Görüş Bildir
Haberler
Bakırköy Belediye Tiyatrosu Oyuncularından Eylem: 'Alkışlıyoruz, İşsizce Alkışlıyoruz'

Bakırköy Belediye Tiyatrosu Oyuncularından Eylem: 'Alkışlıyoruz, İşsizce Alkışlıyoruz'

Bakırköy Halk Meclisi
25.06.2015 - 15:47 Son Güncelleme: 25.06.2015 - 17:26
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda 26 oyuncu ve 3 müzisyenin sözleşmelerinin Bakırköy Belediyesi tarafından yenilenmemesi üzerine Oyuncular Sendikası başta olmak üzere birçok tiyatro oyuncusu eylem düzenledi.

Bakırköy Belediye Tiyatroları'nda işten çıkartılan 29 tiyatro işçisi için saat 13.00'da Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda toplanan kitle önce slogan attı, ardından ise bir basın açıklaması yaptı.

İşten çıkarılan işçiler adına konuşan Belediye-İş Sendikası 2 No'lu Şube Başkanı Erol Özdemir, yaptığı basın açıklamasında; Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda (BBT) sözleşme süreleri bitmeden işten atılan 59 oyuncudan 33’ü işe geri alındığını 29'unun ise sebepsiz nedenlerle iş sözleşmelerinin sona erdirildiğini belirtti. Toplu iş sözleşmeleri Şubat 2016’ye dek sürmesine rağmen, sezon bittiği gerekçesiyle ve oyunların izlenmediği gerekçesiyle 10 tiyatro oyunun gösterimden kaldırıldığını ve 29 oyuncunun 14 Mayıs’ta işten çıkarıldığını söyledi. CHP'nin Bakırköy'de sanata karşı bir kıyım yaptığını belirten Erol Özdemir, Sayıştay uyarısıyla küçülmeye gidildiğinin belediyeden açıklama yapılmasını abesle iştigal bulduklarını açıkladı.

İşten çıkarılanlar arasında 3 yıldır ve 15 yıldır çalışanlar var

İşten çıkarılan 29 tiyatro işçisi arasında en az 3 yıllık en çok ise 15 yıllık çalışan arkadaşları olduğunu belirten Erol Özdemir, işten çıkartılan arkadaşlarının hiçbir yüz kızartıcı suç veya disiplin cezası almadıklarını, gösterimden kaldırılan oyunların ise kapalı gişe oynandığını dile getirdi. İşten atılan sözleşmeli oyuncuların bir kısmı işe iade davası açarken bir kısmının ise dava açma sürecinde olduğunu söyleyen Özdemir, 5 sezondur oynayan oyunların kaldırıldığını belirtti.

Taleplerini belirten Özdemir, oyuncuların toplu iş sözleşmelerine uygun mesleki tanımlarının yapılarak bu sözleşmelerin yeniden düzenlenmesini, haksız yere işten çıkartılan tüm işçilerin işe iadelerinin yapılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Basın açıklamasından sonra eyleme destek veren oyuncular 'Alkışlıyoruz işsizce alkışlıyoruz' sloganları attıktan sonra sorunsuz bir şekilde dağıldı.

Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nda ne oldu?

Sözleşme bitmeden “sezon bitti”

Tiyatro kapsamında 26 kadrolu, 59 sözleşmeli oyuncu vardı. Belediye-İş Sendikası (Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası) üyesi 59 sözleşmeli oyuncu, toplu iş sözleşmeleri Şubat 2016’ye dek sürmesine rağmen, sezon bittiği gerekçesiyle 14 Mayıs’ta işten çıkarıldı.

Turneye gidecek oyunda yer alan üç sözleşmeli oyuncu 29 Mayıs’ta, 30 kişi de 10 Haziran’da işe geri alındı.

Uzun yıllardır BBT’te çalışan 26 oyuncu ve üç müzisyenin işe iadesi gerçekleşmedi.

Fotoğraf: @eylemvarrr

10 oyun kaldırıldı

Tiyatro Yönetim Kurulu 9 Haziran’da aldığı kararla “Külhanbeyli Müzikali”, “Kaç Baba Kaç”, “Hayvan Çiftliği”, “Romeo ve Jüliet”, “Sokak Kızı İrma”, “Hizmetçiler”, “Şişman Domuz”, “Azizce”, “Güneşin Çocukları”, “Üç Kış Kardeş” adlı oyunların repertuvardan kaldırıldığını belirtti.

Kaldırılma gerekçesi olarak “BBT 2014-2015 Yıllık Seyirci İstatistikleri” gösterildi. İki oyun, kısa süre sahnede kalabilmişken, oyunların birçoğunun kapalı gişe olduğu belirtiliyor.

Haber: Alp Türkalp

Kaynak: http://bakirkoyhalkmeclisi.com/bakirk...
İçeriğin Devamı Aşağıda

İşten Çıkarılan Bakırköy Belediyesi Tiyatro Oyuncularından Eylem

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
1
1
0
0
0