Görüş Bildir
Haberler
Intermittent Fasting ile Fazla Kilolardan ve Yağlardan Çok Daha Hızlı Kurtulabilirsiniz

Intermittent Fasting ile Fazla Kilolardan ve Yağlardan Çok Daha Hızlı Kurtulabilirsiniz

R.G.
01.02.2021 - 15:51

Adını sıkça duyduğumuz intermittent fasting, aralıklı oruç anlamına geliyor. Oruç kelimesi sizi yanıltmasın. Tüm gün yememek ve içmemek üzerine kurulu bir sistem değil. Gelin, intermittent fasting hakkında merak edilenleri inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Nedir bu intermittent fasting?

Nedir bu intermittent fasting?

Aralıklı oruç da denilen, özet olarak belirli saat aralıklarında kalori alımının kısıtlandığı bir diyet şekli. Ancak bu diyetin tek bir uygulama şekli bulunmuyor. Günlük aralıklı, gün aralıklı, alternatif gün aralıklı ve haftalık aralıklı olmak üzere 4 farklı uygulama şekli bulunuyor.

İki öğün arası açlık

İki öğün arası açlık

Günlük aralıklı oruçta gün içerisinde iki öğün var ve bu öğünler 8 saat arayla tüketiliyor. Günün ikinci öğününden ertesi günün ilk öğününe kadar ise hiçbir şey yenilmiyor. Aralıklarda su, çay gibi şeker içermeyen kalorisiz içecekler içilebilir.

5'e 2

5'e 2

Gün aralıklı oruçta haftanın 5 günü abartmamak koşuluyla normal şekilde beslenirken, 2 günü kalori ihtiyacınızın %25'ini alıyorsunuz. Haftanın hangi günlerinde kalori kısıtlamasına gideceğiniz tamamen size kalmış. Yalnızca bu 2 günü peş peşe uygulamamanız gerekiyor.

Bir gün aralıklı açlık

Bir gün aralıklı açlık

Alternatif gün aralıklı oruçta bir gün abartı kalori alımından kaçınarak istediğinizi yerken diğer gün 24 saat boyunca kalori alımı gerçekleştirmiyorsunuz. Tabii ki yine su ve çay gibi kalorisiz içecekler serbest.

Haftada bir kere 24 saat açlık

Haftada bir kere 24 saat açlık

Haftalık aralıklı oruçta haftada yalnızca 1 kere 24 saatlik açlık gerçekleştiriliyor. Açlıktan kastımız daha önce bahsettiğimiz gibi kalori alımını kesmek. Kalorisiz içeceklere devam.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Intermittent fastingin diğer diyetlerden farkı ne?

Intermittent fastingin diğer diyetlerden farkı ne?

Uzun süre devam eden düşük kalori alımına dayanan diyetler hem fiziksel hem de zihinsel olarak insanları zorluyor. Bu nedenle diyet yapılırken kaybedilen kilolar, diyet sonlandırıldıktan sonra katlanarak geri alınıyor. Ancak aralıklı oruç, sürekli bir kalori kısıtlamasına dayanmadığı ve birden fazla uygulanma şekli bulunduğu için diğer diyetlere göre daha başarılı sonuçlar sunuyor.

Intermittent fastingin olumlu sonuçları

Intermittent fastingin olumlu sonuçları

Kalori alımının uzun süre kısıtlanması insülin direncini geliştirebiliyor. Ancak intermittent fastingde uzun süreli bir kısıtlama söz konusu olmadığı için pek çok olumlu sonuçların ortaya çıktığı yapılan bilimsel çalışmalarla da gösterilmiş.

Vücutta yağ yakımı tüm depo karbonhidratların tükenmesinden sonra gerçekleşiyor. Aralıklı oruç boyunca aç kalınan sürelerde depo karbonhidratlar tükenip yağ yakımına geçildiği için bu diyeti 3 hafta uygulayan bireylerde %25'e yakın yağ kaybı ve kandaki iyi kolesterol olan HDL düzeylerinin arttığı gözleniyor.

Dikkat!

Dikkat!

Kronik rahatsızlığı uzun süre aç kalmaya elverişli olmayanlar, yaşlı, hamile bireyler ve çocukların bu diyeti uygulaması önerilmiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın