Görüş Bildir
Haberler
İlk Kez Gidecekler İçin 13 Adımda 'Roma 101'

İlk Kez Gidecekler İçin 13 Adımda 'Roma 101'

Herkesin artık gitmeye sıradan gözüyle baktığı, dünyanın gelmiş geçmiş en önemli başkentlerinden ve kurulmuş en önemli şehirlerinden biri olan Roma'da gerçek bir turist gibi vakit geçirmek ister misiniz?

Tüm klişeleri birer birer gerçekleştirmenizi sağlayacak Roma 101'e hoşgeldiniz. 

İşte Roma'ya ilk gittiğinizde mutlaka yapmanız gerekenler, başlıyoruz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Uçaktan indik, pasaport kontrolünden geçip bavulumuzu aldık...

1. Uçaktan indik, pasaport kontrolünden geçip bavulumuzu aldık...

Şehir merkezine gitmek için en basit yöntem tren ama tavsiyemiz tren yerine yarı fiyatına götüren otobüsler. Trafik yoksa pişman olmazsınız. Üstelik otobüslerde bulunan ücretsiz Wi-fi çok işinize yarayabilir. Ama paranız çoksa elbette taksi de sizi hiç yormadan, bavul taşımanıza gerek kalmadan otelinize götürür.

2. Termini merkez kafasına göre herkes!

2. Termini merkez kafasına göre herkes!

Roma Termini'ye (merkez istasyon) vardınız. Merkez yani Termini civarında tuttuğumuz otelinize eşyalarınızı bıraktığınız gibi olanca turistliğinizle kendinizi Roma'nın eşsiz sokaklarına bırakıyorsunuz. Elinizde turistliğin şanından turistik mekanları kocaman işaretlenmiş haritalarınızla!

3. 'Via del Corso' Bu ismi hafızanıza iyi kazıyın.

3. 'Via del Corso' Bu ismi hafızanıza iyi kazıyın.

Via del Corso hem başlangıcında Vittorio Emanuele II hem sağında Trevi Çeşmesi hem solunda Pantheon hem de sonunda Navona Meydanı ile bizim için mükemmel bir yürüyüş noktası. Termini'den çıktıktan sonra iki paralel cadde olan via Nazionale ya da via Cavour üzerinden rahatlıkla Vittorio Emanuele II'ye ulaşabilirsiniz.

4. Ancak Roma denilince akla ilk gelen yer Colosseo yani Kolezyum.

4. Ancak Roma denilince akla ilk gelen yer Colosseo yani Kolezyum.

Roma denince akla ilk gelen görüntü, önünde, içinde, yanında, yakınında vereceğimiz pozlarla likeları yağdıracak Colosseum'dur. Colosseum ya da Colosseo (ikinci gelişte bu şekilde hitap edeceğiz) Roma merkezinde bulunur ve inşa edilmiş en büyük amfitiyatro olma özelliğine sahiptir. Kolezyum inşaasına İmparator Vespasian yönetiminde M.S. 72 yılında başlanmış M.S. 80 yılında varisi Titus yönetiminde bitirilmiştir. 

Nice gladyatörler bu arenada telef olmuş niceleri zafer sarhoşluğu yaşamış bu topraklar kanla yıkanmıştır. Haydi turist, sıranın uzunluğundan, biletin pahalılığından yılma, gir şu Kolezyuma!

5. Şimdi biraz soluklanalım.

5. Şimdi biraz soluklanalım.

Bu antik yapıdan çıkınca kendini daha bir Romalı hissedeceğinden eminiz. Ancak biraz soluklanmak gerek çünkü daha çok yol katedeceğiz. Hemen Colosseum'un yakınındaki restoranlardan birinde oturup limonçello alıp serinlemeyi umabilirsin. Yanında Roma'da olmaya yakışır bir pizza ya da makarna. Ama unutmaki turist kardeşim limonçello bir digestive'dir. Yani yemeği hazmetmeye yarar. Yemek yanında değil de sonrasında tercih etsen daha az turist görünebilirsin.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Dinlenme faslı bitti devam ediyoruz...

6. Dinlenme faslı bitti devam ediyoruz...

Şimdi sıra geldi gününün devamına, Colosseum bitti, tikini attın, yemeğini yedin, biraz dinlendin, ama hala yorgunsan, o zaman 'Hop on - Hop off' otobüslerle oturduğun yerden bir şehir turu atabilirsin. Ancak bize kalırsa gereksiz bir aktivite. O yüzden yürümeye devam ediyoruz.

7. Sıradaki durak Vittorio Emanuel II Abidesi.

7. Sıradaki durak Vittorio Emanuel II Abidesi.

Colesseum'dan yaklaşık 7-8 dakikalık bir yürüyüşle Vittorio Emanuel II Abidesi'nin önüne geliyoruz. Az önce çıktığın Colosseum'dan yüzyıllar sonra 1885-1925 yılları arasında Birleşik İtalya Krallığı'nın ilk imparatoru Vittorio Emanuel II onuruna yaptırılmış. Bu yapının önünde hemen bir fotoğraf çektiriyoruz. Küçük bir bilgi; Romalılar bu yapıyı pek sevmiyorlar ve düğün pastasına benzetiyorlar.

8. Via del Corso demiştik değil mi?

8. Via del Corso demiştik değil mi?

Fotoğraf işi bittiyse sırtını Vittorio Emanuele II'ye dönüp önündeki Piazza Venezia'dan karşıya geçiyorsun. İşte karşına çıkan o uzun caddenin adı Via del Corso. Sağlı sollu bir sürü mağazayla donatılmış bu caddenin sonunda Roma fatihi olman kaçınılmaz. Biraz ilerlediğinde sağda La Fontana di Trevi (yani biz Türk turistlerin uydurduğu isimle Aşıklar Çeşmesi) solda ise Pantheon tabelalarını göreceksin.

9. İlk hedef sağdaki Trevi Çeşmesi.

9. İlk hedef sağdaki Trevi Çeşmesi.

Palazzo Poli'nin bir ucuna iliştirilmiş çeşmenin tarihçesini elbette bir sonraki gezilere bırakacağız. Sen şimdi Aşk Çeşmesi olarak nam salmış bu Barok çeşmenin önüne geleceksin, sırtını çeşmeye vereceksin ve cebindeki en küçük bozuk parayı başının üzerinden küçük havuza atacaksın ki 'advanced' Roma turu için bir daha buraya gelebilesin. Şimdi yolun solunda kalan Pantheon'a devam edebiliriz.

10. Geldik Pantheon'un önüne...

Pantheon, Roma'nın Hristiyanlığı seçmeden önceki dini olan Pagan inancının ibadethanesi. Meydanı buldun, içine girdin, kubbesinden yere süzülen yuvarlak ışığa, kubbenin büyüklüğüne ve yapının azametine hayran kaldın, içerde biraz oturup dinlendin. Artık bir sonraki durağına hazırsın. Pantheon ayrıntıları da 'advanced Roma' içeriğinde seninle!

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Şimdiki durağımız Piazza Navona.

Ya bu Roma ne biçim yermiş her noktasında bir şey var gibi nidalı cümlelerle Pantheon'un az ilerisinde seni yine bir meydan bekliyor, Piazza Navona yani Navona meydanı. Birçok önemli yapı ile bezeli bu meydanda şu 101 gezisinde senin için tek bir yapı var ve yine bir çeşme; Dört Nehir Çeşmesi (Fontana dei quattro fiumi). Çeşmenin ismi dört kıtadaki dört nehrin dört tanrısından gelmekte. Afrika'daki Nil Nehri, Asya'daki Ganj Nehri, Avrupa'daki Tuna ve Amerika'daki Rio de la Plata Nehirleri tanrıları. Hemen önünde bir fotoğraf, kalabalık ve cıvıl cıvıl meydanda güzel bir yemek ve bir sonraki durağına hazırsın artık. İstikamet İspanyol Merdivenleri.

12. İşte karşımızda İspanyol Merdivenleri.

12. İşte karşımızda İspanyol Merdivenleri.

Piazza Navona'dan çıkıp yaklaşık 12-13 dakikalık bir yürüyüşle İspanyol Merdivenleri'ne ulaşıyoruz. Roma'ya gelip de Roma dondurması yemeden olmaz elbette. Navona Meydanı'ndan İspanyol Merdivenleri'ne yürürken elimize dondurmalarımızı alıyoruz, kalabalığa, sese, neşeye, eğlenceye yürümeye başlıyoruz. Kendimize bir yer bulup mis gibi dondurmamızla İspanyol Merdivenlerinde keyifli keyifli oturduktan sonra ise son durağımıza geçiyoruz.

13. Son durağımız Vatikan.

Sıra geldi Roma'da bulunan Hıristiyanlık dininin ve Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan'a. Elbette Roma 101 içinde Vatikan'a da, San Pietro Bazilikası'na da gideceğiz fakat müzesine girmek opsiyonel. Dileyen turistler 'advanced Roma'ya bırakabilirler. Buraya ulaşmak için 30 dakikadan biraz fazla yürümeniz gerekebilir. Dolayısıyla size otobüs ya da metro kullanmanızı tavsiye ederiz. 'Advanced Roma' içeriğinde görüşmek üzere. İyi gezmeler.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
183
108
12
10
4
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tyotu10

Yine başka şehirler için de yapsanız güzel olur.

Pasif Kullanıcı

Castel San Angelo yoksa olmamış.

Resho

Çok sönük kalmış içerik, 150 küsür gezilmesi gereken noktası olan bir şehrin sadece 11 noktasını anlatmışsın be kardeşim. Halbuki 35 görsele kadar izin veriy... Devamını Gör