Görüş Bildir
Haberler
İspanyol Sinemasının İzlerken Adeta İnsanın Aklını Başından Alacak 14 Filmi

İspanyol Sinemasının İzlerken Adeta İnsanın Aklını Başından Alacak 14 Filmi

Begüm
20.02.2021 - 14:00

Eğer hala İspanyol sinemasını keşfetmediyseniz şimdi tam zamanı!

Not: Film açıklamları beyazperde.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Suç Zamanı (2007)

1. Suç Zamanı (2007)

IMDb: 7,2

Hector karısıyla yeni bir eve taşınmakta olan, kendi halinde bir adamdır. Bir gün dürbünüyle etrafı incelerken ormanda çıplak yatan bir genç kız görür. Oraya gittiğinde suratında pembe bandaj olan bir adam ona arkadan saldırır. Ardından bir kovalamaca başlar. Bu kovalamacanın sonunda Hector onu bir saat geçmişe götürecek bir zaman makinesinin yanına gelir. Zaman makinesinden sorumlu adam Hector'a (Hector 2) asla kendisiyle (Hector 1) karşılaşmaması gerektiğini onun da zaman makinesine girmesi gerektiğini söyler ve işler sarpa sarar...

2. Bataklık (2014)

2. Bataklık (2014)

IMDb: 7,3

Alberto Rodriguez, bu defa oldukça 'ıslan' bir sinemasal mahsulle beyazperdeye dönüş yapıyor. Endülüs'ün sulak bölgesinde geçen bu psikolojik gerilim - kara film çeşitlemesi oldukça karanlık bir öyküye ev sahipliği yapıyor. 1980 yılında, İspanya'nın diktatörlükten demokrasiye geçiş sancıları yaşadığı kaotik br dönemde, ideolojik açıdan birbirlerine zıt düşüncelere sahip olan iki polis memuru, kınama cezası aldıktan sonra, iki ergen kızın kaybolmasını araştırmaya koyulur. Alaştırmak için kendilerine seçtikleri ilk durak ise; bataklık bölgesindeki ücra bir kasabadır. Kasabaya sürülen polis memurları Geçmişe saplanıp kalmış, bataklığın kendisi gibi kaygan bir kasaba halkının ortasında iki anti-kahraman figürü haline gelirler ve bu ürkütücü cinayetleri aydınlatmak için işbirliği yapmak zorunda kalırlar.

3. Gizli Oda (2011)

3. Gizli Oda (2011)

IMDb: 7,4

Adrian yetenekli bir orkestra şefidir. Sevgilisi Belen ile birlikte yaşayan Adrian, Belen’den gelen bir video mesajıyla yıkılır. Belen, artık onunla birlikte olamayacağını söyleyerek Adrian’ı terk etmiştir. Belen, bıraktığı mesaj sonrasında gizemli bir şekilde ortadan kaybolur. Adrian terk edilmenin acısını yaşarken, bir yandan da Belen’i aramaya koyulur. Fakat tüm uğraşları boşunadır. Zaman geçtikçe Belen’in yokluğuna alışır. Bir süre sonra hayatına yeni birini alan Adrian yeniden mutluluğu yakalamıştır. Tam hayatını yoluna koyduğunu düşündüğü anda gizemli kayboluşun ardındaki gerçekler ortaya çıkacaktır. 

Yönetmenliğini ve senaristliğini Andrés Baiz'in üstlendiği filmin kadrosunda Martina García, Quim Gutiérrez ve Clara Lago gibi isimler var.

4. Julia'nın Gözleri (2010)

4. Julia'nın Gözleri (2010)

IMDb: 6,7

İspanyol korkuları içerdiği gerçkelik duygusuyla başarılı örnekler vermeye devam ediyor. El Laberinto Del Fauno, El Orfanato, Splice gibi filmlerin yapımcılığını üstlenen Guillermo del Toro'nun yeni projesinde El Orfanato'daki Lauro rolüyle başarılı bir oyunculuk sergileyen Belen Rueda başrolde.

Julia'nın (Belén Rueda) sonunda onu kör bırakacak olan bir göz hastalığı vardır. Julia'nın ikiz kız kardeşi de aynı hastalığa yakalanmış ve kendini bodrum katında asarak intihar etmiştir. Herkes onun intihar ettiğini düşünse de Julia aynı fikirde değildir, kardeşini kimin öldürdüğünü bu işin gerçek nedenini öğrenmek amacı ile kendini bu göreve adar ve araştırmaya girer. İpuçlarını tek tek toplamaya başladığı andan itibaren izlenildiğinin farkına varır. Bu arada gözündeki hastalık ilerlediğinden dolayı Julia cerrahi bir operasyon geçirir ve iki hafta boyunca gözünde bir sargı ile yaşamak zorunda kalır. 

Kardeşini öldüren katilin geceleri evine girip kendisini izlediğini hissetmesiyle birlikte onun için gerilimli saatler başlar. Onun kusuru görme yeteneğinin sade bir çarpıtması mıdır veya hayal etme gücünün yeteneği midir?

5. Kapan (2007)

5. Kapan (2007)

IMDb: 6,7

Dört şansız matematik uzmanı adeta kabir azabına tutulmuşlardır. Zira birbirini hiç tanımayan bu dört zeki genç, eksantirik özelliklere sahip tuhaf biri tarafından büyük bir bulmacayı çözmeleri için gizemli bir mekana davet edilir. Orada uzmanları kötü bir sürpriz beklemektedir. Kendilerine yöneltilen soruları zamanında ve doğru olarak çözemezlerse, içinde bulundukları oda bir anda ölüm tuzağına dönüşecektir. Bu yetmiyormuş gibi bir büyük sorunsal ile daha karşı karşıya kalırlar. Kendilerini buraya getiren sebep ve aralarındaki ilişkiyi çözmeden kurtuluşları yoktur. Fermat's Room, Luis ve Rodrigo'nun yazıp yönettikleri ilk uzun metrajlı film. Filmde yer alan genç oyuncular ise bugün İspanya'nın en genç ve yetenekli yıldız oyuncularından oluşuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ölüm Uykusu (2011)

6. Ölüm Uykusu (2011)

IMDb: 7,2

Cesar mutlu olamamaktan muzdarip bir apartman görevlisidir. İnsanlar mutlulukları paylaşa dursun, o da etrafındaki herkesle mutsuzluğunu paylaşıyor. Bir kapıcı olarak çalıştığı için de apartman sakinlerini mutsuzluğuna hedef seçiyor. Cesar, sürekli mutluluk saçan ve gülümseyen Clara'yı mutsuz etmeyi kafaya koyuyor. Sonra işler biraz çatallanıyor...

7. Yetimhane (2007)

7. Yetimhane (2007)

IMDb: 7,4

Yetimhane, yaşamın kırılganlığı, kaybedilmişlerin ıstırabı ve bir annenin sonsuz sevgisi üzerine kurulmuş bir dram. Laura, çocukluğuna dair en mutlu günlerini deniz kenarındaki bir yetimhanede geçirmiştir. Yetimhanenin çalışanları ve Laura'nın birlikte büyüdüğü arkadaşları ona her zaman ilgi ve şefkat göstermişler, sevgilerini asla esirgememişlerdir. Şimdi, 30 yıl sonra, Laura, kocası Carlos ve 7 yaşındaki oğlu Simon'la çok güzel yıllar geçirdiği yetimhaneye geri dönmüştür. Hayali, uzun süredir kapalı olan yetimhaneyi restore ettikten sonra engelli ve hasta çocuklar için bir yaşam alanı haline getirmektir.

8. içimdeki Deniz (2004)

8. içimdeki Deniz (2004)

IMDb: 8,0

Ötenazi meselesini en derinlikli işleyen yapımlardan biri olan İçimdeki Deniz'de gösterdiği performans ile Javier Bardem destan yazıyor. Filmde, Ramon Sampedro’nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı, dokunaklı bir dille sinemaya aktarılmış. 30 yıldır bir yatakta geçen trajik bir hayat... Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir. 

Hayatına iki kadın girer: Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun 'kurtuluşunu' sağlar.

9. Konuş Onunla (2003)

9. Konuş Onunla (2003)

IMDb: 7,9

Almodovar'ın yönetmenliğini yaptığı hemen her filminde mutlaka olmazsa olmazları vardır; bol et gösterisi, -maskülen ya da feminen- her halukarda 'estetik' bir kalça görüntüsü ve her daim zekice ve hakikatli diyaloglar... 'Konuş Onunla' da Pedro'nun alameti farikası simgeleri, özgün ve kendine has sinema dilini başarıyla taşımakta beis görmüyor... Talk To Her'de, Altın rengi, üzeri somon güllerle dolu perde, Pina Bausch'un Café Müller adlı izletisini sergilemek üzere açılır. İzleyenler arasında birbirini tanımayan iki genç adam vardır. Bir hemşire olan Benigno ve kırklı yaşlarında bir yazar olan Marco. Sahnede ahşap iskemleler ve masalar arasında, Henry Purcell'in The Fairy Queen adlı eseriyle, kollarını açmış danseden iki kadın vardır. Performansın duygusallığı karşısında Marco ağlamaya başlar. Benigno yanında oturan adamın ağladığını farkeder ve kendisinin de bu gösteriden çok etkilendiğini söylemek ister ama cesaret edemez. Aylar sonra iki adam 'El Bosque' adlı Benigno'nun çalıştığı özel bir klinikte tekrar karşılaşırlar. Lydia, Marco'nun profesyonel boğa güreşçisi olan kızarkadaşı yaralanmış ve komadadır. Benigno ise klinikte çalışmakta ve komada bir başka genç kadına, bir bale öğrencisi olan Alicia'ya bakmaktadır. Marco, Alicia'nın odasının önünden geçerken Benigno onunla konuşmaya başlar. Bu herşeyin altüst olduğu yakın bir dostluğun başlangıcı olur. Kliniğin dört duvarı arasında ne kadar süreceği belli olmayan bu zaman dilimi; 4 insanın hayatını, geçmişini, bugününü ve geleceğini bilinmeyen bir kadere doğru taşır. 'Talk To Her', aynı zamanda senaryo yazarlığını da yapmış olan Pedro Almodovar'ın en iyi özgün senaryo dalında Oscar'ı kazandığı bir yapım olarak da dikkat çekiyor...

10. Ceset (2012)

10. Ceset (2012)

IMDb: 7,6

İş kadını Mayka'nın cesedi morgdan kaybolur. Dava ile ilgilenmesi için dedektif Jaime Pena görevlendirilir. Jaime de eşini kaybetmiştir ve bu travmanın izlerini henüz tam olarak atlatamamıştır. Bu davayı hem kişisel duygularını çözüme kavuşturmak hem de hala meslekte iyi bir polis olduğunu göstermek için değerlendirecektir. Fakat olayın o kadar çok karanlık noktası vardır ki davaya dahil olan hiç kimse aslında göründüğü kişi değildir. Cinayetin ve kaybolan cesedin arkasını araştırdıkça hem maddi hem manevi farklı sonuçlara doğru yönelecektir...

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. İçinde Yaşadığım Deri (2011)

11. İçinde Yaşadığım Deri (2011)

IMDb: 7,6

Bir araba kazasında yanarak ölmekten son anda kurtulan eşini yanıklardan oluşan görüntüden kurtarmak için yeni bir deri yaratmak üzerine çalışmalar yapan estetik cerrahı Dr Robert Ledgard on iki yıl boyunca evindeki laboratuvarında çalışmaya devam eder ve domuz-insan kanı karışımıyla elde ettiği bir deri üretir. Eşinin yanmış vücudunu görmesi üzerine intihar etmesi ve küçük kızlarının da buna şahit olmasından sonra büyük depresyon geçiren aile iyice hassaslaşmıştır. Küçük kız büyüdüğünde de psikolojisini bozan bir olay yaşayacak, bu olayın üzerine Dr Ledgard, yaptığı deneyleri büyüterek neredeyse DR Frankenstein haline gelecektir...

12. Kötü Eğitim (2004)

12. Kötü Eğitim (2004)

IMDb: 7,5

İspanyol sinemasının nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden biridir Pedro Almodóvar. Gerçekten de birbirinden sıradışı yapımlarla sadece Avrupa'da değil; okyanus ötesinde de hatırı sayılır bir izleyici kitlesine ulaşmayı beceren yetenekli bir sinema adamı. Kötü Eğitim'de de İspanya'daki tuhaf hayatlar arasında bir yolculuğa davet ediyor sinemaseverleri. Bu defa iki erkek çocuk, Ignacio ve Enrique, 60’lı yılların İspanya’sındaki bir katolik okulunda öğrencidirler. Burada geçirdikleri zaman boyunca aşkı, sinemayı ve korkuyu keşfedeceklerdir. Okulun müdürü ve edebiyat öğretmeni Peder Manolo, bu keşiflerin hem şahidi olur, hem de bir parçası... Üç karakter yıllar sonra, 70’lerde ve 80’lerde, iki kez daha aynı mekanda bir araya gelecekler. Bu karşılaşmalar aralarından birinin yaşamı ve ölümü için belirleyici olacak.

13. Yağmuru Bile (2010)

13. Yağmuru Bile (2010)

IMDb: 7,4

Takıntılı idealist Sebastian, Kristof Kolomb ile ilgili bir film çekmeye kararlıdır, ama bu Hristiyan kahramanın mitini tersine çevirecek, açgözlülüğünü ve vahşi eğilimlerini gösterecektir. En ucuz ve Latin Amerika’da en “yerli” ülke olan Bolivya’daki çekimler sırasında, Kolomb’dan 500 yıl sonra toplumsal huzursuzluk patlar. Halk en temel hayati madde olan su için savaşmaya başlamıştır.

14. Dönüş (2006)

14. Dönüş (2006)

IMDb: 7,6

Hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Bu kendi hallerinde yaşayan insanlar bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır. Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır. Film uluslararası festivallerde büyük beğeni kazandı.

Önerileri aldık. Peki izlerken ne yiyeceğiz? Sen de film - dizi keyfini Ruffles ile taçlandır, ekran başında olduğun her andan keyif al.

Önerileri aldık. Peki izlerken ne yiyeceğiz? Sen de film - dizi keyfini Ruffles ile taçlandır, ekran başında olduğun her andan keyif al.

Aç bi’ film Ruffles’la dalgana bak!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
14
3
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?