Görüş Bildir
Haberler
İzindeyiz Atam! Türkiye'den ve Dünyadan Atatürk'ü Yaşatan Anıt ve Heykeller

etiket İzindeyiz Atam! Türkiye'den ve Dünyadan Atatürk'ü Yaşatan Anıt ve Heykeller

Yaşadığımız toprakları ve aydınlık geleceğimizi borçlu olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk'ü her gün daha çok özlem ve hasretle anıyoruz. Bizlere 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' demişti. Biz de onun yolundan giden gençler olarak, fikirlerini ve duygularını sonsuza dek yaşatacağız. 

O'nu sadece bizler bu denli sevip saygı duymuyoruz. Türkiye'de yer alan heykel ve anıtlarının yanı sıra, dünyada da onun adını taşıyan oldukça saygıdeğer anıtları var. Biz şimdilik bu anıtların sadece bir kısmını derleyebildik. 

İzindeyiz Atam!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Sarayburnu Atatürk Heykeli

1. Sarayburnu Atatürk Heykeli

Cumhuriyetin ilk Atatürk heykeli olan bu eser, 1926 yılında İstanbul'da Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapıldı.

Fotoğraf: Caner Cangül

2. Onur Anıtı (Samsun Atatürk Anıtı)

2. Onur Anıtı (Samsun Atatürk Anıtı)

1931 yılında yapılan heykel, Samsun halkı tarafından heykeltıraş Heinrich Krippel'a yaptırıldı. Heykel, Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı noktaya konuşlandırılmıştır ve Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcını temsil eder.

Foto: Zeynel Cebeci

3. Atlı Atatürk Anıtı

3. Atlı Atatürk Anıtı

Ankara Etnografya Müzesi'nin bahçesinde bulunan bu heykel, İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından 1927 yılında yapıldı. Cumhuriyet döneminde Ankara'ya yapılan il anıttır.

Foto: Mehmet Akıncı

4. Mareşal Atatürk Anıtı

4. Mareşal Atatürk Anıtı

Ankara Zafer Meydanı'nda bulunan heykel, 1927 yılında İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica tarafından yapıldı.

Foto: galpay

5. Konya Atatürk Anıtı

5. Konya Atatürk Anıtı

Konya İstasyon Caddesi’nde, Hükümet Meydanı’nda yer alan Atatürk anıtı, 1926 yılında Heinrich Krippel tarafından yapıldı. Cumhuriyet tarihinin ikinci heykelidir.

Foto: korkutelili

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Taksim Cumhuriyet Anıtı

6. Taksim Cumhuriyet Anıtı

İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılan, iki genç Türk; Hadi (Bara) Bey ve Sabiha (Bengütaş) Hanım'ın yardımlarıyla, anıt 1928'de tamamlandı. 8 Ağustos 1928'de açılan anıtın, kaide ve çevre düzeni mimar Giulio Mongeri tarafından yapıldı.

Foto: Caner Cangül

7. İzmir Atatürk Anıtı

7. İzmir Atatürk Anıtı

Pietro Canonica tarafından 1932 yılında yapılan anıt, Milli Mücadele zamanını temsil ediyor. Atatürk'ün 'Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz ileri!' emrini verdiği an betimlenmiştir.

Foto: Erol Şaşmaz

8. Kültürpark Atatürk-İnönü Heykeli

8. Kültürpark Atatürk-İnönü Heykeli

İzmir Enternasyonel Fuarı'nda bulunan heykel, İsmet İnönü ve Atatürk'ü sohbet ederken betimliyor. Heykel, ünlü heykeltıraş Tankut Öktem tarafından 1991 yılında açıldı.

Foto: Tanju Koray Uçar

9. Artvin Atatepe Atatürk Heykeli

9. Artvin Atatepe Atatürk Heykeli

Heykel, Türkiye'nin ve tabii ki dünyanın en büyük Atatürk heykeli özelliğini taşıyor. 22 metre boyundaki heykelin yapımında 40 ton çelik ve 10 ton bakır kullanıldı. 60 ton ağırlığındaki heykelin yapımı 1 yılda tamamlandı.

Foto: Ömür Okur

10. İzmir Buca Atatürk Rölyefi

10. İzmir Buca Atatürk Rölyefi

42 metrelik boyuyla Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 10'uncu büyük rölyef projesi 3 yılda tamamlandı ve 2009 yılında açıldı.

Foto: Tanju Koray Uçar

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Conkbayırı Atatürk Anıtı

11. Conkbayırı Atatürk Anıtı

Atatürk, Çanakkale Savaşı sırasında 'Askerler! Karşımızdaki düşmanı mağlup edeceğimize hiç şüphe yoktur. Fakat siz acele etmeyin. Evvela ben ileri gideyim. Siz, ben kırbacımla işaret verdiğim zaman hep birden atılırsınız.şeklinde konuşma yapmış ve sonrasında kamçısı ile işaret vererek hücumu başlatmıştır. Bu nedenle de Conkbayırı kahramanı Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün elinde kırbacı ile birlikte büyük bir anıt heykeli yapılmıştır. Anıt 1994 tarihinde yapılmış olup sonraki yıllarda iki kez restore edilmiştir.

Foto: Fikri59

12. Atatürk ve Gençlik Heykeli

12. Atatürk ve Gençlik Heykeli

İstanbul Üniversitesi'nde bulunan heykel, Milli Türk Talebe Birliği tarafından yaptırıldı. Hatta heykel için toplanan bağışlar yetersiz kalınca, Beşiktaş Spor Kulübü, karşılaşmalarının bir kısmını da bu heykelin yapımı için gerçekleştirmiş.

Foto: Melike Kuş

13. Ankara Zafer Anıtı

13. Ankara Zafer Anıtı

Ankara Zafer Anıtı, Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus Meydanında, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının anısına Yenigün Gazetesi öncülüğünde Türk halkı tarafından cumhuriyetin ilk yıllarında yaptırılmıştır. Avusturyalı Heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılan anıt, 24 Kasım 1927’de açılmıştır.

Foto: Onur Soyyiğit

14. Tarımcı Atatürk Heykeli

14. Tarımcı Atatürk Heykeli

Atatürk Orman Çiftliği'nde bulunan anıt, Türk heykeltıraş Burhan Alkar tarafından 1981 tarihinde yapılmıştır.

Foto: Nosferatü

15. Atatürk Heykeli - Lefkoşa

15. Atatürk Heykeli - Lefkoşa

KKTC'de bulunan anıt, heykeltıraş Tankut Öktem tarafından yapıldı ve 2009 yılında açılışı gerçekleştirildi.

Foto: Özcan Tekiner

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Atatürk Anıtı - Küba

16. Atatürk Anıtı - Küba

Fidel Castro'nun isteği ile Türk heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından 2008 yılında yapıldı. Heykel, Havana’nın tarihi semtindeki Puerto Caddesi üzerinde bulunuyor. Kent tarihçisi Dr. Eusebio Leal heykelle ilgili şöyle konuşmuştu: Atatürk heykeli en iyi insanlık idealini oluşturmaya yardımcı olan, erdemli adam ve kadın olmak, millet olmak ve kültürlü olmak için daimi görevlerin ortaya çıkması hususundaki mütalaa telkinlerinin verildiği Havana’nın kalbinde yer alan yere konuldu. Yeni bir geleceği zorlamayı bilen, hümanist, yenilmez asi ve bir büyük öğretmeni getirdiği için Türkiye’ye teşekkür ederiz'

Foto: Atilla Atasoy

17. Atatürk Anıtı - Romanya

17. Atatürk Anıtı - Romanya

Anıt, Romanya'nın başkenti Bükreş'te bulunan Atatürk Meydanı üzerinde yer alıyor.

Foto: Çelebi Alper

18. Atatürk Anıtı - İsrail

18. Atatürk Anıtı - İsrail

2 Kasım 2007'de Türkiye Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın da katıldığı törenle açıldı. Bu anıt aynı zamanda İsrail'deki ilk Atatürk anıtıdır.

19. Atatürk Anıtı - Şili

19. Atatürk Anıtı - Şili

Şili’nin başkenti Santiago’da,Novigod Park’da 1992 yılında yapılmış olan rölyefte, Atatürk’ün portresi ve altında İspanyolca bir yazı bulunuyor: “Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, ülkesinin fedakar ve sadık hizmetkarı, benzeri olmayan,  insanlık idealinin canlı örneği... Bütün hayatını Türk Milletine adamış, milletine kendi ruhunu, ateşini vermiştir. Hatırası ve fikirleri, milletinin ruhunu ateşli tutan, sönmez bir meşale olarak yaşamaktadır.”

Foto: Zuhal Işıkdağ

20. Atatürk Anıtı - Batı Avustralya

20. Atatürk Anıtı - Batı Avustralya

Batı Avustralya'nın güneyinde önemli bir liman kenti olan Albany şehrindeki anıt. 2002 yılında, Kanberra Buyukelcimiz, Federal ve Eyalet hükümetlerini temsil eden bakanların ve Albany Belediye Başkanının da katıldığı büyük bir törenle açıldı. Anıtın Albany kentinde yapılmasının nedeni, 1915 yılında Türkiye'yi işgale gönderilen ve Gelibolu'da çıkartma yapan Anzak askerlerinin ayrıldığı liman kenti olmasıdır. 1990 yılında Türkiye'nin Anzak askerlerinin çıkartma yaptığı koya 'Anzak Koyu' ismi vermesine bir jest olarak bu koya 'Ataturk Entrance' adı verilmiştir. Atatürk Anıtı bu liman girişine bakan Barış Parkı içerisinde yer alıp, limana girip çıkan gemilerce de görülebilecek hakim bir yerde bulunmaktadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

21. Atatürk Anıtı - Venezuela

21. Atatürk Anıtı - Venezuela

Venezuela’nın başkenti Caracas’ta bulunan bir parktaki heykelin altında ”Modern Türk Devletinin kurucusu Kemal Atatürk” yazısı bulunmaktadır.

22. Atatürk Anıtı - Japonya

22. Atatürk Anıtı - Japonya

Ertuğrul Fırkateyni'ne dayanan Türk- Japon ilişkilerinin etkisiyle Niigata Eyaleti'nin Kashiwazaki Belediyesi, 1996'da bir Türk Köyü (Eğlence Kültür Parkı) inşa etti. Kashiwazaki'nin coğrafi sınırlarının İstanbul'a benzemesi de köyün buraya yapılmasının nedenlerinden biriydi. Bu girişimden çok memnun kalan Japonya'daki Türk Büyükelçiliği, Türkiye hükümetiyle gerekli temasları yapıp bir Atatürk heykelini Türk Köyü'ne hediye etti. Heykeltıraş Metin Yurdanur'un yaptığı, kaidesiyle birlikte 7.5 metre yüksekliğindeki heykel, zamanla köyün sembolü haline geldi. Fakat 2004'te Niigata Eyaleti'nde büyük bir deprem meydana gelince, köy de hasar gördü ve Japonya'daki ekonomik krizin de etkisiyle köyün kapatılmasına karar verildi. Türk Köyü yıkılıp, arazisi de 2006'da başka bir özel şirkete satıldı. Bu araziyi alan Tobita Bey, daha sonra buraya düğün salonu inşa etti. Araziyle beraber Atatürk heykeline de sahip olan Tobita Bey, heykeli önce başka bir depremde yıkılması endişesiyle büstünden ayırıp, zemine yatırdı. Fakat daha sonra Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu olduğunu öğrenince, kendi şirketinin binasına taşıttırıp, özenle korudu.

Foto: Sergul Kato

23. Atatürk Anıtı ve Heykeli - Meksika

23. Atatürk Anıtı ve Heykeli - Meksika

Başkent Mexico City'de bulunan saat kulesi Meksika'nın bağımsızlığının 100. yıl dönümünde Türk vatandaşları tarafından hediye edilmiş. 1910 yılında yaptırılmış ve 'Osmanlı Saati' olarak biliniyor. Daha sonra yapılan Atatürk Anıtı ise Le Reforma caddesinde bulunuyor.

Foto: Mehmet Genç

24. Atatürk Anıtı - Avustralya (Canberra)

24. Atatürk Anıtı - Avustralya (Canberra)
upload.wikimedia.org

Avustralya ve Yeni Zelanda birliklerinin çıkarma yaptığı yer Türk Hükümeti tarafından 'Anzak Koyu' olarak tanınmıştır. Avustralya Hükümeti de bu jeste karşılık olarak Atatürk Anıtı'nın çevresinde bir bahçenin yapımına başlamıştır. Türk ve Anzak askerlerin savaş boyunca sergiledikleri üstün çaba ve kahramanlık gösterilerinin anısına inşa edilen yapı, Anzak Bulvarı'nda bir düşman asker anısına hazırlanmış olan tek anıttır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2613
1256
99
81
50
45
25
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?