Görüş Bildir
Haberler
İskoçya'da 'İkinci Bağımsızlık Referandumu Masada'

İskoçya'da 'İkinci Bağımsızlık Referandumu Masada'

ATKN
25.06.2016 - 19:13 Son Güncelleme: 26.06.2016 - 09:54

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon, ‘İskoçya'nın AB'deki yerini korumak için’ Brüksel'le 'derhal görüşmelere başlamak istediklerini' söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sturgeon daha önceki açıklamasında da İskoçya'nın bağımsızlığı için yeni bir referandumun 'güçlü bir ihtimal' olduğunu kaydetmişti.

Edinburgh'da kabine toplantısının ardından açıklama yapan Sturgeon, hükümetin ikinci bir bağımsızlık oylaması için yasal adımları atma konusunda da resmi uzlaşıya vardığını söyledi.

'İkinci bir bağımsızlık referandumu açıkça masada olması gereken bir seçenek ve gayet masada'

'İkinci bir bağımsızlık referandumu açıkça masada olması gereken bir seçenek ve gayet masada'

Sturgeon, 'İkinci bir bağımsızlık referandumu açıkça masada olması gereken bir seçenek ve gayet masada' dedi. 

Sturgeon ayrıca, başka atılabilecek adımlar için de uzmanlardan oluşan bir danışma grubu oluşturulduğunu belirtti.

İskoçya Yönetimi Başbakanı açıklamasında, kabine içi müzakerelerin çoğunun İskoçya'nın Avrupa Birliği ile ilişkilerinin korunması ve ortak pazarda kalması için yapılması gerekenlere odaklandığını ifade edip 'Kabine, İskoçya'nın AB'deki yerini koruyabilmesi için olası ihtimallerin incelenmesi için AB kurumlarıyla ve diğer AB üyesi devletlerde derhal müzakerelere başlanmasını kararlaştırdı' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

AB referandumunda İskoçya, %32'ye karşı %62 oy oranıyla AB'de kalınmasından yana oy kullanmıştı.

Britanya genelinde ise referandum sonucu %52 oranında AB'den ayrılma (Brexit) oldu.

'İskoçya istikrarlı bir hükümete sahip'

'İskoçya istikrarlı bir hükümete sahip'

Sturgeon ayrıca, hükümetinin İskoçya'nın AB'de kalmadan yana oy kullanmasından gurur duyduğunu ve İskoçların büyük çoğunluğunun da referandum sonucundan hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi.

İskoç lider, diğer AB üyesi ülke vatandaşlarının hala İskoçya'da ağırlanacağını belirtip AB üyesi devletlerin konsoloslarını 'katkılarına verdikleri değeri görüşmek üzere' resmi konutu Bute House'a davet etti.

Nicola Sturgeon, 'İskoçya iş dünyası için çekici ve istikrarlı bir yerdir ve öyle de olmaya devam edecektir' dedi.

İngiltere Başbakanı David Cameron referandum sonucunun ardından Ekim ayında görevini bırakmaya hazırlanırken İskoçya Başbakanı Sturgeon ise Londra'ya atıfta bulunup 'Westminster siyasi kargaşanın ve liderlik boşluğuna çekilirken, İskoçya'nın istikrarlı ve etkili bir hükümet tarafından yönetildiğini söylemek isteriz' dedi.

Sturgeon, 'İskoçya'nın çıkarlarının korunmasına odaklandık ama aynı zamanda okullarımız, hastanelerimiz ve ekonomimizin gelişimi için de çalışmaya devam etmekte kararlıyız.

Başbakan olarak ben de bu ülkeyi, tüm İskoç halkının çıkarları doğrulduğunda yönetmeye odaklandım, bu benim önceliğim' diye konuştu.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
74
24
16
4
4
3
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
mars__

İngiltere, 3 sap erkek arkadaşını diskoya sokan güzel kız. "sıkıldım çıkalım .s.s" diyor. İrlanda ve İskoçya "ya ortam güzel duralım biraz daha" diyor. Galle... Devamını Gör

mars__

Bu arada ayrılalım oyu verenler İngiltere'nin çomarlarıdır. Bizim çomarların dünyalarını üzerine inşa ettiği yabancı düşmanlığı, "gavur tu kaka" fikri bunlar... Devamını Gör

Ewok The Hutt

Britanya adaları iyice mala bağladı. herkes farklı bi kafa. hani biz marjinaldik.