Görüş Bildir
Haberler
İtalya'da O İsim Hükümet Kuracak!

İtalya'da O İsim Hükümet Kuracak!

İtalya'da O İsim Hükümet Kuracak!

İtalya'da hükümet kurulması çalışmaları kapsamında Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, Demokrat Parti (PD) Lideri Matteo Renzi'yi yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı Quirinale'de gerçekleşen görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından kameraların karşısında geçen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Donato Marra, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun hükümeti kurma görevini PD Genel Sekreteri Renzi'ye verdiğini, 39 yaşındaki liderin de bu görevi kabul ettiğini açıkladı.

Marra'nın açıklamasının ardından konuşan hükümeti kurmakla görevli başbakan adayı Matteo Renzi, 'Büyük sorumluluk duygusuyla bu görevi kabul ediyorum' derken, içinde bulundukları zor durumla tüm güçleriyle mücadele edeceklerinin garantisini verdiğini söyledi.

'HÜKÜMET KURMA ÇABALARI KISA SÜRMEYECEK'

PD Lideri, reformlar yapacak hükümetin 2018'e varma hedefi dolayısıyla yeni hükümeti oluşturma çabalarının kısa sürmeyeceğini ifade ederek, yeni hükümet için istişarelerine yarından itibaren başlayacağını dile getirdi.

Renzi, hükümet programı ve anayasal reformlar konusundaki bir sonraki adım da olmak üzere siyasi sürecin farkında olduklarını belirterek, 'Şubat içinde bir an önce seçim yasasını, martta iş reformunu, nisanda kamu idaresini, mayısta ise vergi reformunu yapacağız' dedi.

Renzi, açıklama sonrası soru kabul etmezken, cumhurbaşkanlığından Temsilciler Meclisi'ne giderek Başkan Laura Boldrini ile bir araya geldi. Matteo Renzi'nin, istifa eden Başbakan Enrico Letta gibi kendi kullandığı arabasıyla gelmesi dikkati çekti.

Öte yandan, PD lideri Renzi, cumhurbaşkanlığında görüşmedeyken sağ partilerden Fratelli d'Italia mensupları da Quirinale önünde erken seçim için eylem yaptı.

KOALİSYON İHTİMALİ YÜKSEK

Napolitano'nun görevlendirdiği Renzi'nin, hükümeti kurması için parlamentodaki dengeler gözönünde bulundurulduğunda koalisyon hükümeti kurması şart. Çift yapılı parlamenter sisteme sahip İtalya'da, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde mutlak çoğunluğa sahip Demokrat Parti'nin bu üstünlüğe üst kanat olan Cumhuriyet Senatosu'nda sahip olmaması koalisyon tek yol kılıyor.

Ülke basınında yapılan yorumlarda, Renzi'nin istifasına neden olduğu selefi Başbakan Enrico Letta'nın liderlik ettiği geniş çaplı koalisyonun bir benzerini oluşturması bekleniyor.

Vatan

Kaynak: http://haber.gazetevatan.com/italyada...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0