Görüş Bildir
Haberler
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Uyarı: 'Türk Toplumu Geç Olmadan Uyanmalı'

etiket İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Uyarı: 'Türk Toplumu Geç Olmadan Uyanmalı'

Batuhan
31.01.2016 - 10:15

İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Kenneth Roth, Türkiye’yi otoriter eğilimlerin yükselişte olmasının somut bir örneği olarak nitelendirerek, toplumun bir an önce bu gidişatı farketmesi gerektiğini söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Cumhuriyet’ten Berivan Aydın’a konuşan Roth, 2016 Dünya Raporu’nu bu hafta İstanbul’da açıklamalarının özel bir sebebi olduğunu kaydederek, “Bu küresel raporda, geçen yılın iki tedirgin edici eğilimini vurguluyoruz. Birincisi sığınmacı krizine verilen tepki ve mültecilerin haklarına getirilen ciddi kısıtlamalar. İkincisi ise dünya genelinde sivil topluma yönelik artan baskılar. Despot hükümetlerin, halkın örgütlenip hesap sormasından duydukları rahatsızlık giderek artıyor. Türkiye tam da bu iki eğilimin kesiştiği yerde. Mültecilerin büyük kısmı Türkiye üzerinden Avrupa’ya akın ediyor ve Türkiye’de bağımsız seslere yönelik baskılar çoğalıyor” diye konuştu.

‘AKP denetleyici tüm kurumları kasten yıpratıyor’

‘AKP denetleyici tüm kurumları kasten yıpratıyor’

AKP’nin ilk dönemlerindeki insan hakları karnesini olumlu bulan Roth, “Ordu üzerindeki sivil kontrol artmış, Kürtlerin hakları daha çok tanınmış, işkence azalmış ve ifade özgürlüğü çoğalmıştı. Bu gidişatta Avrupa Birliği’nin (AB) tam üyelik kapısını açık bırakması da rol oynadı. Ancak son yıllarda tüm bu kazanımlar geriye dönüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğindeki AKP, hükümeti denetleyen bir dizi kurumun altını oydu” dedi.

Roth’a göre, AKP kendisini denetleyecek tüm kurumları kasten yıpratıyor. HRW İcra Direktörü, bunu şöyle gerekçelendiriyor: “Medyadaki bağımsız seslere saldırılar oldu, bağımsız yargıçlar safdışı bırakıldı. Güneydoğu’daki askeri operasyonları eleştiren akademisyenler terörü desteklemekle suçlandı.”

‘Toplum geç olmadan uyanmalı’

‘Toplum geç olmadan uyanmalı’
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye’deki durumun küresel raporda da işaret ettikleri otoriter eğilimin somut bir örneği olduğunu kaydeden Roth, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hükümet eleştiriye karşı giderek buluttan nem kapar bir hal alıyor. Medyada, yargıda ve sivil toplumdaki kritik sesleri tolere etmede isteksizleşiyor. Bir hükümet etrafını siper gibi tahammülsüzlükle çevirdiğinde, otoriter rejim için gerekli zemini yaratır. Bu çok tehlikeli bir gidişattır. Türk toplumunun çok geç olmadan bu duruma uyanmasını umuyoruz.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
390
92
21
21
20
15
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan Meraklı

Tüm dünya fark etti, bir tek bizim sığırlar hala fark edemedi gözlerinin önünde olup bitenleri.

Pasif Kullanıcı

Türk Milleti "koyun mu? koyduk işte xdxddxxdd" demekle meşguller kimsenin uyanması beklenemez her TV kanalının iktidar yanlısı olduğu bu ülkede.

hipotalamus

Bilgisizliğin prim yaptığı,deneyim,bilgi,birikim ve bilimin artık tu kaka sayılıp,hurafeler,kabadayılık ve cehalet ile yoluna devam eden bir ülkede, bu geriy... Devamını Gör