Görüş Bildir
Haberler
İnsan Hakları Raporu: 'Salgın, Toplum Üzerindeki Baskıyı Artırmanın Bir Fırsatı Haline Getirildi'

İnsan Hakları Raporu: 'Salgın, Toplum Üzerindeki Baskıyı Artırmanın Bir Fırsatı Haline Getirildi'

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 2020 raporunda iktidarı 'salgını toplum üzerindeki baskı ve kontrolünü daha da artırmanın bir fırsatı haline' getirmekle suçladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Raporda, “Salgın ile mücadeleyi bir önleme ve halkın sağlığını koruma sorunu olarak değil de militarist bir zihniyetle güvenlik sorunu hâline getiren siyasal iktidar, bu süreci erkini daha da merkezileştirmenin ve toplum üzerindeki baskı ve kontrolünü daha da artırmanın bir fırsatı haline getirmiştir” ifadeleri yer aldı.

Bunun “en açık örneğinin” cezaevlerinde yaşandığı belirtilen raporda, “Salgın gerekçe gösterilerek cezaevlerinde mahpusların zaten kısıtlanmış olan hakları daha da kısıtlanarak yeni bir ‘normal’ yaratılmak istenmektedir” denildi.

Bu bağlamda, salgın gerekçesiyle tutuklu ve hükümlülerin aileleriyle görüşmelerinin yasaklandığı, avukatlarıyla görüşmelerinin ve diğer sosyal imkanlarının kısıtlandığı kaydedildi.

Rapordan diğer bazı başlıklar şu şekilde 👇

Rapordan diğer bazı başlıklar şu şekilde 👇
  • “2020 yılında Türkiye içinde, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Suriye’de güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, hava harekâtlarında ve bu bölgelerde meydana gelen saldırılarda 37’si sivil 492 kişi öldü.”

  • “2020 yılı içinde tespit edilen en az 140 ayrı olayda en az 404 kişi işkence ve diğer kötü muameleye maruz kalmış ve en az 86 kişi yaralanmıştır.”

  • “2020 yılı içinde 10 ayrı olayda 10 kişinin kaçırıldığı ve aynı gün veya takip eden gün içinde serbest bırakıldığı tespit edilmiştir. Bu 10 olayda 5 kişinin tehdit, işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı, 6 kişinin ise ajanlık dayatmasına maruz kaldığı tespit edilmiştir.”

  • “2020 yılında siyasi partilerin üye ve yöneticisi olan en az 513 kişi gözaltına alındı, 141 kişi tutuklandı. 2020 yılında dernek, vakıf, sendika ve meslek örgütleri ile çeşitli platformlar ve inisiyatiflerin üye ve yöneticisi olan en az 299 kişi gözaltına alındı, 90 kişi tutuklandı. İnsan hakları savunucusu 25 kişi gözaltına alındı. 2020 yılında yukarıda belirtilenler dışında ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘örgüt üyesi olmak’ gibi gerekçeler ile en az 1.865 kişi gözaltına alındı, 211 kişi tutuklandı.”

  • “2020 yılında 3 milletvekilinin vekillikleri, haklarındaki kesinleşmiş mahkeme kararlarına dayanarak düşürüldü ve söz konusu 3 milletvekili tutuklandı. 1 milletvekili saldırıya uğradı. Önceki dönemlerde milletvekilliği yapmış 6 siyasetçi gözaltına alındı, 1’i tutuklandı, 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.”

  • “31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerden 31 Aralık 2020 tarihine dek, 3 büyükşehir, 5 il, 32 ilçe, 7 belde belediyesi olmak üzere HDP’li 47 belediyeye, CHP’li 1 ilçe belediyesine kayyım atandı.”

  • “Sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, insan hakları savunucuları, kadınlar, mahpus yakınları, çevre ve kent hakkı savunucuları, işçi ve emekçiler, öğrenciler gibi birçok kesim tarafından yapılan eylemlere yönelik kolluk kuvvetlerinin müdahale sayısı 2020 yılında 745 olmuştur, ayrıca 88 toplantı ve gösteri kolluk kuvvetleri tarafından engellenmiştir. Bu müdahalelerde 2014 kişi fiziksel şiddet kullanılarak gözaltına alınmış, en az 65 kişi yaralanmış, 1’i çocuk olmak üzere 9 kişi tutuklanmıştır.”

  • “2020 yılında 506 kişi hakkında çeşitli toplantı ve gösterilere katıldıkları gerekçesiyle açılan davaların görülmesine devam edildi. Yargılanan 137 kişi toplam 253 yıl hapis cezası ile cezalandırıldı, 61 kişi ise beraat etti.”

  • “2020 yılında en az 72 basın çalışanı ve 1 yazar gözaltına alındı. En az 25 gazeteci 2020 yılı içinde tutuklandı, 17 gazeteci ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 2020 yılında en az 239 gazeteci ve basın çalışanı haklarında açılan 129 davada yargılandılar. Sonuçlanan davalarda 41 gazeteci toplam 173 yıl 11 ay 7 gün hapis cezası ve 34.160 TL para cezası ile cezalandırıldı. 32 gazeteci beraat etti, 5 dava ise düşürüldü. Ayrıca 32 gazeteci hakkında soruşturma başlatıldı.”

  • “2020 yılında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek en az 616 kişi gözaltına alındı, 11 kişi tutuklandı, 16 kişi adli kontrol şartıyla, 1 kişi yurtdışına çıkış yasağıyla serbest bırakıldı. Ayrıca bir sokak röportajındaki ifadeleri nedeniyle gözaltına alınıp ev hapsi tedbiriyle serbest bırakılan 1 kişi, ev hapsi tedbirine itiraz etmek için başvurduğu mahkeme tarafından tutuklandı. ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ iddiasıyla 2020 yılında en az 24 kişi gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
35
20
7
6
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

islamın olduğu yerde insan hakkı mı var. inançlarını yasal yollarla empoze ediyorlar işte.

Equal

Erdoğan ailesi dışındakilerin tek hakları vergisini ödeyebilecekleri şeyleri satın almak.

ortalık karışık

baskılar işe yaramaz neden mi artık insanlar huzurlu olmadığı yeri ateşe verip geçiyor anarsiye zemin hazırlar ancak sonuçlarını görmek için avrupanın ortaca... Devamını Gör