Görüş Bildir
Haberler
Irak'ta Maliki Dönemi Kapanıyor mu?

Irak'ta Maliki Dönemi Kapanıyor mu?

adem kara
12.08.2014 - 15:09
İçeriğin Devamı Aşağıda

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum yeni hükümeti kurma görevini Meclis Başkan Yardımcısı Haydar El Abadi'ye verdi.

Haydar El Abadi, Şiileri temsil eden en büyük siyasi hareket olan Ulusal İttifak tarafından başbakanlığa aday gösterilmişti.

İki dönemdir görevde olan Şii Başbakan Nuri el Maliki ise Cumhurbaşkanı'nın yaptığı görevlendirmeye çok sert tepki verdi ve gelişmeleri 'anayasanın ihlâli ve darbe girişimi' olarak tanımladı.

Maliki'nin Bağdat'ta güvenliği artırdığı ve özel kuvvetlerin yanı sıra Şii milisleri görevlendirdiği belirtiliyor. 

  Artık ülke sizin ellerinizde'

Cumhurbaşkanı Masum, hükümeti kurma görevini Abadi'ye verirken yaptığı konuşmada Abadi'den Irak halkını korumasını istedi ve 'Artık ülke sizin ellerinizde' dedi.

Haydar El Abadi ise Cumhurbaşkanı'ndan görevi aldıktan sonra tüm Iraklıları eski adı IŞİD olan İslam devleti örgütüne karşı birleşmeye çağırdı.

Analistler hükümet kurma göevinin Abadi'ye verilmesinin Maliki'yi köşeye sıkıştırdığını ifade ediyor.

Maliki'nin liderliğini yaptığı Kanun Devleti koalisyonu Nisan ayındaki seçimleri kazanmayı başarmıştı.

Hem Maliki'nin hem de Abadi'nin bağlı olduğu Dava Partisi'nden Züheyr el Naher, BBC'nin sorularını yanıtlarken son kriz sürecinde Abadi'nin Maliki'Ye kıyasla çok daha pragmatik bir yol izlediğini ifade etti ve ülkedeki farklı kutuplarla irtibatı sağlayabildiğini vurguladı.

Ancak yine Dava Partisi'nden bir diğer üst düzey isim Halef Abdussamed, Abadi'nin sadece kendisini temsil ettiğini, Maliki'nin ise bütüm partiyi temsil ettiğini iddia etti.

Obama'dan Abadi'ye açık destek

Dün bir açıklama yapan ABD Başkanı Barack Obama, Başbakanlıkla görevlendirilen Abadi'ye destek vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Maliki'nin yerine Abadi'nin hükümet kurmakla görevlendirilmesini 'ümit verici bir adım' sözleriyle yorumlayan Obama, Abadi'ye hükümetin olabildiğince hızlı kurulmaı çağrısını yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Maliki'yi, gerilimi tırmandırmaması ve hükümet kurma sürecini aksatmaması yolunda uyarmıştı.

İslam devleti örgütünün ilerleyişi sürüyor

Irak'ta bir yandan siyasi kriz aşılmaya çalışılırken, diğer yandan da ülkenin kuzeyinde İslam devleti örgütünün ilerleyişi devam ediyor.

Radikal İslamcı örgütün militanlarıyla çatışan Kürt güçlerine ABD hava desteği sağlıyor.

BBC'ye bilgi veren bir ABD'li yetkili Iraklı güvenlik güçlerinin de Kürtlere silah yardımı yaptığını söyledi.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0