Görüş Bildir
Haberler
İnek sütü bebeklere zararlı mı?

İnek sütü bebeklere zararlı mı?

Este Moda
20.03.2014 - 10:01 Son Güncelleme: 20.03.2014 - 13:55

Bilindiği üzere inek sütü birçok bebekte alerji yaratabiliyor!

Yapılan araştırmalar doğrultusunda inek sütünün içerdiği proteinlerin deride, sindirim ve solunum sisteminde alerjik tepkiler meydana getirdiği kanıtlanmıştır. Buna inek sütüne karşı aşırı duyarlılık ya da inek sütü intoleransı denilebilmektedir.

İnek sütüne karşı aşırı duyarlılık, genellikle bebekliğin 3. haftasından başlayıp, 2-3 yaşlarında ise giderek yok olmaktadır. Çünkü bu yaşlara gelindiğinde bağırsağın morfolojik ve fonksiyonel gelişimi tamamlanmış olmaktadır.

Süte karşı olan tepki iki şekilde ortaya çıkabilir. İlk olarak, laktoz enzimi eksikse süte karşı reaksiyon oluşur. Laktoz intoleransını kısaca açıklamak gerekirse, laktos eksikliğinde meydana gelen karında aşırı şişlik, ağrı, bulantı ve ishal gibi belirtilerin ortaya çıkması olayıdır. İkinci olarak da, immünolojik sistemin oluşturduğu süt proteini duyarlılığıdır.

Bebeğin sağlıklı gelişimi açısından, süte karşı alerjisinin olduğunu zamanında  keşfetmek ve birtakım tedbirler almak son derce önemlidir. Bir anne, bebeğinin inek sütüne karşı alerjisinin olduğunu birtakım belirtiler sayesinde anlayabilir.

Bebek inek sütünü içtikten sonra kusuyorsa ve ishal oluyorsa bebeğin inek sütüne karşı alerjisi olabilir. Ayrıca, dışkısında da kan oluyorsa ve bebekte aşırı huzursuzluk ve ağlama görülüyorsa anne bebeğinin sütü karşı bir alerjisinin olduğundan şüphelenmelidir.

Eğer anne bebeğinin süte karşı bir alerjisinin olduğunu keşfetmişse, bebeğine verdiği besin öğelerinde dikkatli davranması gerekir. Örneğin, tereyağı, diğer hayvanlara ait süt ve süt ürünleri, peynir çeşitleri, muhallebi ve süt bazlı mamalardan uzak durulması gerekir.

Bunların yanında doğal ya da yapay aroma katıcı maddeler, laktoz ve laktuloz içeren ürünler de kaçınılması gereken besinlerdendir. Anne bebeğine daha çok soya bazlı mamalar, meyve suları, et ve yumurta gibi besinler tükettirerek sağlıksal açıdan gelişimin desteklemeli ve bu şekilde süte karşı olan alerjinin düzelmesine yardımcı olmalıdır.

eçi sütünün anne sütüne en yakın süt olmasıdır. Yeni doğan bir bebeğin doğum ağırlığının iki katına çıkabilmesi için 180 gün geçmesi gerektiği halde bu süre keçilerde 19 gündür. Çünkü anne sütünde yüzde 1,6 protein olmasına rağmen keçi sütünde bu oran 4,3'tür.

Keçi sütündeki yağ, inek sütündeki gibi topaklanıp üstte birikmez. Bu da sindirimi, absorbsiyonu kolaylaştırmaktadır. Keçi sütü doğal homojenizedir. Yağ kürecik çapı, keçi sütünde 1 mikronsa inek sütünde 17-18 mikrondur ve insan midesinde daha yumuşak bir pıhtı yapar. Bu açıdan, çocuklar ve midesi zayıf veya hassas olanlar için daha uygundur ve sindirilmesi kolaydır. Keçi sütü prematüre bebeklerin beslenmesinde intestinal(bağırsaklara ait), koroner hastalıkların tedavisinde önem taşır.

Kaynak: http://www.estemoda.com/haber/bebek/1...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın