Görüş Bildir
Haberler
İzlanda'nın Neden Dünyanın En Güvenli Ülkesi Olduğu Sorusuna Cevap Niteliğinde Olan 11 Sıra Dışı Bilgi

etiket İzlanda'nın Neden Dünyanın En Güvenli Ülkesi Olduğu Sorusuna Cevap Niteliğinde Olan 11 Sıra Dışı Bilgi

Jasmin
24.06.2021 - 08:00

Boşuna 12 yıl üst üste en güvenli ülke seçilmemiştir sonuçta...

Kaynak: https://www.icelandtravel.is/blog/ice...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Tehlikeli hayvanlar yok.

1. Tehlikeli hayvanlar yok.

Neyse ki İzlanda'da sivrisinek, kene, yılan, ayı ve örümcek gibi tehlikeli hayvanlar bulunmuyor. İzlanda'nın yaylalarında bir ayıyla karşılaşmayı dert etmeden bir ağız dolusu yaban mersini yiyebilir, ya da bir ormanda çadırınızdaki sivrisinekler ile savaş vermeden kamp yapabilirsiniz. Yanınıza yaklaşacak tek hayvan büyük ihtimalle Kutup tilkisi olacaktır ama endişelenmenize gerek yok; insanları tanımayan Kutup tilkileri zaten yanınıza yaklaşmaz, yaklaşanlar da sadece yemek arıyordur.

2. Suç oranı çok düşük.

2. Suç oranı çok düşük.

İzlanda'daki düşük suç oranı nüfus yoğunluğuna bakıldığında normal. Şöyle ki, bir araba çaldığınızda o arabanın sahibinin ya sizin akrabanız ya da annenizin çocukluk arkadaşı çıkması oldukça muhtemel. Düşük nüfusun yanında, verilen eğitim ve yüksek refah seviyesi suç oranını oldukça azaltan faktörlerden bazıları.

3. Her birey için eşitlik sağlanıyor.

3. Her birey için eşitlik sağlanıyor.

İzlanda'da dahil olmak üzere, insanlar tarih boyunca birbirlerini sınıflandırıp toplum içerisinde bir 'başka' aramıştır. Günümüzde İzlanda'da eşitsizlikleri nötrlemek için bazı önlemler bulunuyor. Mesela kanunen bir işveren, çalışanlarına, kadın erkek fark etmezsizin, aynı maaşı ödemek zorunda. Ayrıca LGBTQ+ evlilikleri ve çiftlerin evlat edinmeleri yasaldır. Bunların yanında, 'Trans Ísland' isimli organizsayon aktif olarak faaliyet gösteriyor ve bu faaliyetler yerel halk tarafından destekleniyor. Cinsiyetin yanında, dini özgürlüğün de İzlanda'da çok önemli bir yeri var. Herkesin kendi dinini yaşamasına izin var ve yakın zamanda Reykjavik, Paganlar için bir dini merkez kurma kararı aldı. 

İzlanda'da kanunlar, bir bireye cinsiyetine, etnik kökenine, yaşına, dinine, inancına, engeline, cinsel yönelimine, cinsel bilincine, cinsel özelliğine ve cinsel ifadesine dayanarak ayrımcılık yapılamayacağını açıkça belirtiyor.

4. Herkes İngilizce biliyor.

4. Herkes İngilizce biliyor.

İzlanda'da çocuklar 12 yaşında okulda İngilizce öğrenmeye başlasalar da, çoğu o yaşa kadar çoktan dile hakim olmuş oluyorlar. İnternetin kanıksanamaz etkisinin yanında, İzlanda'nın küçük pazarı için ürünleri İzlandaca'ya çevirmek şirketlere ekstra bir kazanç sağlamaz. Yüksek İngilizce seviyelerinden dolayı turistler İzlanda'yı çoğu ülkeye tercih eder.

5. Hava kirliliği minimum düzeyde.

5. Hava kirliliği minimum düzeyde.

Özellikle büyük şehirlerden İzlanda'yı ziyaret eden insanlar havanın ne kadar taze ve temiz olduğundan sıklıkla bahsediyor. İzlanda Atlantik okyanusunun ortasında bulunan bir ada olduğu için etrafında kendisinden başka kirlilik kaynağı yok. Bunun yanında adadaki yeşilliğin korunması, hava kirliliğini ve bu yüzden kaynaklanabilecek hastalıkları minimuma indiriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ülke başkanı dahil kimsenin koruması yok.

6. Ülke başkanı dahil kimsenin koruması yok.

Başkanın dahil, kimsenin korumasının olmaması ülkenin aslında ne kadar güvenli olduğunu gösteriyor. Güçlü bir konumda olsalar da, İzlanda halkı kendini güvende hissediyor ve bakıldığında güvensiz hissetmeleri için hiçbir neden yok. Hatta başkanın kendisi maliyetinin yüksek olacağını ve kendini yeterince güvende hissettiğini söyleyerek arabasının kurşun geçirmez yapılmasına onay vermedi.

7. Reykjavik'de yapılan Pride Yürüyüşü daha önce hiç protesto edilmedi.

7. Reykjavik'de yapılan Pride Yürüyüşü daha önce hiç protesto edilmedi.

İzlanda halkı, Pride Yürüyüşü'nün daha önce hiç protesto edilmediği tek ülke olmaktan son derece gurur duyuyor. Sonuçta önyargı genellikle cehaletten gelir. Ayrıca nüfus küçük olduğu için çoğu kişi en az bir LGBT+ üyesi tanıyor ve bu bireyleri sonuna kadar destekliyor.

8. Bebekler evlerin dışında pusetlerde uyutulur.

8. Bebekler evlerin dışında pusetlerde uyutulur.

Bebeklerin pusetlerine konulup dışarıda uyuması İzlanda'da oldukça eski bir gelenek. Bunun bağışıklık sistemini güçlendireceğini ve direnci arttıracağına inanan halk, mevsime göre bebekleri kalın bir şekilde giydirip bebekleri dışarı çıkartırlar. Tabii ki modern ebeveynliğin gereksinimlerinden biri olan bebek telsizi de arabaya yerleştirilir. Kimse çocuğuna bir şey olmasından ya da kaçırılmasından korkmaz çünkü bu daha önce adada hiç yaşanmadı. Gerçi biri çocuğu alsa, bu kadar küçük bir yerde nereye götürebilir ki?

9. Küçük bir kasaba hissiyatı veriyor.

9. Küçük bir kasaba hissiyatı veriyor.

Çoğu kişiye göre, İzlanda'nın başkenti Reykjavik bir şehir sayılamayacak kadar küçük. Toplam nüfusu 220.000 olan Reykjavik, adanın üçte ikisini oluşturuyor.

Reykjavik'te bulunan her mahallenin kendine özel bir spor takımı, okulu, yüzme havuzu ve oyun alanı olduğundan her mahalle kendini şehirden bağımsız bir köy gibi görüyor. Buna örnek olarak İzlanda Arama ve Kurtarma ekibi verilebilir. Bu ekibe ülkenin her köşesinden insan katılıyor ve her bölge kendi ekibine sahip oluyor.

10. Yollarda en fazla 90 km hız ile gidebilirsiniz.

10. Yollarda en fazla 90 km hız ile gidebilirsiniz.

İzlanda'da vatandaş ve ziyaretçilerin güvenliğini sağlamak için katı sürüş düzenlemeleri vardır. Adada otoban yoktur ve yollarda en fazla 90 km ile gidebilirsiniz. Eğer belirlenen kuralları ihlal ederseniz dudak uçuklatacak para cezalarının yanında başka yaptırımlar da uygulanacaktır. Bunun yanında, İzlanda'daki değişken hava koşulları hesaba katıldığında, bu düzenlemelerin gayet gerekli olduğu anlaşılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Daimi bir ordu yok ve polisler silah taşımaz.

11. Daimi bir ordu yok ve polisler silah taşımaz.
www.instagram.com

İzlanda halkına göre barışı korumanın bir yolu, başkalarına karşı barışçıl olmaktır. İhtiyaç olmadığı için polisler silah taşımaz, sadece SWAT ekibi ateşli silahlara sahiptir ve gerektiğinde çağrılır. Polisin yaşanacak olayları silah kullanmadan çözebileceğine inanılır ve bu yüzden diğer ülkelerin aksine, İzlanda'da polis bir tehdit olarak görülmez. Gördüğünüz fotoğraflar, resmi polisin Instagram sayfasında paylaşılmıştır.

👇

👇
www.instagram.com

👇

👇
www.instagram.com

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
352
234
36
19
11
10
8
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Gitmek istediğim ülkeler arasında, doğal bir lav alanının havuzunda kaplıca içinde kuzey ışıklarını izlemek. Koca ülkede en son 127 tutuklu vardı nasıl güven... Devamını Gör

Hilal Bal

Dünyada vip yaşayanların ülkesi, Ne abd, çin, rusya gibi süpergüç olma yarışı var ne de türkiye gibi ortadoğu-avrupa arasına sıkışan sürekli rusya ve abd'ye ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Hmm Orta Doğu insanının henüz ayak basmadığı , bakir topraklar .Tam fetihlik ,tam cihat açmalık yer.