Görüş Bildir
Haberler
İran, 100’den Fazla Azeri Muhalifi Tutukladı

İran, 100’den Fazla Azeri Muhalifi Tutukladı

Onedio Medya
20.02.2014 - 19:01 Son Güncelleme: 20.02.2014 - 19:40

İran, 100’Den Fazla Azeri Muhalifi Tutukladı

İran’a bağlı Güney Azerbaycan bölgesinde 100’den fazla Azeri muhalifin İran güvenlik birimlerince tutuklandığı belirtiliyor. Tutuklananların anadil günü kutlamaları çerçevesinde bir araya gelen Güney Azerbaycan Milli Hareketi üyeleri olduğu kaydediliyor. Tutuklamaların, Fars dili konuşmayanların haklarını vereceğini söyleyen Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmasından sonra gelmesi dikkat çekti.

2,5 yıl önce Türkiye’ye sığınan Güney Azerbaycanlı Ramin Cabbarlı, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada Eher (Ahar) kentinde bir araya gelen Azerilerden aralarında İbrahim Savalan, Abbas Veysanlı ve Salih Molla Abbasi gibi önde gelen muhaliflerin de bulunduğu 100’den fazla kişinin tutuklandığını söyledi.

İran’da yaşayan 30 milyondan fazla Azeri’nin anadilde eğitim hakkına dahi sahip olmadığını belirten Cabbarlı, bölgedeki yeraltı kaynaklarının sömürüldüğünü, Urumiye Gölü’nün dahi kurutulduğunu ifade etti.

Gelişmelerin 'seçim kampanyaları sırasında anadilde eğitim hakkı vereceklerini söyleyen Ruhani’nin ne kadar samimi olduğunu ortaya koyduğunu' belirten Ortadoğu uzmanı Arif Keskin ise 'Ruhani, pek çok konuda olduğu gibi anadil konusunda da Fars dili konuşmayan halklara haklarını vereceğini söyleyerek büyük bir ümit olmuştu. Ancak son gelişme, Ruhani’nin bu sözleri yerine getiremeyeceğinin açık göstergesi.' diye konuştu.

75 milyon nüfuslu İran’da 30 milyonu Azeri, 40 milyona yakın Türk’ün yaşadığı öne sürülüyor. Her yıl okullar açıldığında ve dünya dil günü etkinliklerinde bir araya gelen Azerilere yönelik tutuklama eylemleri gerçekleşiyor. Ramin Cabbarlı, her yıl benzer tutuklamalar olduğunu; ancak bu yılki tutuklamaların diğer yıllara oranla daha yüksek olduğunu vurguladı.

Kendisinin Türkçe makaleler yazdığı için İran’da tutuklandığını, daha sonra Türkiye’ye kaçtığını belirten Cabbarlı, BM yoluyla sığınma talep ettiği için muhtemel bir iadeden kurtulduğunu söyledi.

CİHAN - CUMALİ ÖNAL

Kaynak: http://www.cihan.com.tr/news/Iran-100...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0