Görüş Bildir
Haberler
İmkan Verip Elimizde Tutamıyoruz: Dünya Yetenek Rekabeti Endeksinde Türkiye 61. Sırada

İmkan Verip Elimizde Tutamıyoruz: Dünya Yetenek Rekabeti Endeksinde Türkiye 61. Sırada

Ne kadar yetenekliyiz? Ya da daha doğrusu, yeteneklere imkan sağlama, geliştirme, elde tutma hatta çekme konusunda ne kadar yetenekliyiz? 

Uluslararası iş yönetimi okulu INSEAD’in her yıl yayınladığı Küresel Yetenek Rekabetçiliği Endeksi'nin 2017 sonuçları açıklandı. Rapor, ülkelerin yetenek geliştirme ve bunu elinde tutma becerisini araştırıyor. Amaçlanan ise, bir ülkenin eğitim politikası ile insan kaynakları (istihdam) eşleştirmesini doğru ve etkin yapıp yapmadığına bakmak.

Türkiye’nin 118 ülke arasından 61'inci olarak ortalamanın altında kaldığı endeksi beraber inceleyelim:

Endekste 61 değişken, 6 tane ölçütte özetlenir:

Endekste 61 değişken, 6 tane ölçütte özetlenir:
  • Kendi yeteneklerine fırsat sunma

  • Ülke dışındaki yeteneği cezbetme

  • Küresel bilgi becerileri

  • İstihdama yarayan beceriler 

  • Kendini geliştirme (Örgün eğitim, üniversite eğitimine erişim, PISA’ya göre okuma, matematik, fen eğitiminde durum, ömür boyu öğrenme vb)

  • Elindekini koruma (sürdürülebilirlik, çevre performansı vb)

Buna göre öncelikle, yetenek yetiştirip elde tutmak konusunda en iyi olan ülkelere bakalım:

9. Finlandiya

9. Finlandiya

Akla gelebilecek her konuda zaten genellikle en üst sıralarda yer alan İskandinav ülkesi Finlandiya, eğitimde listenin birincisi, totalde ise onuncusu. İş yaşamına yetenek yetiştirmek konusunda da, çevre bilinci ve sürdürülebilirliği konusunda da hayli yüksek puan almış.

8. Danimarka

8. Danimarka

Aynı şekilde Danimarka'nın da yetenek yetiştiriciliği ve iş imkanları konusunda puanı epey yüksek. Listede dokuzuncu sırada.

7. Lüksemburg

7. Lüksemburg

Batı Avrupa'nın kendi halindeki ülkesi Lüksemburg, aslında bu listede geçen sene 3. sırada yer alırken bu sene 7. sıraya gerilemiş. Endüstri ve finans konusundaki sağlam ve istikrarlı çizgisiyle yine de puanı yüksek.

6. Avustralya

6. Avustralya

Özellikle yurt dışından yetenekleri kendine çekmek konusunda en başarılı ülkelerden biri. Aynı zamanda resmi eğitim sistemi de çok başarılı.

5. İsveç

5. İsveç

İsveç ise bilhassa yeteneği kendi ülkesinde tutabilmek konusunda başarılı. Ayrıca eğitim olanaklarına yaşam boyu ulaşım sayesinde sözel ve sayısal yetenek yetiştirmekte iyi.

4. ABD

4. ABD

Yurt dışındaki yetenekli ve becerikli beyinleri mıknatıs gibi çekmek konusunda ABD'nin üstüne çok fazla ülke yok zaten. Bu konuda hakikaten çok cazip olan imkanları özellikle sunuyor.

3. İngiltere

3. İngiltere

İngiltere, kendi kendine ne kadar yetebilir düzeyde bir ülke olduğu konusundaki öz güvenini Brexit ile zaten gösterdi. Üniversiteleri çok iyi, iş yaşamı konusunda da imkanları geniş. Haliyle listede üçüncü sırada.

2. Singapur

2. Singapur

Güneydoğu Asya'nın her anlamda en gelişmiş coğrafyalarından biri olan Singapur'un bilhassa iş yaşamı ortamı konusunda puanı diğer tüm ülkelerden daha yüksek gelmiş. Yine dışardan çok yetenek çekebilen ülkelerden.

1. İsviçre

1. İsviçre

Bankacılık sistemine duyulan güven, dünyada hiçbir ülkede yoktur biliyorsunuz. Bu istikrarı ve disiplinli donanımı ise muhteşem eğitim olanaklarına ve yeteneği elinde tutabilme becerisine borçlu. Listenin 1 numarası yıllardır İsviçre'ye ait.

Peki Türkiye'de durum nasıl?

Peki Türkiye'de durum nasıl?

Türkiye, 

  • Fırsat sunma konusunda 56'ncı (geçen yıl 51),

  • Ülke dışındaki yeteneği cezbetme konusunda 110'uncu (geçen yıl 105),

  • Küresel bilgi becerileri konusunda 49'uncu (geçen yıl 45),

  • Kendini geliştirme konusunda 58'inci (geçen yıl 62),

  • İstihdama yarayan beceriler konusunda 74'üncü (geçen yıl 69),

  • Elindekini koruma konusunda 62'nci (geçen yıl 48),

  • Total puanlamada ise 61'inci sırada.

.

343 sayfalık raporun tamamına bu linkten ulaşabilir, ilgili görseli 25. sayfada daha büyük haliyle görebilirsiniz. Tüm ülkelerin nasıl sıralandığını da yine 24 - 25. sayfalarda görebilirsiniz.

Biliyoruz ki ülkeler arası kalkınma farklılıklarının temel sebeplerinden biri, beşeri sermayenin gücüdür.

Dolayısıyla ekonomimizin daha iyi ilerleyebilmesi için, kendi içimizdeki yetenek havuzuna çok daha fazla özen göstermemiz, eğitimde belirli reformlara gitmemiz, artık daha uzun vadeli ve etkin tedavilere kapı açmamız şart görünüyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
128
61
27
26
14
8
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Anıl Şimşek

İstatistiklerin ne önemi var gençler her gün yaptığınız, yapmak zorunda kaldığınız işlerden ibaret rutin hayatınıza tekrar bir gözden geçirirseniz ülkenin ya... Devamını Gör

Ohannesburg

Oğlum Piyanist'in gözaltına alınıp piyanonun tutukladığı bir ülkeden bahsediyorsun :)

ddean

bu istatistikleri birine söyledim ve bana dış ülkeler bizimle uğraşıyor yalan bunlar biz çok başarılıyız vb sözler söyledi. Düşünün bakalım hangi partiden