Görüş Bildir
Haberler
IŞİD 'Türkiye Sınırını Geçme Rehberi'ni İnternette Yayımlamış!

IŞİD 'Türkiye Sınırını Geçme Rehberi'ni İnternette Yayımlamış!

Fatih UZUN
12.09.2014 - 18:32

AKP hükümetinin Suriye’deki iç savaşın başından bu yana izlediği sınır politikası tartışılırken, IŞİD militanlarının Türkiye’den Suriye ve Irak’a nasıl geçmeleri gerektiğine dair birbirlerine ‘ nasihat ‘ verdikleri bir blog ortaya çıktı. Buzfeed sitesinin haberine göre, blogda cihatçılara havaalanından sınırı geçene kadar yaşayacakları olası sorunlar ve ‘ çözüm ‘leri anlatılıyor.

'Sınırı geçmek yazı-tura gibi'

Öncelikle, Türkiye’de sizi durdurabilecekleri iki nokta var ‘ denilen blogda, militanların pasaport işlemleri sırasında havaalanındaki yabancılar şubesi ve güney sınırına ilerlerken yakalanma ihtimali bulunduğu vurgulanıyor. Yazıda, ‘ polis tarafından durdurulanların otomatik olarak sınır dışı edilmediği ya da tutuklanmadığı ‘ ifadesi dikkat çekiyor ve bu durum ‘yazı- tura’ olarak tanımlanıyor.

Blogda militanlara, Türkiye’ye giriş yaparken tutuklanmalarının daha önceki sabıka kayıtlarına da bağlı olduğunun hatırlatılmış. Fakat yazar, FBI tarafından aranan bir kişinin tüm arama noktalarından geçmeyi başardığını belirtmeyi de ihmal etmemiş.

'Sizi sınır dışı etmeleri zor, unutmayın'

Blogda, havaalanındaki pasaport kontrolü sonrasında bilinmesi gerekenler de şöyle sıralanmış: ” Turist vizeniz varsa, hakkınızda uluslararası arama emri yoksa, bir terörist listesinde adınız geçmiyorsa ve valizinizde ya da beraberinizde suçlamaya neden olacak bir madde taşımıyorsanız, Türk yetkililer sizi tutuklayarak sınır dışı edemez. Tek yapabilecekleri sizi durdurmak, kimliğinizi (çoğunlukla pasaportunuzu) istemek, birkaç soru sormak, muhtemelen sizi karakola götürmek ve birkaç soru daha sormak olacaktır. Bunun dışında yapabilecekleri fazla bir şey yok .”

'Türk yetkililer El Kaide'yle IŞİD arasındaki farkı anlamadı'

Blogda, militanlara polis tarafından durdurulmaları halinde sorulabilecek sorular ve verilmesi gereken yanıtlar da şöyle sıralanıyor:

  • Türkiye’ye geliş amacınız ne?

  • Suriye’ye mi gidiyorsunuz?

  • Terörist misiniz?

  • El Kaide ile bağlantınız var mı? Suriye’ye El Kaide’ye katılmaya mı gidiyorsunuz?

Yazıda, ‘ Türk yetkililerin El Kaide’yle IŞİD arasındaki farkı hala anlamadığı ‘ savunuluyor; ” El Kaide ve IŞİD’i hala aynı şey zannediyorlar. Siz tüm bağlantıları reddedin ve turist olduğunuz konusunda ikna edici olun’ ‘ deniliyor.

'Otobüs kullanın'

Militanlar, uçak biletlerini gidiş- dönüş almaları, vize ve pasaportlarını güvenli bir yerde tutmaları, yanlarında bıçak gibi eşyalar taşımamaları ve telefonlarında kanıt oluşturacak her şeyi silmeleri konusunda da uyarılıyor. Yazıda ‘ sınır bölgelerine giderken otobüs kullanılmasının önemli olduğu ‘ da belirtilmiş.

Yazının ikinci bölümüyse kadın cihatçılara ayrılmış. Bu bölümde verilen ‘ nasihat ‘lar, eşi ve çocuğu yanına gelen Faslı bir militanın başından geçenlerden derlenmiş.

Kadınlara özel bölümde 'rahatlık' uyarısı

İlk olarak, Türkiye’ye gelen kadınların yalnız kalmaması için örgüte bağlı kişilerden en az ikisinin telefon numarasını yanlarına almaları gerektiği söyleniyor. Ancak bu numaraların telefona kaydedilmemesi, kağıtlara yazılması gerektiği belirtilmiş. Kadın cihatçılara günlük konuşma için az da olsa Türkçe öğrenmelerinin iyi olacağı hatırlatılmış.

Diğer kadın cihatçılarla beraber hareket etmeleri gerektiğinin belirtildiği yazıda, Türkiye’de çok fazla çarşaf giyen kadın olmadığı hatırlatılmış ve ‘grup kimliği ’ne bürünmemeleri tavsiye ediliyor. Kadın cihatçıların havaalanına geldiklerinde rahat davranmaları yönünde uyarıldığı yazıda, sınırı geçtikten sonra diğer kadınlarla iletişime geçmeleri gerektiği de söylenmiş.

Blogda, sınırın geçilmesinin ardından hızlı davranılması gerektiği vurgulanıyor, yanında çocuğu da olan kadınlara yardım edecek kişiler olacağı söylenmiş. Eşi kendisinden önce sınırı geçen kadınların da eşleriyle buluşturulacağı; bekar olan kadınlarında Rakka’ya yerleştirileceği belirtiliyor.

Diken

Kaynak: http://www.diken.com.tr/isidin-turkiy...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Buzzfeed'te yer alan o liste;

Buzzfeed'te yer alan o liste;
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0