Görüş Bildir
Haberler
İsteğe Bağlı Sigorta Nedir? İsteğe Bağlı Sigorta Kaç TL?

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir? İsteğe Bağlı Sigorta Kaç TL?

Elif Ateş
26.01.2022 - 10:30

Kişilerin emekli olabilmesi ve genel sağlık haklarından yararlanabilmesi için belirli süre sigortalı olarak çalışması gerekir. İşveren tarafından ödenen sigorta primleri, emeklilik için oldukça önemlidir. Ancak herhangi bir işte çalışmayanlar ya da sigortası bulunmayan kişiler de bu emeklilik haklarından yararlanabilmektedir. Bunlar isteğe bağlı sigorta ile gerçekleşir. Bu sigorta sistemi ile kişiler yaşamlarını güvence altına alır. Peki, isteğe bağlı sigorta nedir? İsteğe bağlı sigorta kaç TL? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pek çok vatandaş geleceklerini garanti altına almak için isteğe bağlı sigorta uygulamasından yararlanır. Bu uygulamadan yararlanabilmek için yasalarla belirlenmiş bazı koşulları sağlamak gerekir. Eğer kişiler, bu şartları yerine getirir ise hayatları boyunca diğer sigorta kollarının sağladığı tüm yardımlardan yararlanır. Ayrıca kişi öldüğü zaman yakınları veya hak sahipleri de bu haklardan faydalanır. İsteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyenlerin e- devlet üzerinden başvuruda bulunması gerekir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu da başvurular ile ilgilenmektedir İsteğe bağlı sigorta hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir? İsteğe Bağlı Sigorta Kaç TL?

İsteğe Bağlı Sigorta Nedir? İsteğe Bağlı Sigorta Kaç TL?

Sigorta olanağı olmayan bir işyerinde çalışanlar ya da 4A sigorta kapsamında olup ayda 30 günden daha az çalışan kişiler, kendi primlerini ödeyerek emekli olabilir ve genel sağlık sigortasından yararlanabilirler. Bu işleme ise isteğe bağlı sigorta denilmektedir. Kişiler, bu sigorta şekli ile 4B'li olarak gözükür. Aynı zamanda 4B'nin sigorta kolunda bulunan kişiler ile aynı haklara sahip olurlar. Ancak isteğe bağlı sigorta yapılabilmesi için bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar ise şunlardır:

  • Türkiye'de ikamet etmek

  • 18 yaşını doldurmak

  • Yasalara göre sigorta olma zorunluluğu olmayan bir işyerinde çalışmak

  • Part-time çalışmak

  • Kendi sigortalılığı sebebi ile herhangi bir aylığın bağlanmaması

Ölüm aylığı alan kişilerde bu sigorta sisteminden yararlanabilir. Aynı şekilde kendi sigortalılığından kaynaklı gelir bağlananlarda isteğe bağlı sigortalı olabilirler. İkamet şartı, bazı Türk işçilerinde aranmamaktadır: Bu kural, Türkiye ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışan işçiler için geçerlidir.

İsteğe bağlı sigorta primleri asgari ücrete göre artar veya azalır. 2022 yılında isteğe bağlı sigorta yaptırmak isteyenlerin ödemeleri en az 1.772,00 TL olarak belirlenmiştir. Üst limit ise belirlenen asgarin ücretin 7.5 katı, yani 12. 925 TL'dir. Bu ödemeler SGK ile anlaşmalı bankalar,  PTT ve e- SGK uygulaması ile yapılabilmektedir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın