Görüş Bildir
Haberler
İlyas Salman'dan Türkiye Analizi: Erdoğan Maho Ağa, Halk 'Kibar Feyzo'

etiket İlyas Salman'dan Türkiye Analizi: Erdoğan Maho Ağa, Halk 'Kibar Feyzo'

Batuhan
21.02.2016 - 13:15

Oyuncu İlyas Salman, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı Türkiye sinemasının unutulmaz filmlerinden Kibar Feyzo’daki köylülere zulmeden Maho Ağa karakterine benzetip, “İkisi de baskıcı, ben dedimci, ‘ben ne dersem o olur’cu” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Filmde, Kibar Feyzo başlık parası biriktirmek için gittiği İstanbul’dan dönüşte köylüleri örgütleyerek Maho Ağa’yı ‘devirir’.

Cumhuriyet’ten Ceren Çıplak’a konuşan Salman, Atıf Yılmaz’ın yönettiği, Türkiye’nin doğusundaki feodal sisteme kuvvetli eleştiriler getiren Kibar Feyzo’daki karakterlerle Türkiye’deki siyasi ortamın tablosunu çizdi.

Filmde Şener Şen’in canlandırdığı Maho Ağa karakteriyle Erdoğan arasında benzerlikler olduğunu söyleyen Salman, “Maho Ağa’yı seyredin Tayyip Erdoğan’ı görürsünüz. İkisi de baskıcı, ben dedimci, ‘ben ne dersem o olur’cu. Davutoğlu ise Erdoğan’ın kulu, çömezi. Halk, Kibar Feyzo, Bilo da Davutoğlu. Bu iktidarın değişmesi için öncelikle okur yazar oranını değil, okuduğunu anlayanın oranını değiştirmek lazım. Rol aldığım bütün filmler bugüne uyuyor, aynı sancıları yaşıyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’a dava açmak istediğini de sözlerine ekleyen Salman, bunun gerekçesini de şöyle anlattı: “Çünkü önce demokratım diyorsa benim babam kadar çalışmayı öğrenmeli. Benim babam Malatya’da Buğday Pazarı’nda 40 yıl hamallık yaptı. Benim babam Erdoğan’ın oğlu Bilal kadar çalışmadı mı? Bırak gemiciği, sandalı bile yoktu babamın. 40 yıldır anası ağlatılan bir milleti güldürüyorum. Onlar benim kadar çalıştı mı ki beyaz sarayları var. Benim neden beyaz sarayım yok?”

Kendi evinde Türkiye’den çok daha fazla demokrasi olduğunu kaydeden Salman, “Seçimlere kadar “Türkiye gibiyim” diyordum çünkü en azından demokrasinin D’si vardı. “Türkiye gibiyim” demek bende de demokrasinin D’si var demektir, ama son seçim demokrasinin D’sini de öldürdüğü için “Türkiye’den daha iyiyim” diyorum. En azından kendi ailemde demokrasiyi kurdum. Evimin Türkiye’de demokrasi tüccarlarının yarattığı sözde demokrasiden daha iyi olduğunu düşündüğüm için bunu söylüyorum. Türkiye’nin de en az benim kadar rahat yaşamasını isterim” dedi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
401
109
50
36
8
8
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yusuf

İyi de sormazlar mı adama, Erdoğan'dan önce ülkenin ahvali çok mu iyiydi de, sen hep güllük gülistanlık filmler çeviriyordun. Senin zamanında, çoğu filminde ... Devamını Gör

Barış Buzluk

..Rol aldığım bütün filmler bugüne uyuyor, aynı sancıları yaşıyoruz...40 yıldır anası ağlatılan bir milleti güldürüyorum...Şimdi siz belki tamamını okumamışs... Devamını Gör

deli-sabit

Ne zaman demiş bunları? Şimdiye kadar çoktan gözaltına alınması gerekiyordu... Yoksa ülkeye demokrasi mi geldi? Cesaretini ve mertliğini tebrik ederim.

Pasif Kullanıcı

Eski turk film yildizlarindan adam gibi adamlar: Tarik Akan Cuneyt Arkin ilyas salman bunlar akp nin kuklasi olmayan tek kisiler