Görüş Bildir
Haberler
İngiliz Emniyeti Arınç'ı Yalanladı: 'Kayıp Kızlar Bilgisini Bir Günde Verdik'

İngiliz Emniyeti Arınç'ı Yalanladı: 'Kayıp Kızlar Bilgisini Bir Günde Verdik'

FreiGeist
24.02.2015 - 15:52
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmeye çalıştıkları düşünülen İngiltere vatandaşı üç kız öğrenci konusunda Türkiye'nin yaptığı açıklama ardından, İngiliz makamlar da kendilerini savundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 17 Şubat'ta turist olarak İstanbul Atatürk Havaalanı'ndan giriş yaptıkları tespit edilen kızlar hakkında İngiliz makamların kendilerini 20 Şubat'ta bilgilendirdiğini söylemiş ve İngiliz yetkilileri gerekli tedbirleri almamakla suçlamıştı.

İngiliz Emniyet Teşkilatı Scotland Yard ise, Türk yetkilileri geç bilgilendirdikleri iddialarını reddedip, kızların kaybolmasından bir gün sonra Türkiye ile temasa geçtiklerini duyurdu.

Scotland Yard'ın açıklamasında, 'Kızların Türkiye'ye seyahat ettiğini tespit ettiğimizde, 18 Şubat Çarşamba günü Londra'daki Türk Büyükelçiliği'nden bir yetkili ile temasa geçtik' dendi.

Scotland Yard, büyükelçilikle temasa geçilmesinden bu yana da soruşturmaya destek veren Türk yetkililerle yakın çalıştıklarını söyledi.

Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) katılmak için Suriye'ye doğru yola çıktığı tahmin edilen 15 yaşındaki Shamima Begum ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana'yı arama çalışmaları Türkiye'de devam ediyor.

Kız öğrenciler 17 Şubat Salı akşamı Londra'nın Gatwick Havalimanı'ndan Türk Hava Yolları uçağıyla Türkiye'ye uçmuştu.

Üç kız da Londra'daki Bethnal Green Academy lisesinde okuyordu.

Aramalara Scotland Yard'dan yetkililerin de katıldığı açıklandı, ancak Türkiye'deki İngiliz polislerin nasıl bir rol üstlendiği söylenmedi.

İngiltere Emniyeti kız öğrencilerin ülkeyi terk etmesini önleyemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Shamima Begum'ün, ülkeden ayrılmadan birkaç günce Twitter hesabı üzerinden 2013'te bir IŞİD militanıyla evlenmek üzere Suriye'ye giden Aqsa Mahmood adlı bir diğer İngiltere vatandaşı kıza mesajlar gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Aqsa Mahmood'un ailesinin avukatı, kızın Suriye'ye gidişinden bu yana Twitter hesabının İngiliz yetkililerin takibinde olduğunu belirtti.

Avukata göre Shamima Begum'ün yolladığı mesajlar bu takibe takılmış olabilir.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0