Görüş Bildir
Haberler
İspanyol Sinemasından Mutlaka Görülmesi Gereken 14 Klasik Film

İspanyol Sinemasından Mutlaka Görülmesi Gereken 14 Klasik Film

22.04.2021 - 09:30 Son Güncelleme: 22.04.2021 - 11:28

İspanya sinemasından mutlaka görülmesi gereken 14 klasik filmi listeledik. Keyifli okumalar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mar adentro (2004)

1. Mar adentro (2004)
www.beyazperde.com

Ötenazi meselesini en derinlikli işleyen yapımlardan biri olan İçimdeki Deniz'de gösterdiği performans ile Javier Bardem destan yazıyor. Filmde, Ramon Sampedro’nun 30 yıldır yatağa bağlı yaşamı, dokunaklı bir dille sinemaya aktarılmış. 30 yıldır bir yatakta geçen trajik bir hayat... Gençliğinde geçirdiği bir kazadan sonra hayatla tek ilişkisi deniz manzaralı penceresidir.

Hayatına iki kadın girer: Avukat Julia ve köylü kızı Rosa. Bu iki kadından biri, boynundan aşağısı felçli adama hayatın anlamını tattırır ve onun 'kurtuluşunu' sağlar.

IMDb: 8

2. Cría Cuervos (1976)

2. Cría Cuervos (1976)
www.beyazperde.com

9 yaşındaki Ana, Madrid'deki büyük aile evinde zaman geçirmeye çalışmakta ama uyumakta zorluk çekmektedir. Babası intikam ateşiyle yanan metresi yüzünden ölmüştür, annesiyse kocasının ölümüne duyduğu üzüntüden hayata gözlerini yumar. Ana, anne babasının gözünün önünde eriyip gitmesine tanık olduktan sonra, yetişkinlerin dünyasını tamamıyla reddeder. Kendine bu evde yeni bir dünya kuracaktır. Rüyalarından ve anılarından oluşan bu dünyada annesi yeniden hayata döner. Her gün bunu kardeşleriyle paylaşır. Aradan 20 yıl geçer ve Ana hala annesiyle babasını hatırlatmaya devam eder. Bu Ana'nın annesiyle yeniden anne-kız olabilmesiyle ilgilidir.

IMDb: 8

3. El espíritu de la colmena (1973)

3. El espíritu de la colmena (1973)
www.sinemalar.com

İspanyol usta Victor Erice'in bu göz kamaştırıcı ilk uzun metrajlı filmi, 1940'ta, İspanyol İç Savaşı'nın bitiminden hemen sonra, Kastilya Bölgesi'nin kırsalında geçiyor. Küçük Ana, köy sinemasında gösterilen James Whale'in Frankeştayn filminden hem çok etkilenmiş hem de kafası karışmıştır. Ana'nın çokbilmiş ablası İsabel, sinsice canavarın aslında ölmediğini, ruhunun yaşadığını ve gözlerini kaparsa Ana'nın onu çağırabileceğini söyler.

IMDb: 7,9

4. Hable con ella (2002)

4. Hable con ella (2002)
www.sinemalar.com

Bir sinemada tesadüf eseri tanışan 2 erkek olan Benigno ve Marco, 2. bir tesadüf sonucu bir hastanede karşılaşacaktır. Beningo burada çalışan bir sağlık görevlisi, kız arkadaşı Lydia ise komada yatmakta olan birisidir. Marco ise Alicia isimli sevgilisi bir boğa yarışında ağır yara almış ona destek olmak için hastanede bulunmaktadır. Hemen hemen aynı dramatik anları yaşayan Marco ve Benigno kısa sürede derin bir dostluk kurar. Beningo, Marco’ya komada yatan sevgilisiyle konuşmasını söyler. Çaresizlik içinde bu yolu da deneyecek olan Marco, içindeki mucize olabileceği inancını hiç kaybeden konuşmaya başlar. Usta yönetmen Pedro Almodovar’dan senelerce unutulmayacak bir başyapıt. 4 farklı hayatın nasıl aynı çizgide yürüyebileceği çok değişik ve mükemmele yakın bir senaryoyla aktarmayı başaran bu yapım her yönüyle övgüyü hak eden bir eser.

IMDb: 7,9

5. Muerte de un ciclista (1955)

5. Muerte de un ciclista (1955)
tr.wikipedia.org

Kasvetli bir kış gününde, hava kararmak üzereyken ücra ve bomboş bir taşra yolunda seyreden lüks bir otomobil, yoluna çıkan bir bisikletliye çarpar. Duran otomobilden çıkan adam ve kadın çarptıkları bisikletlinin yanına koşarlar. Adam kadına bisiklet sürücüsünün halâ yaşadığını söyler, ancak kadın ısrarla oradan uzaklaşmak ister. Yaralı kazazedeyi olay yerinde bırakan çift arabalarına binerek hızla yollarına devam ederler. Hava karardığında şehre varan çiftin birbiriyle evli olmadıkları ve bir kaçamaktan geldikleri anlaşılır. Yasak ilişkilerinin ortaya çıkabileceğinden korktukları için yaralı adama yardım etmemişlerdir.

IMDb: 7,7

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. El Cuerpo (2012)

6. El Cuerpo (2012)
www.beyazperde.com

Bir gün bir morgdan iş kadını Mayka'nın cesedi kaybolur. Hayatta her şeyi düzenli ve planlı olan bu kadının ölümünün arkasındaki sır perdesi henüz aralanamamışken, bir de cesedinin ortadan kaybolması olayı daha da karmaşık hale getirir. Dava ile ilgilenmesi için dedektif Jaime Pena görevlendirilir. Jaime de eşini kaybetmiştir ve bu travmanın izlerini henüz tam olarak atlatamamıştır. Bu davayı hem kişisel duygularını çözüme kavuşturmak hem de halen meslekte iyi bir polis olduğunu göstermek için değerlendirecektir. Fakat olayın o kadar çok karanlık noktası vardır ki davaya dahil olan hiç kimse aslında göründüğü kişi değildir. Cinayetin ve kaybolan cesedin arkasını araştırdıkça hem maddi hem manevi farklı sonuçlara doğru yönelecektir...

Oriol Paulo'nun ilk uzun metrajlı sinema filmi olan yapımın başrollerinde Belén Rueda, Hugo Silva ve Aura Garrido bulunuyor.

IMDb: 7,6

7. Volver (2006)

7. Volver (2006)
www.beyazperde.com

Hayatını en zor koşullarda bile kazanmak için elinde geleni hiç gocunmadan yapan Raimunda, ailesine bakabilmek için birden fazla işte çalışmaktadır. Ablası Sole, onun kadar savaşçı bir yapıya sahip değildir. Yine de kuaförlük yaparak para kazanır. Bu kendi hallerinde yaşayan insanlar bir gün halalarının vefat haberini alırlar. Halasının cenazesine ablası ile beraber gitmek isteyen Raimunda, gittiği yerde daha keskin bir acı ile karşı karşıya gelecektir. Öte yandan Sole da cenazede hayatının şokunu yaşayacaktır. Yıllar önce bir yangına kurban giden anneleri geri dönmüştür. Hem kızlarının hem de torununun ona ziyadesi ile ihtiyacı vardır. Pedro Almodovar imzalı film, uluslararası festivallerde büyük beğeni kazandı.

IMDb: 7,6

8. Los lunes al sol (2002)

8. Los lunes al sol (2002)
www.sinemalar.com

İspanya’nın kuzeyinde bir liman kentinde geçimini tersanede işçilik yaparak kazanmış bir grup arkadaşın yaşadığı travma ve hayat mücadelesini konu alan film, kinayeli ve esprili diyaloglarıyla ünlüdür. 

IMDb: 7,6

9. Tesis (1995)

9. Tesis (1995)
www.beyazperde.com

Sakin ve kendi halinde bir üniversite öğrencisi olan Angela, tez konusu olarak seçtiği ‘sinemada şiddet’ temasıyla ilgili problemler yaşamaktadır. Genç kadın izlemeye bile dayanamadığı şiddet kavramından o kadar bihaberdir ki okuldaki başka bir öğrenciden yardım almaya karar verir. İlginç ve gizemli bir görünüme sahip olan Chema korku filmleri konusunda üst düzey bir bilgiye sahiptir. İkili proje üzerine çalışırlarken, Angela talihsiz bir tesadüfle tez profesörünün ölümüne tanık olur. Yaşlı adam sinema salonunda bir filmi izlerken ölü bulunmuştur. Bu anı görebilen tek kişi olan Angela, kasedi ele geçirir ve gördüğü şey karşısında şoke olur. Bu kaset hem okulun kirli oyunlarını hem de saklı kalan bir katilin kimliğini açığa çıkaracaktır.

IMDb: 7,4

10. El orfanato (2007)

10. El orfanato (2007)
www.beyazperde.com

Fantazmatik unsurlar, dramatik bir yapı ve korku elementleri birleşirse ne olur? Ortaya Yetimhane filmi çıkar. İşte yönetmen Juan Antonio Bayona'nın 2008'de vizyona soktuğu bu Meksika - İspanya ortak yapımı filmde öksüz ve yetimlerin korku dolu hayatları işleniyor. The Orphanage (Yetimhane), yaşamın kırılganlığı, kaybedilmişlerin ıstırabı ve bir annenin sonsuz sevgisi üzerine kurulmuş bir dram. Laura, çocukluğuna dair en mutlu günlerini deniz kenarındaki bir yetimhanede geçirmiştir. Yetimhanenin çalışanları ve Laura'nın birlikte büyüdüğü arkadaşları ona her zaman ilgi ve şefkat göstermişler, sevgilerini asla esirgememişlerdir. Şimdi, 30 yıl sonra, Laura, kocası Carlos ve 7 yaşındaki oğlu Simon'la çok güzel yıllar geçirdiği yetimhaneye geri dönmüştür. Hayali, uzun süredir kapalı olan yetimhaneyi restore ettikten sonra engelli ve hasta çocuklar için bir yaşam alanı haline getirmektir.

IMDb: 7,4

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. ¿Quién puede matar a un niño? (1976)

11. ¿Quién puede matar a un niño? (1976)

İspanya'da bir adaya turist olarak giden bir İngiliz çift, vardıkları adada yaşayan çocukların yetişkinleri öldürdüğünü öğrenir. '¿Quién puede matar a un niño?', İspanyol sinemasından çıkan en iyi ve özgün gerilim filmlerinden biri.

IMDb: 7,3

12. La Comunidad (2000)

12. La Comunidad (2000)
www.sinemalar.com

Julia, 40 yaşlarındadır ve emlakçılık yapan bir adamın yanında ev satmaya çalışmaktadır. Satmaya çalıştığı apartmanlardan birinde ölü bir adam ve 300 milyon Peso bulmasının ardından, kendi patronunun çevresinde birlik olmuş, olağan dışı apartman sakinlerinin kızgınlığına karşı koymaktan başka çaresi kalmamıştır. Kara mizah şüpheyle başlayıp şiddete dönüşür.

IMDb: 7,3

13. Chico & Rita (2010)

13. Chico & Rita (2010)
www.beyazperde.com

Chico, kendine ait bir dünyası olan, büyük hayaller kuran genç bir müzisyen, yetenekli bir piyanisttir. Rita ise olağanüstü sese sahip, hoş, gizemli ve çekici bir genç kadındır. Şarkıcı olan Rita ile müzisyen Chico'yu yakınlaştıran unsur elbette ki müzik olacaktır. Ancak, ikilinin yolculuğu, aşık çifte romantizm yerine eziyet ve kalp kırıklıkları getirecektir. İspanya yapımı 'Chico & Rita', 2011 yılının Akademi Ödülleri'nde 'En İyi Animasyon Film' dalında Oscar'a aday gösterilmişti.

IMDb: 7,2

14. Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013)

14. Vivir es fácil con los ojos cerrados (2013)
www.beyazperde.com

1966’da İspanya’da lisede İngilizce/Latince dersler veren Antonio, hayatının kahramanı olan John Lennon ile tanışmak için Almeria’ya doğru yola çıkar. Yolda arabasına iki kaçağı almasıyla işlerin şekli de değişecektir…

Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini David Trueba üstlenirken, Başrolde Javier Cámara yer alıyor. Filmin adı olan Easy With Eyes Closed, John Lennon'ın en meşhur parçalarından biri olan Strawberry Fields Forever’da geçiyor ki Lennon’da bu şarkıyı “How I Won the War in Almeria” filminin çekimleri sırasında yazmıştı…

IMDb: 7

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
5
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın