasını bırakmayacak, Evelyn sandığı kadının Hollis'in gerçek eşi olmadığını anlayacak ve her şey daha da çetrefilleşecektir.

IMDB Puanı : 8.3

18. Dark City (Karanlık Şehir), 1998

18. Dark City (Karanlık Şehir), 1998

John Murdoch tuhaf bir otel odasında gözünü açar ve vahşice işlenmiş bir dizi cinayetin zanlısı olarak arandığını öğrenir. Esas sorun hiçbir şey hatırlamıyor olmasıdır. Peşinde sadece polis değil, gizemli yabancılar da vardır. Murdoch kaçarken bir yandan da kişiliğindeki karmaşık bir sırrı çözmeye uğraşır. Ancak bazı sırlar ölümcül olabilir.The Crow filminin yönetmeni Alex Proyas, bu defa bilim kurguya yeni bir boyut kazandıran bir gerilim ile karşınızda.

IMDB Puanı : 7.8

19. M (Bir Şehir Katilini Arıyor), 1931

19. M (Bir Şehir Katilini Arıyor), 1931

1931 yılında Almanya'nın Berlin şehri seri cinayetler işleyen pedofili bir çocuk katilinin (Peter Lorre) eylemleri ile çalkalanmaktadır. Polisin katili bir türlü yakalayamayışı halkı olduğu kadar dilencileri,çeteleri ve diğer 'normal' suçluları da tedirgin etmiştir; çünkü olağan dışı bir şekilde artan polis baskısı onların da işlerini aksatmaktadır. Organize suç örgütleri dilencilerin de yardımı ile katilin peşine düşerler. Polis ve suç örgütleri arasında katili yakalamak için bir yarış başlar. Önceleri katilin yüzü görülmez,sadece gölgesi ve sürekli ıslıkla çaldığı bir melodi duyulur. Kulağı keskin kör bir balon satıcısının ıslığı teşhis etmesi ile insan avı başlar.Kör baloncunun haber verdiği bir başka suçlunun avını gözden kaybetmemek için kendi eline tebeşirle bir M harfi (Almanca katil sözcüğünün baş harfi) yazıp katilin paltosunun sırtına eliyle bastırarak onu damgalaması sonucunda katil sıkıştırılır ve polisten daha önce suç örgütünün eline düşer. Örgütün kendi içinde kurduğu sözde mahkemede yargılanmaya başlar.

IMDB Puanı : 8.4

20. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

20. Fight Club (Dövüş Kulübü), 1999

Oregon Üniversitesinde yüksek lisansını yapan Chuck Palanhiuk'un uzak olmayan bir gelecekte geçen ve kafası karışık genç bir erkeği konu alan romanından yola çıkılarak çekilen Fight Club'da filmi anlatan, ünlü bir otomobil firmasında iyi bir işe sahiptir. Tek düze yaşamı kronik uykusuzluk sorunuyla çekilmez bir hale gelmiştir. Ailesi ve yakın bir arkadaşı olmayan Jack doktorunun tavsiyesi üzerine kanserli hastaların terapi grubuna katılır. Bu toplantılar esnasında Marla'yla tanışır o da genç adam gibi hasta olmadığı halde grubun toplantılarına katılmaktadır. Jack'in ve Marla'nın çabaları tüketici kültürünün anlamsızlığına karşı bir duruştur adeta kariyer sahibi ama yanlız insanların bir tepkisi. Jack'ın jenerasyonu ölü bir jenerasyondur. Bir yolculuk sonrası evinin yanmış olduğunu gördüğünde arayabileceği tek kişinin yolculuk sırasında tanıştığı sabun satıcısı Tyler Durden olmasıda adeta bunun bir kanıtıdır. 

IMDB Puanı : 8.9

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. The Big Sleep (Birleşen Kalpler), 1946

21. The Big Sleep (Birleşen Kalpler), 1946

General Sternwood kızının üzerinden ona şantaj yapan Arthur Geiger’dan korunmak için ünlü dedektif Philip Marlowe’u tutar. Marlowe, incelemeleri sırasında aileyi tehdit eden yeraltı çetesi ve General’in kızları arasındaki ilişkiyi fark eder, küçük kızı Carmen’i cinayet suçlamasından kurtarır. Bu arada General’in büyük kızı Vivien ile de önce nefret dolu bir ilişki başlar, zamanla bu ilişki aşka dönüşür. Görevini başarıyla tamamlayan Marlowe, tüm aileyi tehlikelerden kurtarır ve hayatının kadınına kavuşur. Raymond Chandler’ın romanından uyarlanan The Big Sleep, önemli bir “film-noir” örneği. Filmin aynı zamanda Michael Winner tarafından 1978’de çekilen aynı isimli bir uyarlaması da mevcut.

IMDB Puanı : 8.1

22. The Usual Suspects (Olağan Şüpheliler), 1995

22. The Usual Suspects (Olağan Şüpheliler), 1995

Beşi de birbirinden yetenekli ve kendi alanlarında uzman sabıkalı, basit bir kaçırma olayından sonra gözaltına alındıklarında hiçbiri olaya bir anlam veremeden boş gözlerle birbirlerine bakmaktadır. Hikayeyi araştıran ajan David Kujan Kaliforniya San Pedro Limanı'nda 27 kişinin ölümü ile sonuçlanan gizemli patlama ile bu beş kişinin bağlantısı olduğunu varsaymaktadır. Elinde kalan tek canlı tanık Verbal Kint hikayeyi baştan sona soğukkanlılıkla kendisine aktarmaktadır fakat tüm soru işaretleri bir kişinin üzerinde yoğunlaşır: 'Keizer Soze'.

IMDB Puanı : 8.7

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
78
32
18
12
8
7
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?