Görüş Bildir
Haberler
İnsanların Sizi Neye Göre Yargıladığını Biliyor musunuz?

etiket İnsanların Sizi Neye Göre Yargıladığını Biliyor musunuz?

Ecephant
22.06.2016 - 16:38

İnsan beyni, yargılamaya programlanmıştır. Hayatta kalma mekanizmamız, insan davranışlarını değerlendirip yorumlamadan yaşamayı  kabul etmiyor sanki.

Biz, yargılarımızın insanlarla olan dialoglarımıza ya da onların bariz davranışlarına bağlı olduğunu sansak da; bilim öyle demiyor. BusinessInsider'dan derlenen bu bilgilerle, insanların başkaları hakkında peşin hüküm vermelerini sağlayan bu küçük şeylere çok şaşıracaksınız!

Kaynak: http://www.businessinsider.com/8-tiny...
İçeriğin Devamı Aşağıda

Yaptığımız yargıların çoğu, el sıkışmak ya da vücut dili gibi küçük şeylere bağlı. Yalnızca bu tarz hareketlere bakarak, beynimiz insanlar hakkında büyük yargılara varabiliyor.

Yaptığımız yargıların çoğu, el sıkışmak ya da vücut dili gibi küçük şeylere bağlı. Yalnızca bu tarz hareketlere bakarak, beynimiz insanlar hakkında büyük yargılara varabiliyor.

Küçük şeylere bakarak insanlar hakkında karara varma işinde o kadar iyiyiz ki; Kansas Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma, insanların dışa dönüklük/ içine kapanıklık, duygusal denge ve sorumluluk duygusu gibi kişisel özellikleri, yalnızca giydikleri ayakkabılara bakarak doğru tahmin etmeyi başardı.

Bizim bilinçsiz yaptığımız hareketlerin de kendi aralarında bir dili var. Bu davranışlar, kim olduğumuzu açıkça ortaya koyan niteliğe sahip.

Eğer daha önce bu konunun üzerinde düşünmediyseniz, en yakın zamanda düşünmenizi öneririz; çünkü kariyerinizi baltalıyor olabilirsiniz.

1. Garsonlara ve danışma görevlilerine nasıl davranıyorsunuz?

1. Garsonlara ve danışma görevlilerine nasıl davranıyorsunuz?

Personele nasıl davrandığınız hakkınızda o kadar belirleyicidir ki, oldukça alışılmış bir mülakat taktiği haline gelmiştir. Sadece destek personeline davranış şekliniz ölçülerek, insanlara genel olarak nasıl davrandığınız anlaşılabilir.

Çoğu insan, işe alma komitesindeki 'önemli' insanlarla konuşurken rol yapıyor; ama kapıdan çıktığı anda ise diğer insanlara tepeden bakıyor ve saygısız davranışlarda bulunuyor. Birlikte iş yemeği yediğiniz insanlara ne kadar kibar davranırsanız davranın, insanlar sizin garsonlara nasıl davrandığınıza daha çok önem veriyor.

2. Ne sıklıkla telefonunuzla ilgileniyorsunuz?

2. Ne sıklıkla telefonunuzla ilgileniyorsunuz?

Konuşmanın tam ortasında çıkarıp telefonuna bakan insandan daha kötü görünen çok az şey vardır. Bu hareket saygı, dikkat ve dinleme yeteneğinin eksikliğini gösterir. Acil bir durum yoksa, biriyle konuşurken sürekli gözünüz telefonunuzda olmamalı.

Elon Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma gösteriyor ki; sohbet sırasında telefonla ilgilenmek, karşılıklı ilişkilerin hem niceliğini hem de niteliğini düşürüyor.

3. Gergin olduğunuzu belli eden sürekli tekrarladığınız davranışınız var mı?

Tırnaklarınızı yemek, yüzünüzle veya saçınızla oynamak, karşınızdakine genellikle gergin olduğunuzu ve kontrolün çok da sizde olmadığını hissettiriyor.

Michigan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre bu gergin davranışlar mükemmeliyetçi bir kişiliğin sonucunda ortaya çıkıyor. Mükemmeliyetçi insanlar sıkıldığında ya da hüsrana uğradıklarında bu tarz alışkanlılara yöneliyorlar.

4. Sürekli kendinizden mi bahsediyorsunuz?

Mutlaka karşılaşmışsınızdır; bazı insanlar saatler boyunca sadece kendilerinden bahsedebilirler. Kendini bir kenara bırakmayı başarıp karşısındaki kişi hakkında soru sormasına kadar geçen süre aslında büyük bir kişilik sinyali veriyor.

Sadece kendisi hakkında konuşan ve bu işi genellikle yüksek sesle yapan insanlar bencil olarak nitelendiriliyor. Tam ters olarak, kendisi hakkında konuşmaktan kaçınıp sürekli karşısındakine soru yönelten insanlar ise sessiz, utangaç ve alçakgönüllü imajı veriyor.

Bu ikisi arasındaki dengeyi kurmak, iyi bir iletişim açısından oldukça önemli.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Nasıl tokalaşıyorsunuz?

Gevşek el sıkışmanın güven eksikliğiyle bağdaştırılması hepimizin bildiği bir şey.  Alabama Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmaya göre; kişinin yeterliklerini sadece bir el sıkışmasıyla anlayamasanız bile, yine de kişilik özellikleri hakkında doğru çıkarımlarda bulunabilirsiniz.

Araştırmanın sonucuna göre, sıkı bir tokalaşma daha az utangaç ve daha az içe kapanık olduğunuzu gösteriyor.

6. Sık sık geç kalır mısınız?

6. Sık sık geç kalır mısınız?

Buluşmalara veya işe sürekli geç kalmak, insanların sizin saygısız, kaytarıcı ve hatta tembel olduğunuzu düşünmelerine yol açıyor. Genelde varılan bu yargıların aksine, San Diego Üniversitesi'nin yürüttüğü bir çalışmada;  bir yerlere geç kalmanın aynı anda bir çok işle uğraşan insanlarda ve B tipi kişiliğe sahip olanlarda daha çok görüldüğü sonucuna varıldı.

Yani, bu konuda bir karara varmadan önce, kişinin geç kalmasının ardındaki sebebi sormak gerekiyor.

7. El yazınız sizin hakkınızda ne söylüyor?

El yazınızı kişiliğinize bağlayan çok yanlış ve tipik bağdaştırmalar yapılıyor. Örneğin, çok bastırarak yazıyorsanız çok gerginsiniz, harfleriniz yamuk yumuksa çok dağınıksınız gibi...

Bu yanlış anlaşılmalara maruz kalmamak için, uzmanlar dilekçe ve mektuplarınızı bilgisayarda yazmanızı öneriyor.

8. Göz teması kurmaktan kaçınıyor musunuz?

8. Göz teması kurmaktan kaçınıyor musunuz?

Göz teması kurmak tabi ki önemli; ancak fazlası da oldukça agresif ve ürpertici görünüme sebep oluyor. Karşınızdakinin gözlerine bakmaktan tamamen kaçınmanız ya da çok az göz teması kurmanız ise, ilgisiz ve utangaç olduğunuz imajını veriyor.

Araştırmalara göre, bir konuşmanın kabaca %60'ı boyunca göz teması kurduğumuzda, doğru oranı yakalamış oluyoruz. Bu da, karşımızdaki kişide samimi ve güven veren bir his uyandırıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
222
35
19
18
13
13
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
KOVALA NEJDET

İnsanlar benim götümü yesin, onlara fikirlerini sorduğumu hatırlamıyorum, hele bazıları var ki karşısındakinin inciğine cinciğine kadar hareketlerini gözleml... Devamını Gör

lazkizi53

Garsonlara davranistan insan analizi gercekten yapilabiliyor. Silligin tekinin lafiyla isten atildigimdan iyi bilirim