Görüş Bildir
Haberler
Irak'ta Seçimin Galibi Yine Maliki

Irak'ta Seçimin Galibi Yine Maliki

adem kara
19.05.2014 - 17:47 Son Güncelleme: 19.05.2014 - 18:00
www.aljazeera.com.tr

Sonuçların ardından Maliki'nin üçüncü dönemde de başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.Fotoğraf: AP

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yüksek Seçim Komisyonu'nun açıkladığı genel seçim sonuçlarına göre Başbakan Nuri Maliki’nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu yarıştan birinci parti olarak çıktı.

Seçim sonuçlarına göre Kanun Devleti Koalisyonu tek başına hükümet kuracak sandalye sayısına ulaşamadı ancak Maliki'nin yeniden hükümeti kurması ve üçüncü dönemde başbakanlık koltuğuna oturması bekleniyor.

Maliki 328 sandalyeli mecliste en az 92 sandalye kazanmayı başardı. Sonuçlara göre Maliki ülkede 721 binden fazla seçmenin oyunu almayı başardı.

Malki'nin Kanun Devleti Koalisyonu sadece başkent Bağdat'ta 30 sandalye kazandı ve 10 kentte seçimi birincilikle bitirdi. Bu 10 şehir de Şii nüfusun yoğunlukta olduğu kentler.

AFP haber ajansına göre, Maliki'nin başlıca rakipleri parlamentoda 19 - 29 arası sandalye kazandı.

Kanun Devleti Koalisyonu 2010 seçimlerinde 89 sandalye ile ikinci parti olmasına rağmen 10 ay süren siyasi tıkanıklığın ardından hükümeti kurmuştu.

Ülkede olası hükümet senaryoları üzerine görüşmeler seçim sonuçları açıklanmadan önce başlamıştı. Ülkedeki dağınık siyasi yapı yüzünden koalisyonun hangi siyasi oluşumlar tarafından kurulacağı kestirilemiyor.

Ülkede mezhep çatışmasının yanısıra Bağdat ve Erbil yönetimleri arasındaki gerilim de sürüyor.

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AFP

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/ira...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0