Görüş Bildir
Haberler
İyi Bir Anne Nasıl Olur?

İyi Bir Anne Nasıl Olur?

Ayberk Medya
19.02.2014 - 18:59 Son Güncelleme: 19.02.2014 - 19:05

İyi Bir Anne Nasıl Olur ?

İyi bir anne miyim ?

Bir kadın için “Annelik” doğası gereği inanılmaz bir rol olsa da günümüzde iyi bir anne olmak sanıldığı kadar kolay değil. Bir kadın iyi bir anne olmaya çalışırken iyi bir iş kadını, iyi bir eş, iyi bir evlat olmaya da çalışmak zorundadır. Aynı anda pek çok rolü üstlenen kadınların belki de kafalarındaki en kritik iki soru “İyi bir anne miyim?” ve “Nasıl iyi bir anne olurum?” oluyor. Bu sorulara kesin bir yanıt vermek imkânsız olsa da iyi bir anne olmak için bazı ipuçları olabilir. İşte DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi Uzmanlarından annelerimizin başarılı bir iletişim kurması için dikkat etmesi ve özen göstermesi gereken noktalar…

Suçluluk duygusu ve hatalı ödül sistemi Anne her ne kadar elinden geldiğince çocuğu ile ilgilenmeye, ona vakit ayırmaya çalışsa da çocuğunu evde bir bakıcı ya da bir aile büyüğü ile bırakmak zorunda kalınca kendini yetersiz hissetmeye başlayacaktır. Bu yetersizlik hissi beraberinde “suçluluk duygusunu” da getirecektir ki, bu duygu ile anneler her akşam eve ellerinde bir oyuncakla geleceklerdir. Vicdanını rahatlatmak, kendini daha iyi hissetmek ve suçluluk duygusunu az da olsa azaltabilmek için sürekli hediye almak zamanla anne için de çocuk için de bir rutine dönüşecektir. Anne hediyeyi bir rüşvet olarak gördüğü takdirde, çocuklar için bu durum bir alışkanlığa dönüşecek ve hediye konusunda sürekli bir beklenti içinde olacaklardır. Annenin gelmesini dört gözle beklemeye başlayacaktır ki bu ona karşı olan özlemden değil, sırf hediyeyi bir an önce almak için sabırsızlanmaktan ibarettir.

Aşırı sorumluluk üstlenmek Annenin yaşadığı önemli sorunlardan biri ise aşırı sorumluluk almasıdır. Hem zihinsel hem de fiziksel olarak anneyi yoran bu durum çocuğuna yeterince zaman ayıramama kaygısını da beraberinde getirir. Anneler iş yüklerini çevrelerindeki kişilerden özellikle babalardan destek alarak biraz hafifletebilirler. Hayatlarında öncelik verecekleri işleri sıraya koyup organize edebilirler. Önemli olan annenin çocuğu ile geçirdiği sürenin uzun olması değil, kaliteli olmasıdır.

Her şeyin mükemmel olması gerektiği inancı Annelerimizin en sıkı sıkıya sarıldığı olgu mükemmeliyettir. Her şeyin mükemmel olması gerektiği inancınızdan vazgeçin. “Bunlara da yetişmeliyim” “Şunları da yapmalıyım” vb. cümleleri, yani ‘-meli –malı’ları hayatınızdan çıkarın. “İyi” ve “yeterli” bir anne olduğunuza inanın.

“Çocuğum mutlu mu?” Kaygısı Çocuğunuzla aranızda sağlıklı, sevgi ve güvene dayalı bir ilişki kurulmuş ise etkili bir iletişim kurabiliyor, karşılıklı olarak birbirinizi dinliyor ve duygularınızı açıkça ifade edebiliyorsanız doğru yoldasınız demektir. Siz mutluysanız, onun da mutlu olmaması ve yaşamınızdan olumsuz yönde etkilenmesi için hiçbir sebep yoktur.

Çocuğa “Hayır” diyememek Çocuklar duygularını anlamlandırmayı ve ifade etmeyi ebeveynlerinden öğreniyor. Bu nedenle onlarla bol bol konuşmak, doğru ve yanlışı anlatmak büyük önem taşıyor. Çocuğunuza sınır koyup gerektiğinde ‘hayır’ deyin. Bazen çalışan anne olarak hissettiğiniz suçluluk duygusundan dolayı sınır koymakta zorlanabilirsiniz fakat bunun çocuğunuza daha fazla zarar vereceğini unutmayın.

“Yeteri kadar iyi bir anne miyim?” Endişesi Çocuk yetiştirmek ile ilgili çoğu kaynak ve araştırma ‘yeteri kadar iyi anne’ kavramının altını çiziyor. Bu kavrama göre bir anne olarak sorumluluk duygusuna sahip olmanız ve çocuğunuz için elinizden geleni yapmaya çalışmanız çok önemlidir. Böylelikle gereken sorumlulukları yerine getirirken stres yaşamazsınız, doğal bir akış halinde, huzurlu bir şekilde çocuğunuzla ilgilenirsiniz.

Diğer annelerle kendini kıyaslamak Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının. Başkalarının daha çok para kazanmasının, süper bir ev kadını veya çok anlayışlı bir anne olmasının sizin hayatınızda hiçbir değişiklik yapmayacağını unutmayın. Sizin yapabildiğiniz onca şeyin de çevrenizdekilerin hayatını nasıl kolaylaştırdığını fark edin.

Çocuğuma zaman ayıramıyorum endişesi Çocuklarınızla, eve geldiğinizde ödev kontrolü haricinde bilgisayar, televizyon veya telefon olmadan ortalama yarım saat kaliteli zaman geçirin. Bu zaman içinde sizin de hoşunuza gidecek oyunlar üretin veya değişik malzemelerden sanat faaliyetleri yapın, evdeki artık malzemelerden kendi oyuncaklarınızı oluşturun. Böylece hem çocuğunuzla özel zaman geçirmiş hem de günün sıradan gidişatından bir mola çalmış olursunuz.

Annenin eşiyle iş bölümü yapması Yapılan araştırmalar çalışan veya ev hanımı kadınların eşleri ile iş bölümü yaptıklarında yani erkek ev işleri ve çocuk bakımı ile ilgili sorumluluk aldığında, evlilik tatmininin çok daha fazla olduğu ortaya koyuyor. Böylece karı – koca arasındaki ilişkinin kalitesi yükseliyor.

Kaynak: http://www.medyablog.net/iyi-bir-anne...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
46
25
18
16
14
13
11
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın