Görüş Bildir
Haberler
IŞİD'den Kaçan Ezidiler Susuzluktan Ölüyor...

IŞİD'den Kaçan Ezidiler Susuzluktan Ölüyor...

Onedio Medya
07.08.2014 - 11:31 Son Güncelleme: 07.08.2014 - 13:54
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ele geçirdiği Sincar kentinde nüfusun çoğunluğunu oluşturan Ezidiler, katliamın eşiğinde. 30 bin Ezidi dağa kaçtı ama onları IŞİD kadar büyük bir tehlike bekliyor: Açlık ve susuzluk...

IŞİD’in Musul yakınlarındaki Sincar Kasabası’nı ele geçirmesinin ardından bölgeden kaçmaya çalışan Ezidiler, militanların elinde can vermektense dağlarda ölümü göze alıyor. Peşmergelerden sorumlu Kürt Bakan Cabbar Yaver, IŞİD’in bölgede ilerlemesiyle Sincar Dağı’na sığınan yaklaşık 30 bin Ezidi bulunduğunu, acil önlem alınmazsa pek çoğunun açlık ve susuzluktan ölebileceğini belirtti.

ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

Yerel kaynaklar, şu ana kadar 100’ü aşkın çocuk ve yaşlının dağda susuzluktan öldüğünü duyurdu. Merkezi yönetime ait helikopterlerin Sincar Dağı eteklerine su ve erzak ikmali yaptığı, ancak bunun da sığınmacıların hepsine yetmediği vurgulanıyor.

‘Acil müdahale olmazsa yüz binlerce insan ölecek’

BATARYALARI BİTTİ

Bianet’e konuşan Şengalli Süryani gazeteci, aynı zamanda Bethnahrin (Mezopotamya) Ulusal Konseyi (MUB) üyesi Sherbel Hana Mette de yardım çığlığı attı: “Musul yakınlarındayım. Şengal (Sincar) doğumluyum ama sürekli orada yaşamıyorum. Dağda mahsur kalan arkadaşlarıma telefonla ulaşabiliyordum. Ama bataryaları bitti, artık konuşamıyoruz. Durum çok kötü. Dağlarda kalan insanlara BM uçaklarla yiyecek attı ama bu çok az ve her yere ulaşamamış. Bir katliam var.”

AİLELER ÇATIŞIYOR

“IŞİD, Müslümanlığı kabul etmeyenleri idam etti. Kaçan Ezidi gençlerden savaşmak için dönmek isteyenler var, bir kısmı da döndü. Ama silah sorunu var. Dağlarda da direniş var ama çok örgütlü değiller. Aile aile çatışıyorlar diyebiliriz.” Sherbel Hana Mette, Ezidi nüfusunun Şengal’de 300-400 bine yakın olduğunu belirtti.

Bu arada dün Peşmerge güçlerinin, Sincar Dağı’nda mahsur kalan 30 bin Ezidi’nin imdadına yetiştiği bildirildi. Alınan bilgiye göre Peşmergeler, YPG kontrolündeki Suriye sınırından Sincar’a girdi. Peşmergenin, Sincar Dağı’nda mahsur kalan 30 bin Ezidi’yi kurtarması bekleniyor. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 17. Şube Basın Sözcüsü Çekdar Atruşi yaptığı açıklamada, beraberlerindeki peşmerge kuvvetiyle Sincar Dağı’na akşam saatlerinde vardıklarını söyledi. İlçe merkezinin kontrolünü ele geçiren IŞİD’den korkarak dağlara kaçan halkın güvenliğini sağladıklarını belirten Atruşi, “Mahsur kalan Ezidi halkını oluşturacağımız güvenlik koridorundan kurtaracağız.” dedi.

TÜRKİYE'YE SIĞINANLAR DA VAR

IŞİD’ten kaçan bazı Ezidi aileler, Şırnak’ın Silopi İlçesi’nden Irak’a açılan Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yaptı. IŞİD’in saldırdığı Sincar (Şengal) bölgesinde yaşayan Ezidiler, can korkusuyla taşıyabildikleri eşyalarını alarak bölgeden kaçışlarını sürdürüyor. Kuzey Irak’ın Zaho kentinde toplanan Ezidilere Silopi’deki ticari taksi şoförleri destek çıkarak, ücretsiz olarak Habur Sınır Kapısı üzerinden Silopi otogarına gelmelerini sağlıyor.

Bu arada yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalan ve Habur Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye giriş yapan yaklaşık 100 Ezidi vatandaş, Silopi ilçesi yakınlarında boş durumdaki konutlara yerleştirildi.

EZİDİ VEKİLİN FERYADI

IŞİD’in önceki gün 500 Ezidi’yi öldürmesi, 500 kadını da esir alarak cariye yapması üzerine Irak Meclisi’nin Ezidi üyelerinden Feyyan Dahil, meclis kürsüsünden ‘Katliamı durdurun’ çağrısı yaptı. IŞİD’in Ezidilerin yoğun olarak bulunduğu Sincar ve Zumar kasabalarına yaptığı saldırıları kınayan Dahil, “Erkeklerimiz öldürüldü, kadınlarımız cariye oldu. Tüm Iraklılar gibi öldürüldük. Şiiler, Sünniler, Hristiyanlar, Türkmenler öldürüldü. Şimdi sıra bize geldi” diye konuştu. Konuşmasının sonunda gözyaşlarına hakim olamayan Dahil, baygınlık geçirdi.

Kaynak: Vatan

Kaynak: http://www.haberartibir.com.tr/dunya/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0