Görüş Bildir
Haberler
ABD'li Düşünce Kuruluşundan İncirlik Raporu: 'Nükleer Silahlar Tehlikede'

ABD'li Düşünce Kuruluşundan İncirlik Raporu: 'Nükleer Silahlar Tehlikede'

ATKN
16.08.2016 - 16:20

Washington merkezli düşünce kuruluşu Stimson Center, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de belirsizlik ortamının oluştuğunu öne sürerek, bu nedenle İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahların tehlikede olduğunu ve teröristlerin eline geçebileceğini ifade etti. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Doğan Haber Ajansı'nın RIA Novosti’den aktardığı habere göre Stimson Center, konuyla ilgili hazırladığı raporu dün Washington’da bir basın toplantısıyla açıkladı.

Raporun yazarlarından Laicie Heeley, ABD’nin İncirlik Üssü’nde bulunan nükleer silahların kontrolünü yitirme riskiyle karşı karşıya olduğunu öne sürdü.

'Avrupa'daki 5 noktada bulunan ABD’nin nükleer silahları, teröristlerin ilgisini çekiyor'

'Avrupa'daki 5 noktada bulunan ABD’nin nükleer silahları, teröristlerin ilgisini çekiyor'

Raporda, 'Türkiye başta olmak üzere Avrupa’daki 5 noktada bulunan ABD’nin nükleer silahları, teröristlerin ilgisini çekiyor. Özellikle Türkiye’de 15 Temmuz süreciyle oluşan ortamın devam etmesi ihtimali, bu silahların kaderini belirsiz kılıyor. ABD’nin Suriye sınırına 120 kilometre mesafedeki Adana’nın İncirlik beldesinde bulunan bu silahların konumunu değiştirmemesi, kumar oynamak gibidir' denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

ABD’deki 'Ulusal Nükleer Güvenlik Yönetimi' isimli merkezin tüm dünyadaki ABD’ye ait B61 isimli nükleer bombaların ömrünün uzatılması ve bu şekilde 6 milyar dolarlık bir tasarrufun sağlanabilmesi için kabul ettiği programa dikkat çeken Stimson Center, bunun olabilmesi için de öncelikle Avrupa’daki bombaların geri çağrılması gerektiğini belirtti.

Raporda, İncirlik Üssü’nde 15 Temmuz gecesi yaşanan karışıklık, elektriklerin kesilmesi ve üssün eski komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van’ın tutuklanmasından da bahsedildi.

'Kodlar olmadan işletilemez'

'Kodlar olmadan işletilemez'

DW Türkçe'nin haberine göre California merkezli Hoover Enstitüsü'nden Kori Schake ise New York Times gazetesinde, 'Amerikan nükleer silahlarının gerekli kodlara sahip olmadan işletilemeyeceğini, bu nedenle yetkisiz bir şekilde kullanılmalarının imkânsız olduğunu' belirtmişti. 

Schake, 'Nükleer silahların Türkiye'de konuşlu olması, bu silahların ele geçirilip kullanılabileceği anlamına gelmiyor. Ülke ABD'ye düşman hale gelse bile' ifadesini kullandı.

Pentagon: 'Stratejik varlıkların yerleriyle ilgili yorum yapmayız'

Pentagon: 'Stratejik varlıkların yerleriyle ilgili yorum yapmayız'

Amerikan Savunma Bakanı Ashton Carter - Arşiv

AFP haber ajansına göre Pentagon Stimson araştırmasıyla ilgili sorulara yanıt vermedi. Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, 'Stratejik varlıkların yerleriyle ilgili yorum yapmayız. Savunma Bakanlığı, personelimiz, aileleri ve tesislerimizin güvenliğini devam ettirmek üzere gerekli adımları atmıştır ve atmaya devam edecektir' ifadesiyle yetinildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
66
48
8
7
6
5
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Erdem Gündoğdu

nükleer silahı var diye iran'a o kadar yaptırım uygula, o kadar ülkeyi birbirine kat, ondan sonra çık "nikliir silihlirimiz tihlikidi" diye ağla. ne lan bu?

Vergilius

Bu fikir ilk Los Angeles Times'tan çıktı ve makalede Rusya ile yakınlaşan ve "seküler atatürkçü kesimin" yaptığı darbeyi engelleyen Türkiye'nin gelecekte pot... Devamını Gör

Ziya Er

amerikanın nükller silahları sadece türkiyede yok . İtalya yunanistan almanya ve yanlış hatırlamıyorsam fransada vardı. O silahları oraya koydurmak için zam... Devamını Gör