Görüş Bildir
Haberler
İspanyolca'nın yükselişi

İspanyolca'nın yükselişi

Vehbi Bora Özden
17.09.2014 - 18:45 Son Güncelleme: 17.09.2014 - 19:12

İspanyolca'nın yükselişi

Dünya tarihinde genellikle siyasi olarak güçlü olan  devletlerin kültür ve dilleri ya kültür ihracı  ya da doğal yollarla diğer coğrafyaları da önemli ölçüde  etkilemiştir. Zaman zaman Fransızca'nın , zaman zaman Almanca'nın ve zaman zaman da  diğer dillerin dünyada popüler olmasının önemli sebepleri arasında  sözkonusu dilleri konuşan ülkelerin bugünün  tabiri ile süper güç olmaları ve dünya ekonomisindeki payları  sayılabilir.  Özellikle 20. yüzyıl son yarısından itibaren ise süper güç olarak tabir edilen Amerika Birleşik Devletlerinin ve  'Güneş Batmayan İmparatorluk' diye tabir edilen İngiltere'nin etkisiyle dünyada ortak iletişim dili olarak İngilizce kabul edilmekte ve kullanılmakta. İngilizce'nin bu konudaki bir şansı da herhalde dünya üzerindeki iletişim kanallarının artması, özellikle  internet kullanımının yeryüzündeki nüfusun büyük çoğunluğu tarafından günlük hayatın bir parçası haline gelmesi ve  internetteki içeriğin ezici bir oranda İngilizce olarak sunulmasıdır. Ayrıca yine bu dönemde teknolojik gelişmelerin de katkısıyla artık bir dili, özellikle popüler bir dili öğrenmek için pek çok metod,araç ve kaynak  bulunması mümkün hale gelmiştir.

Peki son olarak bahsettiğimiz İngilizce'nin bu hakimiyeti konuyla ilgili geleceğe baktığımızda tek gerçek olarak mı düşünülebilinir?  İngilizce'yi anadili olarak kullanan ve bu dilin tabiri yerindeyse en büyük ihracatçısı olan ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki durum ne tür gelişmeler göstermektedir? İngiliz BBC Council'e göre İspanyolca İngiltere'nin geleceği için en önemli dil olarak tanımlanmaktadır. (http://www.britishcouncil.org/language-assistants/become/spain).  İlgili kaynağa göre Bu tespit BBC Council'İn  Geleceğin Dilleri isimli komisyonu tarafından yapılmıştır. Bu tespitteki faktörler İspanyolca'nın 21 ülkenin resmi dili oluşu, ticaret turizm ve internet ortamlarındaki kullanımları olarak belirtilmiştir. ABD ise çeşitli kaynaklara göre bugün 37 milyon kişi ile İspanyolca , ülkede İngilizce dışında en çok kişi tarafından kullanılan ve halen nüfusun önemli bir kısmı tarafından öğrenilmeye çalışılan bir dil olarak belirtilmektedir. Bunda muhtemelen Meksika'yla komşu oluşu, ve çeşitli dönemlerde yoğun olarak yaşanan Hispanik nüfusun ülkeye göçmen olarak yerleşmeleri büyük rol oynamaktadır.

 Peki ülkemizde durum nedir diye soracak olursak , biraz araştırdığınızda bazı anaokullarının dahi gururla belirterek çocuklarımıza birinci yabancı  dil olarak İspanyolca'yı öğretmeye başladıklarını görebilirsiniz. Anaokulu üstü eğitimlerde de 1. ya da 2. yabancı dil olarak eğitiminin yapıldığı, üniversitelerdeki İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümlerine olan ilginin de  fazlalaştığını söylemek mümkün.  Ayrıca İspanya'da uzun zamandır devam etmekte olan ekonomik kriz etkisiyle İstanbul başta olmak üzere pek çok İspanyol'un Türkiye'de yaşamaya başladığını, İspanyol firmaların İstanbul Metrosu gibi büyük projelerde hizmetler verdiğini düşündüğümüzde, dünyadaki  gidişatı da göz önünde bulundurursak ülkemizde de İspanyolca öğrenmeye harcanan enerji ve kaynakların gelecek için iyi bir yatırım olduğunu kabul etmek yanlış bir düşünce olmasa gerek. Ayrıca bu eğitime zaman ve bütçe ayıramayanlar için internet tabi ki yardımımıza konuşuyor ve http://www.ispanyolcaogerenelim.com gibi web sayfaları İspanyolca ve İspanyol/Hispanik kültürü ile ilgili kaynak olmaya çalışıyor.

Kaynak: http://www.ispanyolcaogrenelim.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0