Görüş Bildir
Haberler
İshak Alaton'dan 14 Hayat Dersi

İshak Alaton'dan 14 Hayat Dersi

Ömer Raif
09.01.2015 - 20:58 Son Güncelleme: 10.01.2015 - 14:50

İshak Alaton.. 90 yaşına merdiven dayamış bir iş adamı. Yahudi olmasından dolayı hep önyargılı düşüncelerle akıllarda yer etmiş, elinde hiçbir mal varlığı yokken, kendi gayretleriyle bugünlere gelmiş, dışlanmışlığına rağmen ülkesi Türkiye'yi hep sevmiş bir isim. 

Kendisi Üzeyir Garih ile birlikte Alarko Holding'i kurmuş ve bir başarı hikayesine imza atmış bir iş insanı.

Mehmet Gündem tarafından hazırlanan Lüzumlu Adam ve Lüzumsuz Adam kitabında hayatının birçok ayrıntısını paylaşan Alaton, yaşadığı tecrübeler doğrultusunda bizlere hayat dersi olacak öğütler veriyor.

Kaynak: Lüzumsuz Adam İshak Alaton - Mehmet Gündem - Alfa Yayınları

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Lise veya üniversiteden mezun olduktan sonra, nereye varmak istiyorsun?

1. Lise veya üniversiteden mezun olduktan sonra, nereye varmak istiyorsun?

Hangi hedeflere doğru yol almak seni cezbediyor? Sen önce varmak istediğin limanı veya limanları tarif etmekle başla ve yola öyle çık. Yol boyunca önüne çıkacak fırsatları değerlendirirken hedeflerine doğru bilinçli olarak yol al…

2. Hedeflerinden biri, zengin olmak, bol paraya kavuşmak…

2. Hedeflerinden biri, zengin olmak, bol paraya kavuşmak…

Bu doğru ve gerekli, ancak yeterli değil.. Esas hedefin, mutlu olmak… Mutlu ve huzurlu bir yaşam… Toplum içinde bilgi ve becerisi, sağlam prensipleri ile tanınan iyi insan olmak… Saygın insan olmak… Zengin olmanın ötesinde ve üstünde, saygın olmak olmalı… Ancak böyle olursa kendini aşarsın…

3. Dünyayı kucaklamaya hazır mısın?

3. Dünyayı kucaklamaya hazır mısın?

Bir gün gelecek, Türkiye’nin sınırlarını aşacaksın. Başarıların seni yurtdışına taşıyacak.. Hazır mısın? Lisan bilgin nasıl? Bugün sadece İngilizce ile yetinme.. Rusça, Çince, Japonca, Arapça öğren…

4. Bugüne kadar edindiğin eğitim sadece geniş bir temeldir.

4. Bugüne kadar edindiğin eğitim sadece geniş bir temeldir.

Bu temel üstüne, hayatın boyunca devam edecek bir eğitim programı planla. Felsefe ile ilgilen.. Felsefe kitapları oku… Sanatla, müzikle, şiirle ilgilen. Tecrübeye sahip çık, her şeyi kendi yaşayarak öğrenme gibi saplantısı olan ahmakların yolunu tercih etme. Eğitim, hayat boyu süren bir çabadır… Çok da keyif veren bir uğraştır… Her gün yeni dünyalar keşfedecek, büyük haz duyacaksın.. Öğrenmenin, yeni bilgi ve beceriler edinmenin heyecanını hep canlı tut… Unutma ki dünün doğruları dünde kaldı. Sen bugünün ve yarının doğrularını öğrenmeye vakit ayır.

5. Paraya, maddi imkânlara sahip olmak gerekli, ancak yeterli değil dedim…

5. Paraya, maddi imkânlara sahip olmak gerekli, ancak yeterli değil dedim…

Para biriktirmek kadar, belki ondan da önemlisi, kültür biriktirmeye çalış.. Kültürlü insan olmak sana toplum içinde saygınlık kazandıracak… Daha da önemlisi, paranı harcarken keyif almak, ancak kültürle mümkündür. Kültürü kısıtlı olan insan, bol parası olan fakir bir insandır… Parası pek işine yaramayan insandır. Kazanma kültürü gibi harcama kültürü de önemli bir ayrıntıdır. Onu ancak kazanırken oluşturacağın bilinçle elde edebilirsin.. Paran kısıtlı olsa bile kültürünü zenginleştir..

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ne kadar uzun yaşadığın önemli değil.. Nasıl yaşadığın önemli..

6. Ne kadar uzun yaşadığın önemli değil.. Nasıl yaşadığın önemli..

Kaliteli bir yaşamı planla. Kaliteli saygın insanlarla dostluk geliştir. Onların bilgi ve becerilerinden istifade et. Düşünen dostlar edin. Bildiğin meşhur bir sözü tekrar edeyim: Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.

7. Dürüst ol.. Düşünce dürüstü ol.

7. Dürüst ol.. Düşünce dürüstü ol.

Düşüncelerini açıkça ifade et. Farklı düşünme hakkını kullan. Toplum içinde farklı düşünen insanlar, lider olurlar. Lider, farklı bir yol öneren cesur insandır.

8. Arada bir, önyargılarını sorgula.

8. Arada bir, önyargılarını sorgula.

Dünün doğruları bugün artık doğru olmayabilir. Doğrularını da sık sık sorgula ve bugünün doğrularını cesaretle ifade et. Alışkanlıklara esir düşme.

9. Önce kendine güven, sonra herkese güven duy ve güven ver.

9. Önce kendine güven, sonra herkese güven duy ve güven ver.

Güvensizlik duygusu çok kötü bir duygudur ve insanı psikolojik olarak yıkar. Sen önce kendine güven. Bilgi, 21. Asırda başarının anahtarı. Sermaye, para, ikinci derecede önemli. Düşün ki bugün dünyanın en zengin insanlarından biri, Microsoft’un kurucusu Bill Gates, üniversite üçüncü sınıftan terk eden bir adam. Vasat bir ailenin çocuğu. Bilgisi, bilgisayar becerisi ile dünyanın en zengini oldu. Bill Gates’in zenginliği, 320 gramlık beyninin ürünü. Senin de beynin, 300 ila 330 gram arasıdır. Bill Gates’ten hiçbir farkın yok. Eksiğin yok, fazlan var. Kendine güven, bilgine güven. Sana güven verecek bilgiyi edin. Büyük bir tecrübeyle söylenmiş bir söz kalmış aklımda: “Düşmanına karşı hoşgörülü davran, ileride bir gün dostun olabilir. Dostuna karşı mesafeli davran, ileride bir gün düşmanın olabilir.”

10. Cesur ol.

Cesaret önemlidir. Yerinde ve zamanında ortaya konan cesaret insanı asil yapar, esaretten kurtarır. Vazgeçebilme duygun hep canlı olsun.  Menfaatine olsa da, prensiplerine ters düşen bir şeyi asla yapma, hayır deme cesaretini göster.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Manevi değerler edin.

11. Manevi değerler edin.

İç dünyanı da zenginleştir, aklınla birlikte.

12. Vefalı ol.

12. Vefalı ol.

Aidiyet duygun olsun, sana iyilik yapana vefalı ol, sadakatini göster.

13. Yeni kimlikler edin.

13. Yeni kimlikler edin.

Tek kimlikle yetinme, işadamı kimliği seni tarif ederken aciz kalsın. Sosyal kimlikler, büyük sorumluluklar edin. Yaşadığın toplumdan başlayarak insana ve insanlığa ilgi duy, kendi iradenle sorumluluklar edin.

14. Ulaşılmaz olma.

14. Ulaşılmaz olma.

Yola çıkarken insana ne kadar yakınsan, ne kadar ulaşılabilir, konuşulabilir bir insansan, büyüdükçe de öyle kal. Değişme ve insanlara hem sen ulaş hem de sana kolay ulaşmalarının yolunu aç. Eleştirileri dikkate al. Sadece seni beğenen ve onaylayan insanlarla birlikte olma. Farklı düşüncelere de kulak ver.

  • Güven veren, saygı uyandıran iyi insan olma yolunda geliş.

  • Geliş ki insan sende huzur bulsun, seni tanıyan umutla yolculuğuna devam etsin.

  • Varlığın ve varoluş tarzın, yapıp ettiklerin senin için “iyi ki dünyada böyle insanlar var.” dedirtsin.

  • Mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamak senin de hakkın. Unutma, sen mutlu olursan etrafındaki herkes mutlu olur, mutsuz ve başarısız bir adamın çevresine vereceği tek şey mutsuzluk ve başarısızlıktır.

  • Kıymetli her şeyin bir bedeli vardır.

  • Hayatını akıllı bir şekilde planlaman, evvela kendini iyi tanımakla başlar.

  • Kendinde, zannettiğinden daha fazla bilgi, beceri ve başarılı olma hırsı var. Unutma tek bir kimliğe razı olarak yaşamamak için alternatifleri çoğaltmak gerekir.

  • İngilizce’nin dışında en az bir veya iki lisan öğrenmen, genel kültürüne geniş ufuklar açacak ve bir “dünya vatandaşı” olmanı sağlayacaktır. Ama ne olur, düşünmeyi öğren, cesurca düşünmeyi.

  • Düşündüğünü paylaşmayı öğren.

  • Kendin ol, kendi hayatını yaşa.

  • Ama sakın bencilleşme, risk al, sorumluluk duy.

  • İnsanın varlığına ve yaşadıklarına duyarlı ol.

  • Her zaman işini iyi bilenlerle çalış. Yani profesyonellerle.

  • Her şeyini sen yapmaya kalkma.

  • Yapan değil, yaptıran ol.

  • Yapabileceğin şeyler sınırlıdır, yaptırabileceğin şeyler ise sonsuz.

  • İleride senin de yazacak bir hayatın olacaktır, onu şimdiden planla.

  • Hafızana fazla güvenme, not tut, arşivin sağlıklı olsun.

  • Geride düşman bırakmadan yürümek lazım. Kavga etmeyeceksin. Hele ortağınla, hiçbir zaman.

  • Önüne gelen adamla ortak olmayacaksın. Ortaklık, evlilikten beter. Girmesi kolay, çıkması pahalı. Bazen iflasın başlangıcı.

  • Ayağını yorganına göre uzat.

  • Yutamayacağın lokmayı ağzına alma. Nefessiz kalır, boğulursun.

  • Başın bulutlara değerken ayakların yerden kesilmesin. Kesilirse rüzgâr alıp seni savurur, evdeki bulgurdan da olursun.

  • Bir insanda saygınlık yoksa onda hakiki mutluluk da yoktur.

Devamı Gelecek...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
55
6
3
2
2
2
2